Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση - σοκ από τον απόστρατο στρατηγό McKenzie - Περιμένουμε χτύπημα του ISIS-K μέσα στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση - σοκ από τον απόστρατο στρατηγό McKenzie - Περιμένουμε χτύπημα του ISIS-K μέσα στις ΗΠΑ
Σοβαρή πιθανότητα οι ΗΠΑ να δεχτούν ένα νέο χτύπημα εντός της χώρας τους από την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ISIS, εκτίμησε ότι υπάρχει ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Ο απόστρατος στρατηγός Frank McKenzie είπε στο «This Week» του ABC News ότι «η απειλή αυξάνεται».
Οι απειλές από το ISIS-K έχουν αυξηθεί, ακόμη και μετά την επίθεση στη Μόσχα της Ρωσίας τον περασμένο μήνα που σκότωσε περισσότερους από 140 ανθρώπους.
«Η ομάδα άρχισε να αναπτύσσεται μόλις φύγαμε από το Αφγανιστάν», είπε ο McKenzie, αναφερόμενος στη χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ από τη χώρα το 2021.
«Έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω απόπειρες αυτής της φύσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Νομίζω ότι αυτό είναι αναπόφευκτο», πρόσθεσε.

Η απουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Ο McKenzie, ο οποίος διοικούσε τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετά μεγάλη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και τη Συρία για να καταπολεμήσουν τους εξτρεμιστές στην περιοχή.
Ο απόστρατος στρατηγός υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν διατηρήσει μια μικρή παρουσία στρατευμάτων στο Αφγανιστάν εν μέσω της εξόδου αντί να αποσυρθούν εντελώς και να τερματιστεί ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Biden υποστήριξε προηγουμένως ότι θα υπήρχε μια «δυνατότητα πέρα από τον ορίζοντα» να «δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά» στο Αφγανιστάν, ακόμη και με στρατεύματα που δεν σταθμεύουν πλέον στην περιοχή.
Ο McKenzie είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον «σχεδόν καμία ικανότητα σε αυτήν τη χώρα», κάτι που, όπως λέει, ωφελεί το ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.
«Αν μπορείτε να τους κρατήσετε υπό πίεση... στην πατρίδα τους και στη βάση τους, θα τους δυσκολέψει να διεξάγουν αυτού του είδους τις επιθέσεις», είπε.
«Δυστυχώς, δεν τους ασκούμε πλέον αυτή την πίεση, επομένως είναι ελεύθεροι να αποκτήσουν δύναμη, είναι ελεύθεροι να προγραμματίσουν, είναι ελεύθεροι να συντονιστούν».
Ο McKenzie είπε ότι πιστεύει ότι «τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά» και «μπορεί να είμαστε πραγματικά πιο ασφαλείς από ό,τι είμαστε» εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διατηρούσαν μικρή παρουσία στο Αφγανιστάν, παρατείνοντας τη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή.
Η θανατηφόρα επίθεση στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου υπογραμμίζει την απειλή των τρομοκρατικών ομάδων να είναι σε θέση να ανασυνταχθούν και να σχεδιάσουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, είπε ο McKenzie .
Παρά τους κινδύνους, αυτές οι προσπάθειες των τρομοκρατικών ομάδων είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμες, είπε ο McKenzie.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ειδοποίησαν το Κρεμλίνο για ενδεχόμενο σχέδιο τρομοκρατίας εβδομάδες πριν συμβεί αυτή η επίθεση.
«Πιστεύω ότι υπήρχε πιθανώς μια καλή ευκαιρία για τους Ρώσους να αποτρέψουν αυτή την επίθεση αν άκουγαν πραγματικά το υλικό που τους παρουσιάστηκε», είπε ο ΜακΚένζι.

Γενικευμένες οι ανησυχίες

Ο McKenzie δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής είπε στη New York Post ότι οι τρομοκράτες του ISIS-K θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ και να πραγματοποιήσουν μια επίθεση παρόμοια με αυτή στη Μόσχα.
Ο αξιωματούχος είπε ότι το ISIS γίνεται πιο «τολμηρό» και ότι τα μέλη του μπορεί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος στα νότια σύνορα και να αναζητήσουν έναν «μεγαλύτερο» στόχο.
«Μια επίθεση σε αμερικανικό έδαφος είναι σίγουρα μια πιθανότητα», είπε ο αξιωματούχος.
«Σίγουρα θα έστελνε ένα μήνυμα».
Τα σχόλια αυτά έρχονται επίσης μετά την προειδοποίηση των Ευρωπαίων ηγετών για την προοπτική πολέμου.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να εντείνουν τις επενδύσεις στην άμυνά τους, υποστηρίζοντας ότι η ήπειρος δεν είναι έτοιμη για την τρέχουσα «προπολεμική εποχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης