Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διεφθαρμένη Ursula von der Leyen – Άνοιξε εισαγγελική έρευνα εις βάρος της για το ρόλο της σε προμήθειες εμβολίων Covid

Η διεφθαρμένη Ursula von der Leyen – Άνοιξε εισαγγελική έρευνα εις βάρος της για το ρόλο της σε προμήθειες εμβολίων Covid
Η υπόθεση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ursula von der Leyen η οποία θα προσπαθήσει για τη δεύτερη θητεία της στην Κομισιόν
Έρευνα εις βάρος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer άνοιξαν οι εισαγγελείς της Λιέγης, προκειμένου να διερευνήσουν καταγγελίες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο του Covid 19.
Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επικουρούν τους τελευταίους μήνες Βέλγους εισαγγελείς που ερευνούν τη von der Leyen για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που εξέτασε το POLITICO.
Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.
Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές δικαστικές αρχές στην πόλη της Λιέγης στις αρχές του 2023 μετά από ποινική καταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός λομπίστας Frédéric Baldan.
Αργότερα προστέθηκαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας — αν και η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας της μετά την εκλογική νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης υπό τον Donald Tusk, δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.
Η καταγγελία του Baldan επικεντρώθηκε σε μια υποτιθέμενη ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της von der Leyen και του επικεφαλής της Pfizer, Albert Bourla, εν όψει της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, σε μια υπόθεση που ονομάστηκε «Pfizergate».
Οι New York Times, οι οποίοι πρώτοι αποκάλυψαν ότι η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε καθώς οι δύο ηγέτες είχαν καταργήσει τους όρους της συμφωνίας, ξεκίνησε παράλληλη αγωγή κατά της Επιτροπής αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μετά από αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα.

Ο ρόλος της Ursula von der Leyen

Η EPPO διερευνά τώρα την υπόθεση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω τον ρόλο της προέδρου της Επιτροπής στη συμφωνία για το εμβόλιο, η οποία είχε εκτιμώμενη αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η EPPO ηγείται πανευρωπαϊκών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα και θεωρητικά θα μπορούσε να κατασχέσει τηλέφωνα και άλλο σχετικό υλικό από γραφεία της Επιτροπής ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η γενέτειρα της von der Leyen στη Γερμανία.
Η εξέλιξη έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την επικεφαλής της ΕΕ, καθώς προσανατολίζεται για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.
Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.
Η συμφωνία, η οποία διαπραγματεύτηκε στο απόγειο της πανδημίας το 2021, θεωρήθηκε αρχικά ως θρίαμβος για τη Ursula von der Leyen.
Ωστόσο, η τεράστια ποσότητα εμβολίων που αγοράστηκε έχει προκαλέσει έκτοτε σοβαρά ερωτήματα, με το POLITICO να αποκαλύπτει στα τέλη του περασμένου έτους ότι υπήρχαν χαμένες δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έκτοτε, η σύμβαση εμβολίου με την Pfizer έχει επαναδιαπραγματευτεί.
Οι υποστηρικτές της διαφάνειας και ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στην Επιτροπή για να συζητήσει την υπόθεση, αλλά η Ursula von der Leyen έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να την αντιμετωπίσει.
Απαντώντας σε μια ευθεία ερώτηση που της έθεσε το POLITICO σχετικά με τα γραπτά μηνύματα που λείπουν, η von der Leyen είπε: «Ό,τι είναι απαραίτητο σχετικά με αυτό έχει ειπωθεί. Και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».
Το 2022, η EPPO ανακοίνωσε ότι εξετάζει την προμήθεια εμβολίων της ΕΕ γενικότερα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το γραφείο συνδέεται ρητά με την Pfizergate.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης