Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Milos Vucevic έδωσε ο πρόεδρος Vucic

Σερβία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Milos Vucevic έδωσε ο πρόεδρος Vucic
Ο Milos Vucevic θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο στο να εξισορροπήσει τους δεσμούς της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα με τη φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic όρισε το Σάββατο 30 Mαρτίου 2024 τον στενό του σύμμαχο Milos Vucevic εντολοδόχο πρωθυπουργό, επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, σε μια περίοδο πολέμου στην Ευρώπη και εντάσεων με το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η υποψηφιότητα έρχεται περισσότερο από τρεις μήνες αφότου το δεξιό κόμμα τους, Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε εθνικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου.
Ο Vucevic ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση του ίδιου του προέδρου της χώρας Vucic πέρυσι.
«Προτείνω στο κοινοβούλιο τον Milos Vucevic ως υποψήφιο πρωθυπουργό της Σερβίας», έγραψε ο Vucic στο Instagram.
Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Vucevic ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (αναπληρωτής πρωθυπουργός) και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της προκατόχου του, Ana Brnabic.
Το κυβερνών κόμμα διαθέτει 113 έδρες στο κοινοβούλιο των 250 εδρών και θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλιστές και η Λίστα των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα, αμφότεροι παραδοσιακοί εταίροι του SNS, έχουν 13 και έξι βουλευτές αντίστοιχα
Ο Vucevic αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.
Θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο στο να εξισορροπήσει τους δεσμούς της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα με τη φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και η Σερβία, η οποία έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επιλύσει ζητήματα με την αποσχισθείσα αυτόνομη επαρχίας της χώρας, Κόσοβο, που έχει de facto ανεξαρτητοποιηθεί από το 2008, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την πρόοδο στις συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης