Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια νίκη Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη με 51,09% - Erdogan παραιτήσου… - Η χειρότερη ήττα από το 2002, τιμωρία για ΑΚΡ

Τεράστια νίκη Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη με 51,09%  - Erdogan παραιτήσου… - Η χειρότερη ήττα από το 2002, τιμωρία για ΑΚΡ
Πρώτο ύστερα από 35 χρόνια το αντιπολιτευόμενο CHP με 37,74% έναντι 35,49% του ΑΚΡ
(upd2) Ένα ισχυρότατο εκλογικό πλήγμα επέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και στο κόμμα του Δικαιοσύνη για την Ανάπτυξη AKP, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) καθώς πέρα από ότι επικράτησε στους δήμους Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης, κατάφερε να λάβει και υψηλότερο ποσοστό από το κυβερνών κόμμα.
Συγκεκριμένα, το CHP συγκέντρωσε σε όλη την επικράτεια το 37,74% των ψήφων έναντι 35,49% του κόμματος του Erdogan ενώ πέρα από τις εκλογικές νίκες στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, κέρδισε και σε άλλες 15 σε όλη την Τουρκία.
Αναμφίβολα η νίκη του Ekrem Imamoglu με 51,09% έναντι του 39,60% που έλαβε ο αντίπαλος του Murat Kurum αποτελεί ένα μια βαριά πολιτική ήττα για τον Erdogan, ο οποίος είχε καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να στηρίξει τον 47χρονο Kurum, θεωρώντας πως η εκλογική αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη θα ήταν ένα ισχυρό δείγμα όσον αφορά την υποστήριξη στο πρόσωπο του και στη δύναμη της αντιπολίτευσης.
11_36.JPG
Erdogan, παραιτήσου

Οι δημοτικές αυτές εκλογές ήταν η χειρότερη ήττα για τον Erdogan και το κόμμα του στις δύο και πλέον δεκαετίες στην εξουσία τους, και κατά πολλούς αναλυτές θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Erdogan έκανε λόγο για «σημείο καμπής», τη στιγμή που οι οπαδοί του Imamoglu καλούσαν τον Τούρκο πρόεδρο να παραιτηθεί.
«Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή!» υποστήριξε ο Imamoglu, ο οποίος σχολιάζοντας το σύνθημα περί παραίτησης του Erdogan κάλεσε τους οπαδούς του να μην αποδοκιμάζουν τον αρχηγό του κράτους.

Μήνυμα στον πρόεδρο

Το AKP, το κόμμα του Erdogan τα πήγε πολύ χειρότερα από ότι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, κάτι που κατά αρκετούς ειδικούς αποδίδεται αφενός στη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και στην αύξηση των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και αφετέρου, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, στην απήχηση του Imamoglu και πέραν της κοσμικής βάσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
«Αυτοί που δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα του έθνους, θα χάσουν τελικά» είπε ο Imamoglu, αναφέροντας πως «16 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης έστειλαν ένα μήνυμα τόσο στους αντιπάλους μας όσο και στον πρόεδρο».
12_31.JPG
13_14.JPG
14_13.JPG
Σημείο καμπής, θα διορθώσουμε τα λάθη


Σε ομιλία του μετά την γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Erdogan υποστήριξε πως «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής».
«Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα.
Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο.
Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (...) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις» υπογράμμισε ο Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε πως θα γίνει αυτοκριτική με θάρρος.
«Αν κάναμε λάθος, θα το διορθώσουμε τα επόμενα χρόνια.
Αν μας λείπει κάτι, θα το ολοκληρώσουμε» επισήμανε ο Erdogan.

Διέψευσε σενάρια πρόωρων εκλογών

Ο Erdogan διέψευσε σενάρια περί πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια» ως τις επόμενες εκλογές, «τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».
«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την περίοδο με συζητήσεις που θα σπαταλήσουν τον χρόνο του έθνους και της χώρας.
Ως πολιτικό κόμμα που συμπλήρωσε τον 21ο χρόνο του στην εξουσία, έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας, στην κυβέρνηση, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα επείγοντα προβλήματα της χώρας μας, ιδίως στην ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης περιοχής και στην εξάλειψη των οικονομικών μας προβλημάτων» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το 12ο αναπτυξιακό σχέδιο.

Διαβεβαιώσεις στις αγορές

«Μείναμε μακριά από τον λαϊκισμό που θα κόστιζε στη χώρα μας, στο έθνος μας και στις μελλοντικές γενιές», είπε ο Erdogan, αναφέροντας πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας προγράμματος, ιδίως στον πληθωρισμό, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
«Όλοι, από τον επιχειρηματικό μας κόσμο μέχρι τη γραφειοκρατία, από τους εμπόρους μέχρι τους αγρότες, τους εμπόρους, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σε αυτά που τους ενδιαφέρουν πραγματικά» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως «ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ο νικητής αυτών των εκλογών είναι πρωτίστως η δημοκρατία μας, η εθνική βούληση και το σύνολο των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις».
«Ο νικητής του εκλογικού μαραθωνίου ήταν η Τουρκία, το έθνος μας και η δημοκρατία μας, για την οποία πληρώσαμε βαρύ τίμημα» ανέφερε ο Erdogan.

Πρώτο μετά από 35 χρόνια το CHP

Πέρα από τη νίκη της Τουρκίας, τη μεγαλύτερη εκλογική του νίκη εδώ και 35 χρόνια πέτυχε το CHP στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 99,82% των ψήφων, το CHP λαμβάνει το 37,74% έναντι 35,49%.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή είναι η πιο βαριά εκλογική ήττα του Erdogan από τότε που ανέλαβε την εθνική εξουσία το 2002.
Όπως υποστηρίζουν, «ο Imamoglu έδειξε ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τις βαθιές κοινωνικοπολιτικές διαιρέσεις που ορίζουν το εκλογικό σώμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ακόμη και χωρίς τη θεσμική τους υποστήριξη.
Αυτό τον κάνει τον πιο ανταγωνιστικό πολιτικά αντίπαλο του καθεστώτος του Erdogan» αναφέρουν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές.
Σημειώνεται πως το 2019 ο Imamoglu είχε καταφέρει ένα ακόμα ισχυρό πολιτικό πλήγμα στον Erdogan, όταν κέρδισε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, βάζοντας τέλος στην 25ετή διακυβέρνηση του AKP στην πόλη.
Πάντως, παρά την ήττα αυτή, ο Erdogan είχε καταφέρει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2023, λαμβάνοντας μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αφήνοντας κατακερματισμένες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά την εκλογική του δύναμη και αντοχή.
16_5.JPG


Τιμωρία ΑΚΡ

Κατά τους αναλυτές, η κατάσταση στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού που κινείται στο 70% και η επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκλήθηκε από ένα επιθετικό καθεστώς νομισματικής σύσφιξης, ώθησαν τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν το AKP αυτή τη φορά.
«Η οικονομία ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας», δήλωσε ο Hakan Akbas, ανώτερος σύμβουλος στον Όμιλο Albright Stonebridge.
«Ο τουρκικός λαός ζήτησε αλλαγή και ο Imamoglu είναι τώρα ο προεπιλεγμένος εχθρός του Προέδρου Erdogan» επισημαίνει ο Akbas.

Ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Imamoglu;

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον Imamoglu να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.
Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας είχε να αντιμετωπίσει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2023 διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.
Ο 52χρονος Imamoglu κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια.
Από τότε, για τον Erdogan η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε στόχος ζωής.

Στη διάρκεια της θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Imamoglu είχε να αντιμετωπίσει τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Λίγο πριν ισχύσουν οι περιορισμοί στην προεκλογική εκστρατεία χτες, ο Imamoglu απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία «ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης».
Ο νυν δήμαρχος αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό από τη «δεξαμενή» των Κούρδων ψηφοφόρων, αν και στο κόμμα δεν συμφωνούν όλοι για το εάν θα πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους του DEM ή να στηρίξουν τον Imamoglu.

Ozel (CHP): Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε απόψε (31/3/2024) o αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.
«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οzgur Οzel, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Η εκλογική διαδικασία

Eκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και έκλεισαν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.
H προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλή κυρίως λόγω ραμαζανιού.
imam.jpg
1_639.JPG
Ένας νεκρός και 12 τραυματίες στο Diyarbakir

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια πολιτικών επεισοδίων μεταξύ οπαδών αντίπαλων κομμάτων κοντά στο Diyarbakir, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.
«Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο ομάδες στη διάρκεια των σημερινών εκλογών με αποτέλεσμα ένα νεκρό και δώδεκα τραυματίες», δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Diyarbakir.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hourriet, η συμπλοκή κράτησε πολλή ώρα και στο σημείο παρενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας ενώ στάλθηκαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

5_86.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης