Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Δημοτικές εκλογές: Το στοίχημα Erdogan για την Κωνσταντινούπολη, μονομαχία Imamoglu, Kurum - Ένας νεκρός στο Diyarbakir

Τουρκία - Δημοτικές εκλογές: Το στοίχημα Erdogan για την Κωνσταντινούπολη, μονομαχία Imamoglu, Kurum - Ένας νεκρός στο Diyarbakir
Ο 52χρονος Imamoglu κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - Από τότε, για τον Erdogan η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης έγινε κεντρικός στόχος
(upd 7) Τρέχει» ο χρόνος των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς σήμερα, Κυριακή 31/3, στις κάλπες προσέρχονται (στις ανατολικές επαρχίες έως τις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες έως τις 17:00), περίπου 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους, χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών, χωρίς να λείψουν τα δυσάρεστα παρατράγουδα στο Diyarbakir.
Η κρίσιμη αναμέτρηση είναι αυτή για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος, Ekrem Imamoglu και ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου Erdogan, Murat Kurum.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ελαφρώς άνοιγε η ψαλίδα υπέρ του Imamoglu έναντι του Kurum, αν και η μάχη παραμένει αμφίρροπη.

Οι αντίπαλοι στην Κωνσταντινούπολη


Σε αυτή τη δύσκολη μάχη, το Κόμμα της Νέας Ευημερίας (μικρό ισλαμιστικό κόμμα) του Fatih Erbakan, γιου του πρώην πρωθυπουργού και ιστορικού ηγέτη του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ, συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Erdogan, κυρίως των συνταξιούχων και των ισλαμιστών.
Το ποσοστό της τάξεως του 3% που εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει, μπορεί να στερήσει από τον Kurum τη νίκη
Ωστόσο, επί της ουσίας πρόκειται για μονομαχία  μεταξύ του Imamoglu και του Erdogan, με τον τελευταίο να έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο ο Erdogan οργάνωσε 6 προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι υπουργοί του την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, αν και αυτό το γεγονός οδήγησε τον 47χρονο Murat Kurum στην αφάνεια.
Μάλιστα, ο Erdogan θέλοντας να κερδίσει τη εκλογική μάχη στην Κωνσταντινούπολη, αφού εάν εκλεγεί ο εκλεκτός του θα αποκτήσει πρόσβαση στις τεράστιες δυνατότητες πολιτικές και οικονομικές της πόλης για να ενισχύσει την εξουσία του, προχώρησε και σε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Έτσι, συνοδευόμενος από τον Kurum προσευχήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30/3 στην Αγία Σοφία και επισκέφθηκε την ισλαμική αδελφότητα του «Ισμαΐλ Αγά», μία άτυπη θρησκευτική οργάνωση με πολιτική επιρροή.

Ψήφισε ο Erdogan και οι μονομάχοι για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις δημοτικές εκλογές άσκησε το μεσημέρι της Κυριακής 31/3 ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan στο σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης.
Αφού ψήφισε, σε δηλώσεις του ο Erdogan ανέφερε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας» και ευχήθηκε αυτές να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.
Επίσης, το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι δύο μονομάχοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα, ο Ekrem Imamoglu και ο Murat Kurum.
Αφού ψήφισε, ο Kurum δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.
«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε και εκτίμησε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τον Erdogan για την εμπιστοσύνη του.
Από την πλευρά του, ο Imamoglu, αφού ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως «σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα 5 χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».
Ακόμη, ο Imamoglu ζήτησε από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους, λέγοντας πως «η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, το θέμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες».

Ένας νεκρός και 12 τραυματίες στο Diyarbakir

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια πολιτικών επεισοδίων μεταξύ οπαδών αντίπαλων κομμάτων κοντά στο Diyarbakir, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.
"Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο ομάδες στη διάρκεια των σημερινών εκλογών με αποτέλεσμα ένα νεκρό και δώδεκα τραυματίες", δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Diyarbakir.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hourriet, η συμπλοκή κράτησε πολλή ώρα και στο σημείο παρενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας ενώ στάλθηκαν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Το διακύβευμα των εκλογών: Τι κερδίζει ο Erdogan

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεπίσημα ίσως και των 20 εκατομμυρίων, παράγει το 30% έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα.
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Erdogan στο πολιτικό σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του
Εάν όμως δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης- από το 2019 , τότε αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Imamoglu να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, εφόσον το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Ο Imamoglu

Ο 52χρονος Imamoglu κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια. Από τότε, για τον Erdogan η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε στόχος ζωής.
Στη διάρκεια της θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Imamoglu είχε να αντιμετωπίσει τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Λίγο πριν ισχύσουν οι περιορισμοί στην προεκλογική εκστρατεία χτες, ο Imamoglu απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία «ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης».
Πάντως, αποφασιστικής σημασίας για τον Imamoglu θεωρείται η ψήφος των Κούρδων ψηφοφόρων του νεοσύστατου Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM), το οποίο δεν τον στηρίζει επισήμως, αλλά του «έκλεισε το μάτι», κατεβάζοντας μία αδύναμη υποψηφιότητα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο νυν δήμαρχος αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό από τη «δεξαμενή» των Κούρδων ψηφοφόρων, αν και στο κόμμα δεν συμφωνούν όλοι για το εάν θα πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους του DEM ή να στηρίξουν τον Imamoglu.

Κωνσταντινούπολη: Ψηφοδέλτιο για ρεκόρ Guinness

Ψηφοδέλτιο για ρεκόρ Guinness είναι το ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης,
καθώς έχει μήκος σχεδόν ένα μέτρο, σύμφωνα με το τουρκικό site Duvar.
Οι ψηφοφόροι μπαίνουν στο παραβάν με τέσσερα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τους μητροπολιτικούς και περιφερειακούς δήμους, το δημοτικό συμβούλιο και τις θέσεις των επικεφαλής των συνοικιών, ωστόσο, το ψηφοδέλτιο για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνει 22 κομματικούς και 27 ανεξάρτητους υποψηφίους.
Οι ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης θα πρέπει να ξοδέψουν χρόνο, τουλάχιστον οι αναποφάσιστοι για να περιηγηθούν στο τεράστιο ψηφοδέλτιο, για να ψηφίσουν τον δήμαρχο τους.
Η κούρσα για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης διεξάγεται μεταξύ του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Murat Kurum, του επικεφαλής υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu και των υποψηφίων του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) Meral Danis Bestas και Murat Cepni.
Το μικρότερο ψηφοδέλτιο έχει μήκος 4,5 εκατοστά για τον μοναδικό υποψήφιο του ΑΚΡ για τον δήμο Χιλάλ στην ανατολική επαρχία Σιρνάκ.
Η σειρά με την οποία εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι των κομμάτων στα ψηφοδέλτια καθορίστηκε με κλήρωση στις 31 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης