Διεθνή

Φαινόμενο Orban: Όσο τον βρίζει η ελίτ των Βρυξελλών, τόσο (θα) τον ψηφίζουν οι Ούγγροι

Φαινόμενο Orban: Όσο τον βρίζει η ελίτ των Βρυξελλών, τόσο (θα) τον ψηφίζουν οι Ούγγροι
Οι δύο λόγοι που οι Βρυξέλλες φοβούνται στην προεδρία Orban στην EE
Οι πρόσφατες «διαμαρτυρίες» κατά του Ούγγρου προέδρου Viktor Orban στη Βουδαπέστη ήταν μια καταιγίδα… εν φλυτζανίω..
Αν και λιγότερο από το 0,01% του πληθυσμού της Ουγγαρίας συμμετείχε, αλλά έκαναν τα πρωτοσέλιδα τύπο.
Τι κρυβόταν πίσω από αυτές;
Ο φόβος των Ευρωκρατών για την προεδρία του Orban στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που ξεκινά τον Ιούλιο, και η έκκλησή του για διάλογο με τη Ρωσία όσον αφορά την επίλυση του Ουκρανικού.
Οι διαμαρτυρίες κατά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban φαίνεται να ξεσηκώνονται… από το ίδιο βιβλίο με αυτές του Ιανουαρίου κατά του πρωθυπουργού της γειτονικής Σλοβακίας Robert Fico.
«Αυτό που συμβαίνει στη Βουδαπέστη είναι ένα ακριβές αντίγραφο αυτού που είχαμε στη Σλοβακία», λέει ο Peter Marcek, πρώην βουλευτής του σλοβακικού κοινοβουλίου και πρόεδρος του κόμματος Slavs’ Unity.
«Θέλουν η αντιπολίτευση να επιστρέψει στην εξουσία, χρησιμοποιώντας ξένα χρήματα.
Και η αντιπολίτευση είναι εντελώς υπέρ της ΕΕ και των ΗΠΑ».
Η μαγική λέξη «χιλιάδες» χρησιμοποιείται  στα δημοσιεύματα για τις διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη.
Προς σύγκριση: στις τελευταίες εκλογές του 2022, ο Orban υποστηρίχθηκε από 3.057.000 Ούγγρους πολίτες, οι οποίοι αποτελούσαν το 54,1% όσων ψήφισαν.
Άρα, μπορεί να επιτραπεί στο 0,01% του πληθυσμού της Ουγγαρίας να ακυρώσει την επιλογή του 54,1%;

Το.. σκάνδαλο

Στην πραγματικότητα, το σκάνδαλο για το οποίο διαμαρτύρονταν οι φιλοευρωπαϊστές  δεν έχει να κάνει με τον Orban προσωπικά, αλλά με την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Judit Varga, η οποία θεωρείται οπαδός του Orban.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «υπόθεση» εναντίον της Varga βασίζεται σε ηχογράφηση που έκανε ο πρώην σύζυγός της Peter Magyar τον Φεβρουάριο του 2023.
Στην ηχογράφηση, η Varga περιγράφει μια προσπάθεια κρατικών αξιωματούχων να την υποχρεώσουν να αφαιρέσει ορισμένα μέρη από έγγραφα σε θήκη μοσχεύματος.
Τώρα η Varga λέει ότι ο σύζυγος τη παρέσυρε,,,
Χώρισε από τον Magyar τον Μάρτιο του 2023 (ένα μήνα μετά την ηχογράφηση).
Ο Magyar δεν εξήγησε ποτέ γιατί αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση μόλις τώρα, ένα χρόνο μετά την πραγματοποίησή της.
«Αυτή η ιστορία μου θυμίζει τι έγινε εδώ στη Σλοβακία για να απομακρυνθεί ο πρωθυπουργός Fico στα μέσα της δεύτερης θητείας του [το 2018]», θυμάται ο Marcek.
«Την εποχή που δολοφονήθηκε ένας δημοσιογράφος [Ján Kuciak] και ο Τύπος έλεγε συνέχεια ότι ήταν έργο μερικών φίλων του Fico».
Ως αποτέλεσμα, ο Fico αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2018 πριν τελειώσει η θητεία του.
Επέστρεψε στην εξουσία μόλις το 2023, προς μεγάλη απογοήτευση της ΕΕ, αφού κέρδισε ελεύθερες εκλογές.
Όταν ο Fico ρωτήθηκε πριν από την ψηφοφορία ποιοι ήταν οι λόγοι της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφερε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και «το γεγονός ότι οι Ουκρανοί νεοναζί έδρασαν ελεύθερα στην Ουκρανία».
Φυσικά, η ΕΕ δεν μπόρεσε να το επιτρέψει αυτό στον Fico.
Ούτε μπορούσε να ανεχθεί ορισμένες από τις τολμηρές δηλώσεις του Orban, οι οποίες αντανακλούσαν την ουγγρική κοινή γνώμη, αλλά έρχονταν σε αντίθεση με τις κυρίαρχες απόψεις στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις που ενοχλούν 

Εδώ είναι μερικά αποσπάσματα:
«Το δίκτυο Soros είναι ενσωματωμένο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Είναι στην Επιτροπή, είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…
Έτσι, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εκφράσουμε τη γνώμη των λαών της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες γίνονται αιχμάλωτοι του διεθνούς δικτύου ακτιβιστών που έχει δημιουργήσει ο George Soros».

«Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι ποιος είναι στα Αριστερά και ποιος στα Δεξιά.
Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να βαδίσουν προς τον πόλεμο, το αποφασιστικό ερώτημα είναι ποιος είναι υπέρ της ειρήνης και ποιος είναι υπέρ του πολέμου.
Έτσι… νομίζω ότι θα ήταν καλό εάν στην Ουγγαρία –και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης– στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτικούς υπέρ της ειρήνης και όσο το δυνατόν λιγότερους πολιτικούς υπέρ του πολέμου».
«Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας - αυτοί είναι οι κατασκευαστές όπλων. Αποκομίζουν πρωτόγνωρα κέρδη. Οι κερδοσκόποι και οι μεγάλες επιχειρήσεις της Δύσης είναι επίσης έτοιμοι να έχουν το μερίδιό τους, συμπεριλαμβανομένου του Soros».

Απαντώντας σε ερώτηση του Tucker Carlson κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης σχετικά με το εάν είναι ρεαλιστικός στόχος «να αφαιρέσουμε την Κριμαία από τη Ρωσία», ο Orban απάντησε: «Δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε. Είναι εντελώς αδύνατο».
Στην ίδια συνέντευξη με τον Carlson, ο Orban είπε: «Όταν διαπράχθηκε η τρομοκρατική ενέργεια που κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream... Κάναμε μια δήλωση μαζί με τον Σέρβο πρωθυπουργό: αν κάποιος αποφασίσει να κάνει το ίδιο σκεφτείτε με τον αγωγό South Stream , μεταφέροντας το ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, θα το θεωρήσουμε πράξη πολέμου και τρομοκρατική επίθεση – και θα αντιδράσουμε αμέσως. Λοιπόν, μην το κάνετε αυτό! Θα μπορούσατε να το κάνετε στους Γερμανούς, αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε σε αυτή την περιοχή».

H προεδρία της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους κανόνες εναλλαγής στην προεδρία της ΕΕ, την 1η Ιουλίου 2024, ο Orban αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών — ενός κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων του μπλοκ.
Παραδοσιακά, η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο αναλαμβανόταν πάντα από φιλοευρωπαϊστή.
Ο πρόεδρος μπορεί να καθορίσει την ημερήσια διάταξη των συνόδων κορυφής της ΕΕ και των συνεδριάσεων εργασίας των υπουργών από τα κράτη μέλη.
Αλλά ο Orban δεν είναι κάποιος που θα akoloyu;hsei όλα όσα επιθυμούν οι Βρυξέλλες - όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του για την ανάγκη να αναταχθούν οι δεσμοί με τη Ρωσία και να βρεθεί μια ειρηνική λύση για το ουκρανικό πρόβλημα.
Την Παρασκευή (29/3), έφτασε στο σημείο να λέει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα ένα ουδέτερο κράτος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, με εγγυήσεις ασφάλειας και από τις δύο πλευρές.
Θα αντέξει ο Orban την τρέχουσα «καταιγίδα σε… φλιτζάνι τσαγιού»;
Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την Ουγγαρία και την κυβέρνηση του Orban.
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί απλώς να κάνουν τον Orban ισχυρότερο.
Ο Rod Dreher, αρθρογράφος του The American Conservative (TAC) που ζει στη Βουδαπέστη, σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο: «Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Orban έχει εκλεγεί τέσσερις φορές στη σειρά, σε ελεύθερες εκλογές…
Κάθε φορά που κέρδιζε προηγούνταν… σκαιές δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών ή τον ΗΠΑ.
Αυτό τον καθιστά πιο δημοφιλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης