Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Κεντρική επιλογή το κινεζικό γιουάν για τον σχηματισμό των συναλλαγματικών αποθεματικών

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: Κεντρική επιλογή το κινεζικό γιουάν για τον σχηματισμό των συναλλαγματικών αποθεματικών
Το εμπόριο με το Πεκίνο ήταν ένας βασικός παράγοντας που επέτρεψε στη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, μαζί με τις αυξημένες κρατικές δαπάνες κυρίως στον αμυντικό τομέα
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν έχει καλύτερες επιλογές από το κινεζικό γιουάν για τα αποθέματά της μετά από δύο χρόνια από τη στρατιωτική επιχείρηση του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας και την επακόλουθη κατάσχεση των διεθνών περιουσιακών της στοιχείων.
Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες εναλλακτικές λύσεις έναντι του νομίσματος της Κίνας για χρήση ως αποθεματικό, επειδή τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των φιλικών προς την Ρωσία χωρών ενέχουν πάρα πολλούς κινδύνους, σημειώνει η κεντρική τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αυτών των νομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθείς, οι αγορές έχουν χαμηλή ρευστότητα και σε ορισμένες από αυτές τις χώρες υπάρχουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που αποτελεί εμπόδιο στη χρήση τους», αναφέρει η έκθεση.
«Αυτοί οι παράγοντες προκαθορίζουν τον βασικό ρόλο του κινεζικού γιουάν στον σχηματισμό αποθεματικών στοιχείων ενεργητικού».
Η Κίνα διαδραμάτισε ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ρωσίας, καθώς ο πρόεδρος Vladimir Putin προσπάθησε να αναπροσανατολίσει το εμπόριο προς την Ασία και μακριά από την Ευρώπη στον απόηχο των κυρώσεων λόγω του πολέμου.
Το εμπόριο με το Πεκίνο ήταν ένας βασικός παράγοντας που επέτρεψε στη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, μαζί με τις αυξημένες κρατικές δαπάνες κυρίως στον αμυντικό τομέα.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υπογράμμισε επίσης ότι ο ρόλος του κινεζικού γιουάν διεθνώς και η ρευστότητά του έχουν «αυξηθεί σημαντικά» τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι, το γιουάν αντικατέστησε το δολάριο ως το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στη Ρωσία.
Πριν από την εισβολή, ο όγκος συναλλαγών του γιουάν στη ρωσική αγορά ήταν αμελητέος.
Στις 22 Μαρτίου, τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας ανήλθαν σε 590,1 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας μειωθεί κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια στα δύο χρόνια του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό περιλαμβάνει τα αποθεματικά ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν μπλοκάρει οι δυτικές χώρες, τα οποία η κεντρική τράπεζα, όπως σημείωσε, προσπαθεί να βρει τρόπους για να προστατεύσει, δεδομένου ότι διατηρεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των περιουσιακών στοιχείων.
Το 2023, η αξία των ρωσικών αποθεμάτων αυξήθηκε ελαφρά, αλλά «ο κύριος παράγοντας αυτής της αύξησης ήταν η άνοδος της τιμής του χρυσού σε δολάρια», ανέφερε η έκθεση.
Από την αρχή του πολέμου, η κεντρική τράπεζα δεν αποκάλυψε τη σύνθεση των διεθνών αποθεματικών της, αλλά ανέφερε μόνο το μερίδιο του χρυσού και του ξένου νομίσματος.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-30_215555.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης