Τελευταία Νέα
Διεθνή

H βρετανική MI6 πίσω από τα ουκρανικά χτυπήματα στα ρωσικά δυιλιστήρια

H βρετανική MI6 πίσω από τα ουκρανικά χτυπήματα στα ρωσικά δυιλιστήρια
Αν η Ρωσία είχε «λίγες πιθανότητες» να ανακτήσει έδαφος, ο επικεφαλής της ΜΙ6 δεν θα έκανε τέτοια «φασαρία»
Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά δυιλιστήρια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρονται να συνδέονται με μια στρατηγική που υιοθέτησε η MI6, τη βρετανική μυστική υπηρεσία.
Δεν θα ήταν νέα και η πιθανή εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δεν αιφνιδίασε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Περιμένουν αυτό και πολλά άλλα από το Λονδίνο.
Αυτό αποδεικνύεται από δήλωση του Sergei Naryshkin, διευθυντή της Ρωσικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικών.
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν ο Naryshkin δήλωσε σε μια συνέντευξη στο RIA Novosti ότι «οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκπαιδεύουν Ουκρανούς σαμποτέρ να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των ρωσικών πυρηνικών σταθμών».
Για να εξηγήσει καλύτερα τις υποψίες του, ο επικεφαλής των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στη Μόσχα είπε πως, «οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η βρετανική MI6, εκπαιδεύουν ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης των οποίων τα σχέδια περιλαμβάνουν προκλήσεις σε πυρηνικούς σταθμούς στη Ρωσική Ομοσπονδία» και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Λονδίνου δεν έκαναν ποτέ τίποτα για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία.
Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin είπε (Σεπτέμβριος 2023) ότι οι συλληφθέντες, μέλη μιας από αυτές τις ομάδες σαμποτάζ ομολόγησαν ότι εκπαιδεύτηκαν από Βρετανούς εκπαιδευτές.

Πληροφορίες, θεωρία και πρακτική

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ένα ουκρανικό ειδησεογραφικό κανάλι μετέδωσε την εξής είδηση:
«Η MI6 διαβίβασε πληροφορίες στο Γραφείο του Προέδρου και του Γενικού Επιτελείου σχετικά με μια συνάντηση στο Κρεμλίνο, στην οποία το σενάριο της καταστροφής της υπόγειας αποθήκευσης ουκρανικού φυσικού αερίου θεωρήθηκε ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις UAV στα ρωσικά διυλιστήρια.
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συνιστούν την ενίσχυση της αεράμυνας σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου για να διατηρηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με την ανακατασκευή του TG Resident, «η Ρωσία εξέταζε την επιλογή να επιτεθεί στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου (UGS) της Ουκρανίας ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις με drone της Ουκρανίας στις εγκαταστάσεις του ρωσικού συγκροτήματος καυσίμων και φυσικού αερίου.
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν αυτό, επικαλούμενες πηγή στο γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας και σύμφωνα με αναφορές, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν το Κίεβο ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο επίθεσης στις εγκαταστάσεις της UGS.

Γιατί...

Πρώτον, γιατί αυτό θα στερήσει από την Ουκρανία τα υπάρχοντα αποθέματα φυσικού αερίου της και,
δεύτερον, δεν θα επιτρέψει στον Zelensky να επωφεληθεί από την αποθήκευση φυσικού αερίου από τις δυτικές χώρες.
Προηγουμένως, οι αρχές του Κιέβου πρόσφεραν τις υπάρχουσες ικανότητές τους σε ευρωπαϊκές χώρες για αποθήκευση φυσικού αερίου.
Τέλος, πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο ακτιβισμός της MI6 κατά της Ρωσίας πιστοποιείται από τα λόγια του Richard Moore, επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής του βρετανικού MI-6, Richard Moore, κάλεσε τους Ρώσους να συνεργαστούν με την υπηρεσία πληροφοριών και να βάλουν τέλος στην «αιματοχυσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει λίγες πιθανότητες να αποκαταστήσει τη θέση της στην Ουκρανία.
«Τους προσκαλώ να κάνουν ό,τι έκαναν άλλοι τους τελευταίους 18 μήνες και να ενωθούν μαζί μας.
Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή.
Τα μυστικά τους θα είναι ασφαλή».

Αν η Ρωσία είχε «λίγες πιθανότητες» να ανακτήσει έδαφος, ο επικεφαλής της ΜΙ6 δεν θα έκανε τέτοια φασαρία.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν σίγουρα καλή... παρέα,την κυβέρνηση του Κιέβου, και Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Και αυτή η είδηση δεν προέρχεται από φιλορωσική πηγή, αλλά από την Washington Post.
Μιλώντας για κάποιες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2022 από τον ουκρανικό στρατό, η εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας έγραψε τα εξής:
«Στις αποστολές συμμετείχαν ελίτ ομάδες Ουκρανών λειτουργών που προέρχονται από διευθυντές που σχηματίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν σε στενή συνεργασία με τη CIA, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.
Από το 2015, η CIA έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει τις σοβιετικές υπηρεσίες της Ουκρανίας σε ισχυρούς συμμάχους εναντίον της Μόσχας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η υπηρεσία παρείχε στην Ουκρανία προηγμένα συστήματα επιτήρησης, εκπαίδευσε νεοσύλλεκτους σε τοποθεσίες στην Ουκρανία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχτισε νέα αρχηγεία για τμήματα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας και μοιράστηκε πληροφορίες σε κλίμακα που θα ήταν αδιανόητη προτού η Ρωσία προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία και υποκίνησε έναν αυτονομιστικό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης