Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απελπισμένος ο Zelensky: Η δυτική στήριξη... «εξατμίζεται» και η ρωσική υπεροχή διαλύει την Ουκρανία

Απελπισμένος ο Zelensky: Η δυτική στήριξη... «εξατμίζεται» και η ρωσική υπεροχή διαλύει την Ουκρανία
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky θα πρέπει να λάβει υπόψη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα», δήλωσε o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στο RIA Novosti.
Η δυτική αδυναμία για ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων και η ρωσική υπεροπλία έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην Ουκρανία και στον πρόεδρό της Volodymyr Zelensky που για πρώτη φορά μιλά για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ξεχνώντας οριστικά την Κριμαία.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενδέχεται να ξεκινήσουν χωρίς την επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991,
δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CBS News.
"Δεν θα χρειαστεί να αποκαταλάβουμε όλα τα εδάφη μας αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα.
Είμαι βέβαιος ότι όταν αυτός (σ.σ.ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin) θα χάσει αυτό που κατέλαβε από το 2022, θα είναι έτοιμος για διάλογο, συμπλήρωσε, υπονοώντας την στρατιωτική απώλεια των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης το 2022, κάτι που αναλυτές θεωρούν αδύνατο να συμβεί.
Νωρίτερα, το Κίεβο είχε υποστηρίξει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι αδύνατη έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας εντός των συνόρων του 1991.

H απάντηση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με το Κίεβο και μετά από τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου ήρθε η απάντηση από το Κρεμλίνο διά στόματος του γραμματέα Τύπου του Προέδρου Vladimyr Putin, Dmitry Peskov:
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky θα πρέπει να λάβει υπόψη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα»,
δήλωσε στο RIA Novosti.
"Η γεωπολιτική πραγματικότητα από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχει αλλάξει ριζικά, τα σύνορα τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν αλλάξει.
Έχουμε τέσσερα νέα θέματα, και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί, αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα, με την οποία, φυσικά, όλοι θα πρέπει να την υπολογίσουν», είπε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας.
Επίσης, υπενθύμισε πως «τώρα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό, αφού η κίνηση προς την ειρήνη αποκλείεται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη συλλογική Δύση» και τόνισε ότι εάν ο Ζelensky, θέλει να ξεκινήσει διάλογο, πρωτίστως είναι απαραίτητο να ακυρώσει το διάταγμα για την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων.

Dan Lazare: Η πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς της Ουκρανίας «εξατμίζεται»...

Η αποκάλυψη πρόσθετων στοιχείων που συνδέουν την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε προάστιο της Μόσχας με το Κίεβο θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη διεθνή υποστήριξη της χώρας, λέει ένας αναλυτής.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν νέους δεσμούς μεταξύ του καθεστώτος της Ουκρανίας και της τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης εβδομάδας σε συναυλιακό χώρο έξω από τη Μόσχα.
«Οι ερευνητές έχουν επαληθεύσει πληροφορίες ότι μεγάλα χρηματικά ποσά και κρυπτονομίσματα που έλαβαν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης προέρχονται από την Ουκρανία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass την Πέμπτη.
«Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του εγκλήματος».
Καθώς το όλο και πιο απελπισμένο καθεστώς του Κιέβου εξαπολύει επιθέσεις σε Ρώσους αμάχους στο Belgorod και σε άλλες περιοχές, έχουν ενταθεί οι εικασίες ότι στοιχεία εντός του στρατού και της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας μπορεί να έπαιξαν ρόλο στο περιστατικό της περασμένης Παρασκευής.

Η δολοφονία της Darya Dugina

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Dan Lazare του Sputnik συνδέει γεγονότα και γράφει: «Περιμένω με ανυπομονησία τη ρωσική κυβέρνηση να παρουσιάσει αυτά τα στοιχεία – ελπίζω να το κάνουν», είπε ο Lazare.
«Για μένα, το γεγονός ότι τέσσερις από τους κατηγορούμενους συνελήφθησαν εφορμούσαν για τα ουκρανικά σύνορα και πιάστηκαν σε μικρή απόσταση, λέει πολλά.
Δεν είναι απόλυτη απόδειξη, αλλά σίγουρα υποψιάζεται έντονα ότι υπήρχαν συνεργάτες από την ουκρανική πλευρά και ότι οι ουκρανικοί φορείς τους βοηθούσαν σε αυτό το έγκλημα».
«Δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τη δολοφονία της Darya Dugina το 2022, κόρης του Ρώσου πολιτικού φιλόσοφου Aleksandr Dugin», πρόσθεσε ο συγγραφέας.
«Σκοτώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Ρωσία.
Αρχικά, η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και οι ΗΠΑ την υποστήριξαν.
Και μερικές εβδομάδες αργότερα οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι η πράξη έγινε από την SBU, την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών».
Το περιστατικό δεν τράβηξε την προσοχή στη Δύση, όπου ο Dugin είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη φιγούρα.

Αλλά μια τρομοκρατική επίθεση που σκοτώνει σχεδόν 150 ανθρώπους είναι πολύ πιο δύσκολο να αγνοηθεί.... και θα επιφέρει συνέπειες ντόμινο

«Υποψιάζομαι έντονα ότι θα μάθουμε το ίδιο πράγμα εδώ», είπε ο Lazare, υποδηλώνοντας ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην «πράξη βίαιης τρομοκρατίας».
«Και, αν αυτό είναι αλήθεια, αν οι υποψίες μου αποδειχθούν σωστές, αυτό θα αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι».
«Η Ρωσία θα αισθάνεται δικαιωμένη να απαντήσει και οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πουν όχι στη Ρωσία και θα δυσκολευτούν πολύ να συνεχίσουν την πολιτική τους υποστήριξη στο Κίεβο», υποστήριξε.
Η στήριξη των Αμερικανών για τον οπλισμό της Ουκρανίας έχει ήδη μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η πλειοψηφία λέει τώρα ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάρα πολλά χρήματα στο καθεστώς Zelensky.
Η πλήρης αποκάλυψη της εξτρεμιστικής φύσης της κυβέρνησης –στην οποία οι συμπαθούντες των Ναζί κατέχουν σημαντικές θέσεις εξουσίας σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς θεσμούς– πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω αντίθεση στη συνεχιζόμενη δυτική υποστήριξη.

Βιάστηκαν οι ΗΠΑ να μιλήσουν για τον ISIS στην επίθεση του Crocus City Hall

«Τι γίνεται με τις συζητήσεις για το πόσο γρήγορα οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδωσαν ευθύνες ή εύσημα στο ISIS-K*;» ρώτησε ο οικοδεσπότης Wilmer Leon.
«Και τώρα ανακαλύπτουμε ότι όλο αυτό το ISIS-K, που υποτίθεται ότι είχε δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν, ότι ο ηγέτης της οργάνωσης έχει στην πραγματικότητα δεσμούς –και πολλούς δεσμούς– με τη CIA».
«Δεν εκπλήσσομαι πολύ», απάντησε ο Lazare.
«Υπήρξε πραγματικά μια μπερδεμένη σχέση μεταξύ της Al Qaeda και των διαφόρων παραφυάδων της στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Μιλάω πολύ προσεκτικά εδώ –δεν προσπαθώ να εμπλακώ σε κανένα είδος θεωρίας συνωμοσίας– αλλά αυτό είναι ξεκάθαρο».
«Γνωρίζουμε ότι η Al Qaeda την 11η Σεπτεμβρίου είχε στενούς δεσμούς με τους κορυφαίους κύκλους της Σαουδικής Αραβίας», συνέχισε ο δημοσιογράφος.
«Οι ΗΠΑ επέλεξαν να κοιτάξουν από την άλλη πλευρά, όχι να ερευνήσουν πολύ στενά αυτούς τους δεσμούς.

Όταν η Al Qaeda ηγήθηκε μιας επίθεσης στην Intlib, μια επαρχία στη βόρεια Συρία το 2015, χρησιμοποίησε πυραύλους TOW που παρασχέθηκαν από τις ΗΠΑ μέσω της Σαουδικής Αραβίας».

«Επίσης, μια μεταγενέστερη μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, των πυρομαχικών και των όπλων που χρησιμοποιούσε o ISIS στη Συρία προερχόταν από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι προμηθεύτηκε σκόπιμα από τις ΗΠΑ, αλλά σημαίνει απλώς ότι οι προμήθειες των ΗΠΑ με κάποιο τρόπο τελείωσαν στα χέρια του ISIS…
Άρα υπάρχει μια μπερδεμένη σχέση και οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι δεν εμπλέκονται και ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται απλώς δεν πείθουν δεδομένης της φύσης αυτής της σχέσης».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει ιστορικά ισλαμιστές εξτρεμιστές για να βοηθήσουν στην επίτευξη των γεωπολιτικών τους στόχων, ίσως το πιο διάσημο όταν η χώρα υποστήριξε αντάρτες Mujahedin κατά της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Στοιχεία των Mujahedin συνέχισαν να σχηματίζουν την Al Qaeda, η οποία χτύπησε τραγικά στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Συρία στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον πρόεδρο Basar al Assad.
Η αποσταθεροποίηση της χώρας επέτρεψε στο ISIS να βρει ασφαλές καταφύγιο, μια άλλη εξτρεμιστική ομάδα που εμφανίστηκε μετά την καταστροφική εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ το 2003.
«Υπήρξαν μερικές πολύ περίεργες αλληλεπικαλύψεις τα τελευταία χρόνια όπου το ISIS ή το ISIS-K και οι θέσεις του συμπίπτουν παραδόξως με εκείνες των ΗΠΑ», είπε ο Lazare.
«Είναι πολύ εχθρικό προς τη Hamas, για παράδειγμα, είναι πολύ εχθρικό προς το Ιράν και εχθρικό προς τη Ρωσία».
«Και ήταν πολύ εχθρικοί προς τις κυβερνήσεις σε αφρικανικές χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προβλήματα», πρόσθεσε ο Leon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης