Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον «αέρα» οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι - Απειλούν με μπαράζ απεργιών οι εργαζόμενοι

Στον «αέρα» οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι - Απειλούν με μπαράζ απεργιών οι εργαζόμενοι
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι τρομοκρατικές απειλές
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Γαλλίας που στελεχώνουν νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και μουσεία απειλούν με απεργίες κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση του Emmanuel Macron.
Η Sophie Binet, η επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, ηγήθηκε της κίνησης δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει αν ήθελε οι αγώνες να κυλήσουν ομαλά.
Η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων «είναι μια επένδυση που»... υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την εικόνα της Γαλλίας, επομένως πρέπει να ξεκλειδωθούν χρήματα για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα», είπε.
Περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται στο Παρίσι για τους αγώνες που θα έχουν την πλανητική προσοχή στην πόλη από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

"Ευαίσθητη" περίοδος για τη Γαλλία

Η περίοδος επιλέχθηκε από τους διοργανωτές ειδικά επειδή πολλοί κάτοικοι φεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μειώνοντας την πίεση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υποδομές και αφήνοντας χώρο στους οπαδούς των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αλλά η επιλογή ήταν επίσης επικίνδυνη, επειδή ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων του δημόσιου τομέα είναι αποτελεσματικά "οπλισμένοι" για να εργαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Ορισμένοι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι ζητούν σε αντάλλαγμα μπόνους, υπερωρίες και υποστήριξη όπως η φροντίδα των παιδιών τους.
Τα συνδικάτα υποστηρίζουν επίσης ότι οι νοσηλευτές, οι αστυνομικοί και οι οδηγοί τρένων είναι ήδη εξαντλημένοι λόγω της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και είναι εξοργισμένοι με την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου από τους μισθούς που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.
«Οι σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να κάνουν θυσίες για αυτό που η κυβέρνηση λέει ότι είναι το μεγαλύτερο καλό», δήλωσε ο François-Xavier Arouls, ηγέτης του συνδικάτου Solidaires στο RATP, τον όμιλο δημόσιων μεταφορών της περιοχής του Παρισιού.
«Αν μας πληρώσουν σωστά, θα είμαστε εκεί και θα βοηθήσουμε να κάνουμε τη χώρα περήφανη κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αν όχι...”
Ο Stanislas Guerini, υπουργός Μετασχηματισμού και Δημόσιας Υπηρεσίας, έχει προσφέρει έως και 350 ευρώ σε επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών και 1.000 δεσμευμένες θέσεις για τα παιδιά να πάνε στην κατασκήνωση.
Αλλά δεν έχει οριστικοποιήσει μια συμφωνία με τα συνδικάτα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση στα μέσα Απριλίου.
«Θα βοηθήσουμε τις οικογένειες», είπε, προσθέτοντας ότι τα μπόνους θα μπορούσαν να φτάσουν από 500 ευρώ σε 1.500 ευρώ.

Στο επίκεντρο και η τρομοκρατία

Οι διοργανωτές των θερινών αγώνων επέλεξαν μια φιλόδοξη αλλά και υλικοτεχνικά δύσκολη μορφή εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε προσωρινούς χώρους χτισμένους σε εμβληματικούς ιστορικούς χώρους όπως το Grand Palais και η Place de la Concorde.
Οι ανησυχίες σχετικά με το αν το concept αποσυρθεί έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, ειδικά για την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί σε βάρκες στον ποταμό Σηκουάνα.
Έρχεται καθώς η Γαλλία έχει περάσει πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η CGT έχει ήδη υποβάλει επίσημες ειδοποιήσεις στην κυβέρνηση ότι τρεις κλάδοι — τελωνειακοί υπάλληλοι, δημοτική αστυνομία και εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα — θα μπορούσαν ενδεχομένως να προβούν σε αποχωρήσεις και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι.
Ένα άλλο σωματείο δημιούργησε έναν ιστότοπο με ζωντανό μετρητή του αριθμού των εργαζομένων των σιδηροδρόμων που έχουν εγγραφεί ως έτοιμοι να απεργήσουν.
Ορισμένοι ειδικοί του εργατικού κινήματος έχουν υποβαθμίσει τις απειλές ως απλές διαπραγματευτικές τακτικές για να προσπαθήσουν να λάβουν μεγαλύτερα μπόνους και προνόμια.
Οι προκλήσεις έρχονται σε αντίθεση με τη διάθεση κατά την απονομή των αγώνων στο Παρίσι το 2017 και η οργανωτική επιτροπή έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα να φέρει εκπροσώπους των συνδικάτων στα διοικητικά της όργανα.
Ένας δημοφιλής πρώην επικεφαλής της CGT, ο Bernard Thibault, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Παρισιού 2024 και ηγήθηκε μιας προσπάθειας να σχεδιάσει έναν χάρτη 16 αρχών που πρέπει να τηρούνται σε σχέση με τους εργαζόμενους κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης