Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με τα Apache; - Συνετρίβησαν 4 ελικόπτερα σε 2 μήνες - Πανικός ΗΠΑ, τα καθήλωσαν όλα στο έδαφος

Τι συμβαίνει με τα Apache; - Συνετρίβησαν 4 ελικόπτερα σε 2 μήνες  - Πανικός ΗΠΑ, τα καθήλωσαν όλα στο έδαφος
Έντονη ανησυχία στον αμερικανικό στρατό και την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ για την αλυσίδα ατυχημάτων με ελικόπτερα Apache
Ζωηρή ανησυχία στον αμερικανικό στρατό προκαλεί το γεγονός ότι συνετρίβησαν τέσσερα ελικόπτερα Apache μετά από μέσα σε δύο μήνες.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη το βράδυ της 27ης Μαρτίου κοντά στο Fort Carson της Κολωνίας, όταν ένα ελικόπτερο AH-64 Apache της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας, κατέπεσε κατά τη διάρκεια μίας άσκησης ρουτίνας. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στρατού των ΗΠΑ, οι δύο πιλότοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο της βάσης.
Η συντριβή οδήγησε σε άμεση έρευνα από μια ομάδα από το Κέντρο Μάχης του Στρατού στο Fort Novosel, Ala.
Ως προληπτικό μέτρο, όλα τα ελικόπτερα αυτού του είδους στο Fort Carson έχουν ακινητοποιηθεί μέχρι νεωτέρας.
Αυτό το γεγονός έρχεται μετά από μια άλλη συντριβή του Apache μόλις δύο ημέρες πριν, στις 25 Μαρτίου, στην Κοινή Βάση Lewis-McChord, στην Ουάσινγκτον.
Σε αυτό το περιστατικό, μια παραλλαγή AH-64E της 16ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης ρουτίνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο πιλότοι που επέβαιναν.
Αξιωματούχοι της βάσης επιβεβαίωσαν ότι η έρευνα για αυτό το δυστύχημα βρισκόταν επίσης σε εξέλιξη.
Αυτά τα τελευταία περιστατικά συμβάλλουν σε μια αλυσίδα ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται τα Apache της Εθνικής Φρουράς του Στρατού AH-64D τον Φεβρουάριο.

Η μοιραία συντριβή


Στις 23 Φεβρουαρίου, ένα ελικόπτερο Apache της Εθνικής Φρουράς του Μισισιπή συνετρίβη επίσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο πιλότοι.
Μόλις δέκα μέρες πριν από αυτό, στις 13 Φεβρουαρίου, ένα Apache της Εθνοφρουράς της Γιούτα κατέπεσε, αν και οι δύο πιλότοι επέζησαν από το ατύχημα.
Η σειρά των ατυχημάτων έχει προκαλέσει σημαντική ανησυχία στον Στρατό, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν όλες οι μονάδες ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς για έλεγχο ασφαλείας.
Η ασφάλεια του στόλου της αεροπορίας Στρατού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, ιδιαίτερα καθώς το AH-64 Apache αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των επιχειρήσεων για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Από τον Μάρτιο του 2023, ο στόχος του αμερικανικού στρατού ήταν τα 812 ελικόπτερα και πάνω από 700 Apache βρίσκονται στην υπηρεσία, τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και της Εθνοφρουράς.
apache_india.JPG


Πιέσεις στον στρατό των ΗΠΑ


Καθώς οι έρευνες για τις πρόσφατες συντριβές συνεχίζονται, ο Στρατός δέχεται πιέσεις να αντιμετωπίσει τυχόν υποκείμενα ζητήματα και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω ατυχημάτων.
Η κληρονομιά του Apache χρονολογείται από την αρχική του παράδοση το 1984.
Η διατήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας αυτού του ζωτικού ελικοπτέρου παραμένει επιτακτική ανάγκη για στρατιωτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Και άλλες χώρες ανησυχούν για τα Apache

Η αλυσίδα των ατυχημάτων με ελικόπτερα Apache αφορά επίσης πολλές χώρες στον κόσμο, καθώς διαθέτουν σημαντικό αριθμό στον στόλο τους.
Μία από τις χώρες, που ανησυχεί περισσότερο είναι η Ινδία, η πολεμική αεροπορία της οποίας διαθέτει 22 Apache.
Θα μπορούσε να αναδειχθεί ως βασική ανησυχία για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, ο Ινδικός Στρατός έχει παραγγείλει έξι AH-64E, τα οποία θα είναι στολισμένα με καμουφλάζ για την έρημο. Η αρχική παρτίδα πρόκειται να ενταχθεί στον στόλο μέχρι τον Μάιο του 2024.
Η Ινδία συγκέντρωσε πρόσφατα την πρώτη της μοίρα επιθετικών ελικοπτέρων Apache στο Τζοντπούρ του Ρατζαστάν, για να ενισχύσει τις χερσαίες επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν.
Όταν ρωτήθηκε για πιθανές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ινδία κατά τη λειτουργία του στόλου των ελικοπτέρων Apache υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών, η εμπειρογνώμονας Άμυνας με έδρα τη Βραζιλία, Patricia Marins είπε στους EurAsian Times ότι είναι προφανές πως το Νέο Δελχί μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες, δεδομένου ότι το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί σε κάθε ελικόπτερο και ενδέχεται να επηρεάσει άλλα με παρόμοια εξαρτήματα πιλοτηρίου.
Στο παρελθόν, το αμερικανικής κατασκευής επιθετικό ελικόπτερο Apache αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα. Πέρυσι, για παράδειγμα, αναφέρθηκε αύξηση στις βλάβες των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας στα AH-64, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυνητικά επικίνδυνη συσσώρευση καπνού στο πιλοτήριο.
Ο Στρατός των ΗΠΑ παραδέχθηκε αυτά τα ζητήματα και δήλωσε ότι διερευνάται μια μακροπρόθεσμη λύση, με τις μηχανικές προσπάθειες να ξεκινούν μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Εν τω μεταξύ, είχαν εφαρμοστεί προσωρινά μέτρα, όπως η τροποποίηση των γεννητριών ώστε να κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση βλάβης.
Από το 2016 έως το 2020, αυτά τα μαχητικά ελικόπτερα ενεπλάκησαν σε συνολικά 77 ατυχήματα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές ύψους 384,5 εκατομμυρίων δολαρίων και, τραγικά, να χαθούν 12 ζωές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης