Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Άνοδος στις αγορές, πιέσεις στη λίρα μετά την ήττα Erdogan - Τι ανησυχεί τους αναλυτές

Τουρκία: Άνοδος στις αγορές, πιέσεις στη λίρα μετά την ήττα Erdogan - Τι ανησυχεί τους αναλυτές
Τα πενταετή CDS της Τουρκίας, μέτρο του επενδυτικού κινδύνου, υποχώρησαν
Άνοδο καταγράφουν οι αγορές της Τουρκίας, τη Δευτέρα ενώ η λίρα δέχεται πίέσεις, αφού υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, μετά την καταγραφή της συντριπτικής νίκης της  αντιπολίτευσης επί του Κόμματος AKP του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, στις τοπικές εκλογές.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι το ποσοστό πληθωρισμού κοντά στο 70%, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που έχει εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού έβλαψαν το αποτέλεσμα του AKP.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη ενισχύεται 1% με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν άνοδο 1,7%.
Η λίρα άγγιξε για λίγο τα 33 έναντι του δολαρίου, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.
Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 32,43, ελαφρώς πιο αδύναμη από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Υπεθυμίζεται ότι πολλές ξένες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι κλειστές τη Δευτέρα για τις διακοπές του Καθολικού Πάσχα.
Τα πενταετή CDS της Τουρκίας, μέτρο του επενδυτικού κινδύνου, υποχώρησαν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς, σύμφωνα με το Reuters.

Τι ανησυχεί τους αναλυτές

Τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο σηματοδότησαν το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα για τον Erdogan και το AKP του σε περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία, επιβεβαιώνοντας την αντιπολίτευση ως δύναμη και ενισχύοντας τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu ως τον κύριο αντίπαλο του προέδρου.
«Μπορούμε να περιμένουμε μια πιο ασταθή από την αναμενόμενη μετεκλογική περίοδο», σχολιάζει στο Bloomberg, ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital στο Ντουμπάι.
«Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αβέβαιη περίοδος θα συμπέσει με τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας στα αρνητικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια και μια νέα κορύφωση του πληθωρισμού πιθανότατα πάνω από το 70% τον Μάιο», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης