Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tουρκία – Δημοτικές Εκλογές 2024: Νίκη Imamoglu με 50% στην Κωνσταντινούπολη, στο 41% ο Kurum - Κυρίαρχος ο Erdogan

Tουρκία – Δημοτικές Εκλογές 2024: Νίκη Imamoglu με 50% στην Κωνσταντινούπολη, στο 41% ο Kurum - Κυρίαρχος ο Erdogan
Μεγάλη νίκη Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη η οποία αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια κατοίκους
Σχετικά Άρθρα
(upd 9) O νυν δήμαρχος και υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu στην Κωνσταντινούπολη είναι ο μεγάλος νικητής σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή (31/3/2024) στην Τουρκία.
Με καταμετρημένο το 81,44% των ψηφοδελτίων ο Imamoglu συγκεντρώνει ποσοστό 50,56% έναντι 40,67% του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος Murat Kurum.
Πολύ χαρούμενος μετά τη γνωστοποίηση των αποτελέσμάτων εμφανίστηκε ο Imamoglu επικρατώντας εκ νέου στην πόλη, από την οποία άρχισε την ηγεμονία του ο Erdogan.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης επικρατούν επίσης στους δήμους Άγκυρας και Σμύρνης.
Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Mansur Yavas επανεκλέγεται κερδίζοντας το 59% των ψήφων έναντι 33% του αντιπάλου του.
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του κυβερνώντος ΑΚ σε όλη την τουρκική επικράτεια με 37,16% έναντι 36,24%.
«Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων χωρίς διακρίσεις», υποσχέθηκε ο Yavas.
Πρόκειται ασφαλώς για μία σημαντική νίκη της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν αμφισβητεί την κυριαρχία Erdogan, καθώς παρόλη την πολιτική τους σημασία οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν το ίδιο διακύβευμα με τις προεδρικές, όπου ο Τούρκος πρόεδρος επαναβεβαίωσε την ισχύ του το 2023 απέναντι μάλιστα σε μία ενωμένη αντιπολίτευση.
81_1.JPG




Ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Imamoglu;

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον Imamoglu να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.
Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας είχε να αντιμετωπίσει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2023 διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.
Ο 52χρονος Imamoglu κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια.
Από τότε, για τον Erdogan η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε στόχος ζωής.

Στη διάρκεια της θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Imamoglu είχε να αντιμετωπίσει τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Λίγο πριν ισχύσουν οι περιορισμοί στην προεκλογική εκστρατεία χτες, ο Imamoglu απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία «ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης».
Ο νυν δήμαρχος αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό από τη «δεξαμενή» των Κούρδων ψηφοφόρων, αν και στο κόμμα δεν συμφωνούν όλοι για το εάν θα πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους του DEM ή να στηρίξουν τον Imamoglu.

Ozel (CHP): Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε απόψε (31/3/2024) o αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.
«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οzgur Οzel, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Η εκλογική διαδικασία

Eκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και έκλεισαν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.
H pροσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλή κυρίως λόγω ραμαζανιού.

imam.jpg
Ψήφισε ο Erdogan και οι μονομάχοι για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις δημοτικές εκλογές άσκησε το μεσημέρι της Κυριακής 31/3 ο Τούρκος πρόεδρος στο σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης.
Αφού ψήφισε, σε δηλώσεις του ο Erdogan ανέφερε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας» και ευχήθηκε αυτές να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.
Επίσης, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι δύο μονομάχοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα, ο Ekrem Imamoglu και ο Murat Kurum.
Αφού ψήφισε, ο Kurum δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.
«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε και εκτίμησε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τον Erdogan για την εμπιστοσύνη του.
1_639.JPG



2_196.jpg
Ένας νεκρός και 12 τραυματίες στο Diyarbakir

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια πολιτικών επεισοδίων μεταξύ οπαδών αντίπαλων κομμάτων κοντά στο Diyarbakir, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.
«Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο ομάδες στη διάρκεια των σημερινών εκλογών με αποτέλεσμα ένα νεκρό και δώδεκα τραυματίες», δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Diyarbakir.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hourriet, η συμπλοκή κράτησε πολλή ώρα και στο σημείο παρενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας ενώ στάλθηκαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

5_86.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης