Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ξαφνικά ο Zelensky «ξηλώνει» το επιτελείο του – Μετά τον Danilov έδιωξε άλλους δύο στενούς συνεργάτες του

Γιατί ξαφνικά ο Zelensky «ξηλώνει» το επιτελείο του – Μετά τον Danilov έδιωξε άλλους δύο στενούς συνεργάτες του
Μεταξύ άλλων αξιωματούχων, απέλυσε τον Sergey Shefir από τη θέση του πρώτου βοηθού του, ενώ η Alyona Verbitskaya παύθηκε από τη θέση της διαμεσολαβήτριας της χώρας για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Καρατομεί ξαφνικά όλο το επιτελείο του ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, που ανακοίνωσε νέο ανασχηματισμό στο προεδρικό του γραφείο.
Μεταξύ άλλων αξιωματούχων, απέλυσε τον Sergey Shefir από τη θέση του πρώτου βοηθού του, ενώ η Alyona Verbitskaya παύθηκε από τη θέση της διαμεσολαβήτριας της χώρας για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου και της προεδρικής συμβούλου, σύμφωνα με διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου.
Ο Shefir πιστεύεται ότι είναι παλιός φίλος του Zelensky.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ήταν υπεύθυνος για το καθημερινό πρόγραμμα του Ουκρανού προέδρου.
Ο Shefir είναι ο επικεφαλής και ιδρυτής του Kvartal-95 Studio.
Την Παρασκευή (29/3/2024), ο Zelensky απομάκρυνε άλλους δύο αξιωματούχους του προεδρικού γραφείου και απέλυσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στη Μολδαβία, Mark Shevchenko.

O Zelensky στέλνει τον Danilov στη Μολδαβία

O Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι σχεδιάζει να διορίσει τον πρώην γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας Alexey Danilov ως πρεσβευτή στη Μολδαβία.
«Ο Alexey Danilov θα συνεχίσει στο διπλωματικό πεδίο.
Και για να είμαι πιο ακριβής, έχω εγκρίνει την υποψηφιότητά του ως νέου μας πρεσβευτή στη Μολδαβία», είπε ο Zelensky.
Ωστόσο, δεν είπε εάν έχει ληφθεί συμφωνία (συγκατάθεση για υποδοχή πρέσβη) από τις αρχές της Μολδαβίας.
Πάντως καμία προεδρική εντολή για το σκοπό αυτό δεν έχει αναρτηθεί στον προεδρικό ιστότοπο μέχρι στιγμής.
Ο Zelensky απομάκρυνε τον πρεσβευτή της χώρας στη Μολδαβία Mark Shevchenko, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ουκρανία στο Κισινάου από το 2019.
Την Τρίτη (26/3), ο Zelensky απομάκρυνε τον Danilov από γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας
και διόρισε τον Alexander Litvinenko, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, να τον διαδεχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι έχει διορίσει πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Valery Zaluzhny τον οποίο απομάκρυνε από τη θέση του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τι φοβάται ο Ουκρανός πρόεδρος

Η απομάκρυνση του Danilov είναι μια προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να εδραιώσει την εξουσία εν μέσω ανησυχιών για τη νομιμότητά του, λέει ο Spiridon Kilinkarov, πρώην βουλευτής της Ουκρανικής Βουλής (Verkhovna Rada), ειδικός του κινήματος «Η άλλη Ουκρανία».
Ο Danilov είναι διαβόητος για τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του.
Συγκεκριμένα, πριν από αρκετές ημέρες, πρόφερε λανθασμένα το όνομα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Li Hui με προσβλητικό τρόπο.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η παραίτηση συνδέεται με το προσβλητικό σχόλιο προς την κινεζική πλευρά.
Πιστεύω ότι συνδέεται μάλλον με την επιθυμία του Zelensky να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξουσία του πριν από τις 21 Μαΐου, όταν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η νομιμότητά του.
Και έχει μεγάλα προβλήματα με το κοινοβούλιο.
«Δεν έχει βιώσιμη πλειοψηφία και πιστεύω ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μία τέτοια στο Κοινοβούλιο.
Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης μπορεί να τεθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Kilinkarov στο TASS.
Η Ουκρανία συζητά τώρα ενεργά το θέμα της νομιμότητας των σημερινών αρχών, καθώς οι κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης