Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το υπερεξελιγμένο «Lodyr» η Ρωσία ξεγελά τα ουκρανικά ραντάρ και προστατεύει τους χειριστές drones FPV

Με το υπερεξελιγμένο «Lodyr» η Ρωσία ξεγελά τα ουκρανικά ραντάρ και προστατεύει τους χειριστές drones FPV
Η Ρωσία δημιουργεί παραπλανητικό σύστημα «Lodyr» για την προστασία των χειριστών drones FPV
Σχετικά Άρθρα
Τα προηγμένα συστήματα πολέμου που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία, έχουν ανάγκη εξελιγμένων συστημάτων προστασίας από την ουκρανική αεράμυνα και τα ραντάρ και το υπερεξελιγμένο «Lodyr» εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό: ξεγελά τα ουκρανικά ραντάρ και προστατεύει τους χειριστές drones FPV!
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν drones FPV (προβολή πρώτου προσώπου) για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις και σκοπούς επιτήρησης.
Αυτά τα drones παρέχουν βίντεο σε πραγματικό χρόνο και βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων και τη στόχευση κατά τη διάρκεια των αποστολών.
Οι Ρώσοι χειριστές drones FPV απέκτησαν ένα παραπλανητικό σύστημα προστασίας που ονομάζεται "Lodyr" (ή "Λιποτάκτης") το οποίο, μιμείται και αναπαράγει τις συντεταγμένες των drones, περιπλέκοντας σοβαρά την αναζήτηση πραγματικών στόχων από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως εξήγησε ο Dmitry Kuzyakin, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων μη Επανδρωμένων Λύσεων, στο Sputnik.

"Δημιουργήσαμε το σύστημα Lodyr για να προστατεύσουμε τις αποστολές μάχης FPV [drone] μας.

Είναι ένας πλαστός χειριστής drone που μιμείται πλήρως την λειτουργία και εφαρμογή μιας συσκευής FPV στον αέρα: υπάρχει ένας ψεύτικος πίνακας ελέγχου, μια μονάδα ραδιοφωνικού καναλιού μετάδοσης βίντεο και ένα εργαλείο απομακρυσμένου τερματισμού λειτουργίας, οπότε το Lodyr δεν λειτουργεί συνεχώς, αλλά μόνο όταν το χρειαζόμαστε», είπε.
Σύμφωνα με τον Kuzyakin, η ζήτηση για ένα τέτοιο σύστημα εξηγείται από το γεγονός ότι τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία αναγνώρισης μπορούν να προσδιορίσουν γρήγορα το σημείο εκτόξευσης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους FPV, ακόμη και αν δεν έχει εγκαταστημένο GPS.
«Αν εκτοξεύσεις μόνο το [πραγματικό] FPV drone σου, είναι σαν να γυρίζεις μια φωτεινή λάμπα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, είναι πολύ εύκολο να σπάσει, αλλά αν ανάψεις πολλές δεκάδες λαμπτήρες ίδιας ισχύος, ο επιθυμητός στόχος γίνεται πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί», εξήγησε.
Ο Dmitry Kuzyakin τόνισε ότι σήμερα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν στοχευμένο κυνήγι για Ρώσους χειριστές FPV ως το πιο πολύτιμο μέρος της λειτουργίας του μη επανδρωμένου συστήματος: «Ο εξοπλισμός μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά η εμπειρία των παιδιών και ο χρόνος που αφιερώνουν στην εκπαίδευσή τους δεν μπορεί να αναπληρωθεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, καθ' όλη την περίοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το γραφείο σχεδιασμού του δεν υπέστη καμία απώλεια μεταξύ εκπαιδευτών ή απευθείας μεταξύ χειριστών κατά τη διάρκεια αποστολών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης