Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκαρισμένος ο Zelensky με την πανωλεθρία για Ουκρανία ξεχνά την Κριμαία - Ρωσικός καταιγισμός με Kinzhal και Iskander, κόλαση στο Kharkiv

Σοκαρισμένος ο Zelensky με την πανωλεθρία για Ουκρανία ξεχνά την Κριμαία - Ρωσικός καταιγισμός με Kinzhal και Iskander, κόλαση στο Kharkiv
Υπό την σκιά των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών στις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές τοποθεσίες - Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι διέλυσαν το ουκρανικό στρατόπεδο στο Kharkiv - Σε περιδίνηση ο Zelensky από τις ήττες στο πεδίο των μαχών
(upd 29) Σοκαρισμένος από την δυτική αδυναμία να τον ενισχύσει και την ρωσική υπεροπλία ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymir Zelensky δηλώνει  για πρώτη φορά ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ξεχνώντας την Κριμαία και ενώ επίκειται η μεγάλη ρωσική επίθεση στις αρχές του καλοκαιριού 2024.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενδέχεται να ξεκινήσουν χωρίς την επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991,
σύμφωνα με δήλωση του σε συνέντευξη στο CBS News.
«Δεν θα χρειαστεί να αποκαταλάβουμε όλα τα εδάφη μας αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα.
Είμαι βέβαιος ότι όταν αυτός (σ.σ.ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin) θα χάσει αυτό που κατέλαβε από το 2022, θα είναι έτοιμος για διάλογο», είπε.
Νωρίτερα, το Κίεβο είχε υποστηρίξει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι αδύνατη έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας εντός των συνόρων του 1991.
Την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός εντατικοποιεί τις επιδρομές του και μία πραγματική κόλαση εκρήξεων συγκλόνισε το βράδυ του Σαββάτου (30/3/2024) το Kharkiv, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και βιομηχανική πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ανάλογα χτυπήματα σε στοχευμένους στόχους έγιναν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ρωσικός Αρμαγεδδών – Κόλαση εκρήξεων συγκλόνισε το Kharkiv

Από ισχυρές εκρήξεις συγκλονίστηκε το Kharkiv το βράδυ του Σαββάτου (30/3/3024), όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Igor Terekhov στο κανάλι του στο Telegram.
«Υπάρχουν εκρήξεις στο Kharkiv», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, αρκετά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στην περιοχή χωρίς να κατονομάσουν συγκεκριμένη περιοχή ή τοποθεσία.
Ο ρωσικός στρατός εξαπολύει στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις σε θέσεις προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας και άλλων ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και εναντίον ξένων μισθοφόρων.
Την προηγούμενη μέρα καταστράφηκε το σύστημα αεράμυνας των Ουκρανών στην περιοχή Chuguevsky του Kharkiv.

Zelensky: Θα υποχωρούμε συνεχώς, δεν έχουμε όπλα και αεράμυνα

Εξάλλου ο Zelensky παραδέχτηκε το αναπόφευκτο της υποχώρησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αν και οι παραδοχές Zelensky υποκρύπτουν και την άσκηση πίεσης στις ΗΠΑ για την αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας, αναγνωρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν συνεχώς .
Οι δυνάμεις μας θα υποχωρούν συνεχώς, εάν οι ΗΠΑ δεν παράσχουν στο Κίεβο την απαραίτητη βοήθεια, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Post.
«Εάν δεν υπάρχει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αεράμυνα, δεν θα έχουμε πυραύλους Patriot, δεν θα έχουμε ηλεκτρονικό εξοπλισμό εμπλοκής, ούτε βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε, βήμα προς βήμα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Είναι αλήθεια... Χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου, θα έχουμε μεγάλη έλλειψη πυραύλων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Δημιουργούμε τα δικά μας συστήματα αεράμυνας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», τόνισε.
Όπως σημείωσε ο Zelensky η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει στη ζώνη μάχης.
Εάν το μέτωπο παραμείνει σταθερό, είπε, η Ουκρανία στα μετόπισθεν θα είναι σε θέση να οπλίσει και να εκπαιδεύσει νέες ταξιαρχίες για να επιχειρήσει στη συνέχεια μια νέα αντεπίθεση αργότερα το 2024.
Προηγουμένως, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός, χωρίς την επανέναρξη της αμερικανικής βοήθειας, θα πρέπει να αποφασίσει ποιες πόλεις είναι σε θέση να κρατήσει.
Το νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει περισσότερα από 60 δισ. δολάρια για τις ανάγκες του Κιέβου, εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ, αλλά μπλοκαρίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

H απάντηση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με το Κίεβο και μετά από τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου ήρθε η απάντηση από το Κρεμλίνο διά στόματος του γραμματέα Τύπου του Προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov:
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky θα πρέπει να λάβει υπόψη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα»,
δήλωσε στο RIA Novosti.
"Η γεωπολιτική πραγματικότητα από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχει αλλάξει ριζικά, τα σύνορα τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν αλλάξει.
Έχουμε τέσσερα νέα θέματα, και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί, αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα, με την οποία, φυσικά, όλοι θα πρέπει να την υπολογίσουν», είπε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας.
Επίσης, υπενθύμισε πως «τώρα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό, αφού η κίνηση προς την ειρήνη αποκλείεται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη συλλογική Δύση» και τόνισε ότι εάν ο Ζelensky, θέλει να ξεκινήσει διάλογο, πρωτίστως είναι απαραίτητο να ακυρώσει το διάταγμα για την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων.

Ο  Zelensky ξηλώνει όλο το επιτελείο του

Καρατομεί ξαφνικά όλο το επιτελείο του ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, που ανακοίνωσε νέο ανασχηματισμό στο προεδρικό του γραφείο.
Μεταξύ άλλων αξιωματούχων, απέλυσε τον Sergey Shefir από τη θέση του πρώτου βοηθού του, ενώ η Alyona Verbitskaya παύθηκε από τη θέση της διαμεσολαβήτριας της χώρας για τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου και της προεδρικής συμβούλου, σύμφωνα με διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου.
Ο Shefir πιστεύεται ότι είναι παλιός φίλος του Zelensky.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ήταν υπεύθυνος για το καθημερινό πρόγραμμα του Ουκρανού προέδρου.
Ο Shefir είναι ο επικεφαλής και ιδρυτής του Kvartal-95 Studio.
Την Παρασκευή (29/3/2024), ο Zelensky απομάκρυνε άλλους δύο αξιωματούχους του προεδρικού γραφείου και απέλυσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στη Μολδαβία, Mark Shevchenko.

Ρωσικός καταιγισμός

Νωρίτερα συνθήκες ασφυξίας
δημιούργησε στην Ουκρανία το μπαράζ χτυπημάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων το ξημέρωμα του Σαββάτου 30 Mαρτίου, σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας σχεδόν 100 drones και πυραύλους για να πλήξουν τους στόχους.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ρώσοι χτύπησαν ξανά ενεργειακές εγκαταστάσεις σε μια μαζική και συνδυασμένη επίθεση», δήλωσε η Ukrenergo στο επίσημο κανάλι της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
«Τα θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στις κεντρικές και δυτικές περιοχές υπέστησαν ζημιές».

Νύχτα κόλασης

Εκρήξεις αναφέρθηκαν στις περιοχές Ivano-Frankivsk, Khmelnytskyi και Lviv καθώς και στην πόλη Dnipro καθώς εντοπίστηκαν πύραυλοι κρουζ και καμικάζι drones στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Mykola Oleschuk ανέφερε σε δήλωση του ότι η ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας περιελάμβανε 60 drones αυτοκτονίας Geran-1/2, τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal, δύο τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, εννέα άλλους πυραύλους κρουζ εκτοξευόμενους από αέρος, τέσσερις πυραύλους κρουζ Iskander-K, 21 πυραύλους κρουζ Kh-101/Kh-555.
Σύμφωνα με πηγές του Κιέβου, οι εμπλεκόμενοι στόχοι περιελάμβαναν θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, στην περιοχή Kamianske, με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας German Galuchenko, να δηλώνει ότι χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Dnipropetrovsk, Poltava, Tserkasi, ενώ στο επίκεντρο των χτυπημάτων βρίσκονται οι περιοχές Novomikhailovka, Semenovka, Berdichy, περιοχές δυτικά της Avdeevka και νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Ο Maksym Kozytskyi, επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης του Lviv, είπε ότι δύο πύραυλοι κατέστρεψαν μια κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής στην περιοχή.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανέφερε ότι οι τρεις θερμοηλεκτρικοί της σταθμοί δέχθηκαν επίθεση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Ο εξοπλισμός υπέστη σοβαρές ζημιές», ανέφερε στο Telegram. «Μετά το τέλος της επίθεσης, οι ηλεκτρολόγοι άρχισαν αμέσως να επισκευάζουν τη ζημιά».

Οι Ρώσοι σάρωσαν και το Nikolaev - Διέλυσαν αεροδρόμιο

Οι ρωσικές δυνάμεις κυριολεκτικά διέλυσαν το αεροδρόμιο Martynovsky στην περιοχή Nikolaev, δήλωσαν στο RIA Novosti τοπικές πηγές.
Στις 13:50 του Σαββάτου (30/3/2024) έγιναν χτυπήματα στο αεροδρόμιο Martynovsky στην περιοχή Nikolaev.
Η ρωσική αεροπορική επιδρομή ήταν σφοδρή και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές.
Άλλη μία επίθεση σημειώθηκε στις 12:20 σε μια στρατιωτική μονάδα που βρίσκεται κοντά στο Voznesensk.
Από την επιδρομή επλήγησαν στρατιωτικοί και βαρύς δυτικός εξοπλισμός.
Το πρωί του Σαββάτου, ανακοινώθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή του Nikolaev.
Το αεροδρόμιο Martynovsky είχε δεχθεί ρωσική επίθεση και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Στη συνέχεια, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν δύο ουκρανικά Su-24 που επιτίθεντο στη Σεβαστούπολη.

Ρωσία: 57 χτυπήματα ακριβείας στην Ουκρανία με Tsirkon, Kinzhal διέλυσαν διοίκηση και SBU ενώ σκότωσαν ξένους μισθοφόρους

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 1 μαζική επιδρομή και 57 χτυπήματα ακριβείας, μεταξύ των οποίων μέσω πυραύλων Tsirkon και υπερηχητικών βαλλιστικών Kinzhal, τις τελευταίες 7 ημέρες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (30/3/2024)
Σύμφωνα με το υπουργείο, πυραυλικές επιθέσεις και drones χτύπησαν ουκρανικό στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, κέντρα λήψης αποφάσεων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τις Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU), εγκαταστάσεις συναρμολόγησης μη επανδρωμένων ταχύπλοων σκαφών, οπλοστάσια, δεξαμενές καυσίμων, εξοπλισμό αεράμυνας, ενεργειακές υποδομές και θέσεις προσωρινής ανάπτυξης ειδικών δυνάμεις επιχειρήσεων και ξένους μισθοφόρους.
Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ποιος βοηθά τον ουκρανικό στρατό να βομβαρδίσει ρωσικά διυλιστήρια; H βρετανική MI6

Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δυιλιστήρια της Ρωσίας, φέρονται να συνδέονται με μια στρατηγική που υιοθέτησε η MI6, τη βρετανική μυστική υπηρεσία.
Δεν θα ήταν νέα και η πιθανή εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δεν αιφνιδίασε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Περιμένουν αυτό και πολλά άλλα από το Λονδίνο.
Αυτό αποδεικνύεται από δήλωση του Sergei Naryshkin, διευθυντή της Ρωσικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικών.
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν ο Naryshkin δήλωσε σε μια συνέντευξη στο RIA Novosti ότι «οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκπαιδεύουν Ουκρανούς σαμποτέρ να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των ρωσικών πυρηνικών σταθμών».
Για να εξηγήσει καλύτερα τις υποψίες του, ο επικεφαλής των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών στη Μόσχα είπε πως, «οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η βρετανική MI6, εκπαιδεύουν ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης των οποίων τα σχέδια περιλαμβάνουν προκλήσεις σε πυρηνικούς σταθμούς στη Ρωσική Ομοσπονδία» και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Λονδίνου δεν έκαναν ποτέ τίποτα για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία.
Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin είπε (Σεπτέμβριος 2023) ότι οι συλληφθέντες, μέλη μιας από αυτές τις ομάδες σαμποτάζ ομολόγησαν ότι εκπαιδεύτηκαν από Βρετανούς εκπαιδευτές.

Πληροφορίες, θεωρία και πρακτική

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ένα ουκρανικό ειδησεογραφικό κανάλι μετέδωσε την εξής είδηση:
«Η MI6 διαβίβασε πληροφορίες στο Γραφείο του Προέδρου και του Γενικού Επιτελείου σχετικά με μια συνάντηση στο Κρεμλίνο, στην οποία το σενάριο της καταστροφής της υπόγειας αποθήκευσης ουκρανικού φυσικού αερίου θεωρήθηκε ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις UAV στα ρωσικά διυλιστήρια.
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συνιστούν την ενίσχυση της αεράμυνας σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου για να διατηρηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με την ανακατασκευή του TG Resident, «η Ρωσία εξέταζε την επιλογή να επιτεθεί στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου (UGS) της Ουκρανίας ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις με drone της Ουκρανίας στις εγκαταστάσεις του ρωσικού συγκροτήματος καυσίμων και φυσικού αερίου.
Ουκρανικές πηγές ανέφεραν αυτό, επικαλούμενες πηγή στο γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας και σύμφωνα με αναφορές, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν το Κίεβο ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο επίθεσης στις εγκαταστάσεις της UGS.

Γιατί...

Πρώτον, γιατί αυτό θα στερήσει από την Ουκρανία τα υπάρχοντα αποθέματα φυσικού αερίου της και,
δεύτερον, δεν θα επιτρέψει στον Zelensky να επωφεληθεί από την αποθήκευση φυσικού αερίου από τις δυτικές χώρες.
Προηγουμένως, οι αρχές του Κιέβου πρόσφεραν τις υπάρχουσες ικανότητές τους σε ευρωπαϊκές χώρες για αποθήκευση φυσικού αερίου.
Τέλος, πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο ακτιβισμός της MI6 κατά της Ρωσίας πιστοποιείται από τα λόγια του Richard Moore, επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής του βρετανικού MI-6, Richard Moore, κάλεσε τους Ρώσους να συνεργαστούν με την υπηρεσία πληροφοριών και να βάλουν τέλος στην «αιματοχυσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει λίγες πιθανότητες να αποκαταστήσει τη θέση της στην Ουκρανία.
«Τους προσκαλώ να κάνουν ό,τι έκαναν άλλοι τους τελευταίους 18 μήνες και να ενωθούν μαζί μας.
Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή.
Τα μυστικά τους θα είναι ασφαλή».

Αν η Ρωσία είχε «λίγες πιθανότητες» να ανακτήσει έδαφος, ο επικεφαλής της ΜΙ6 δεν θα έκανε τέτοια φασαρία.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν σίγουρα καλή... παρέα,την κυβέρνηση του Κιέβου, και Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Και αυτή η είδηση δεν προέρχεται από φιλορωσική πηγή, αλλά από την Washington Post.
Μιλώντας για κάποιες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2022 από τον ουκρανικό στρατό, η εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας έγραψε τα εξής:
«Στις αποστολές συμμετείχαν ελίτ ομάδες Ουκρανών λειτουργών που προέρχονται από διευθυντές που σχηματίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν σε στενή συνεργασία με τη CIA, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.
Από το 2015, η CIA έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει τις σοβιετικές υπηρεσίες της Ουκρανίας σε ισχυρούς συμμάχους εναντίον της Μόσχας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η υπηρεσία παρείχε στην Ουκρανία προηγμένα συστήματα επιτήρησης, εκπαίδευσε νεοσύλλεκτους σε τοποθεσίες στην Ουκρανία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχτισε νέα αρχηγεία για τμήματα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας και μοιράστηκε πληροφορίες σε κλίμακα που θα ήταν αδιανόητη προτού η Ρωσία προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία και υποκίνησε έναν αυτονομιστικό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία».

Bauer (ΝΑΤΟ): Οι φιλοδοξίες της Ρωσίας ξεπερνούν την Ουκρανία, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα

Ο Ολλανδός ναύαρχος και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Rob Bauer, είπε ότι επί του παρόντος δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεση απειλή», ανέφερε ο Bauer σύμφωνα με τους The Baltic Times.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι φιλοδοξίες της Ρωσίας «ξεπερνούν την Ουκρανία».
Το ξέρουμε, επομένως η Συμμαχία στο σύνολό της πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένη», τόνισε.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 της μόνο σε περίπτωση άμεσης επίθεσης, υπενθύμισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου 2023 ότι η Μόσχα δεν επρόκειτο ποτέ να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ στο παρελθόν ούτε σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον.
Επιδιώκοντας να είναι οι κύριοι της κατάστασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να τρομάζουν τους Ευρωπαίους με τη ρωσική απειλή, επεσήμανε ο Putin.

Soskin (πρώην σύμβουλος Kuchma): Ο Zelensky έκανε ολέθριο λάθος που δεν άκουσε τον Henry Kissinger για τον ρόλο της Ουκρανίας

O Henry Kissinger είχε προειδοποιήσει τον Volodymyr Zelensky ότι έπρεπε να οικοδομήσει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στην κατανόηση του μικρού ρόλου της Ουκρανίας στον κόσμο, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma Oleg Soskin. στο κανάλι του στο Youtube το Σάββατο 2024.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η Ουκρανία είναι ένα μικρό ‘’πιόνι’’.
Ο Kissinger προσπάθησε να μεταφέρει αυτήν την άποψη στον Zelensky κάποτε.
Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο Zelensky δεν το δεχόταν αυτό.
Και αν το έκανε, θα είχαμε αποφύγει αυτήν την καταστροφή», σημείωσε ο Soskin.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προασπίζονται τα συμφέροντα του καθεστώτος του Κιέβου αλλά παίζουν το δικό τους παγκόσμιο παιχνίδι, στο οποίο το ζήτημα της Ουκρανίας παρουσιάζεται μόνο ως μια μικρή λεπτομέρεια.
«Σε αυτή τη βάση χρειάζεται να χτίσεις μια διεθνή θέση με μικρά βήματα, αντιλαμβανόμενος τη θέση σου σε αυτή την παγκόσμια σκακιέρα», είπε ο Soskin.
Λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η επιθυμία να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε στην ουκρανική σύγκρουση.
Όπως σημείωσε η εφημερίδα, πίστευε ότι η Ρωσία είχε μια διφορούμενη θέση απέναντι στην Ευρώπη εδώ και εκατοντάδες χρόνια .
Σύμφωνα με τον Kissinger, η Μόσχα ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη σχέσεων με την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα φοβόταν την απειλή που αυτή συνιστούσε για τα ζωτικά της συμφέροντα.

Καυστική Zakharova για τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών: Αγοράστε στην Annalena τσίχλες για να μασάει και να μη λέει ανοησίες

Καυστική ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στα σχόλια της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock περί επιθυμίας του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin να σύρει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση.
Η Zakharova συνέστησε στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας να αγοράσει έναν χάρτη και ένα βιβλίο ιστορίας.
«Θα ήθελα να ρωτήσω την Baerbock: δεν γνωρίζει ότι δεν ήταν ρωσικές βάσεις που περιέβαλαν τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά ότι το ΝΑΤΟ επεκτεινόταν ανατολικά κατά μήκος της περιμέτρου της Ρωσίας;
Αγοράστε στην Annalena έναν χάρτη, ένα βιβλίο ιστορίας και τσίχλες για να λέει λιγότερες ανοησίες», τόνισε η Zakharova.
Το Σάββατο (30/3/2024), η Beerbock είπε σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου Funke ότι «ο στόχος του Putin ήταν και παραμένει να καταστρέψει την Ουκρανίας ως κυρίαρχη ελεύθερη χώρα και να σύρει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο».
Κατά τη γνώμη της, εάν ο Ρώσος ηγέτης νικήσει, η ασφάλεια στην Ευρώπη και η διεθνής τάξη «θα απειληθούν».

Stepanov (Διεθνολόγος): Πόλεμος Ρωσίας – ΝΑΤΟ σε τρία χρόνια για την Αρκτική

Μια σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Αρκτική μπορεί να ξεσπάσει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σε άρθρο του για το TASS.
«Όσον αφορά το πιθανό χρονοδιάγραμμα αυτής της σύγκρουσης, κρίνοντας από όλα τα έγγραφα και τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται από στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για το 2030 ή αργότερα», τόνισε ο Alexander Stepanov, διευθυντής προγράμματος στην Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Λατινοαμερικανικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (RAS).
Ωστόσο προειδοποίησε ότι «δεδομένου του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση τον τελευταίο καιρό, της υψηλής έντασης και της κλιμάκωσης των εντάσεων, αυτή η σύγκρουση μπορεί να συμβεί εκεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια».

Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι διέλυσαν το ουκρανικό στρατόπεδο στο Kharkiv με Ουκρανούς στρατιώτες και ξένους μισθοφόρους

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ένα μεγάλο στρατόπεδο δυνάμεων του Κιέβου προς την κατεύθυνση του Kharkiv χρησιμοποιώντας τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους αργά την Παρασκευή 29/3 το βράδυ.  Το στρατόπεδο, το οποίο περιλάμβανε ουκρανoύς στρατιώτες και ξένους μισθοφόρους, ήταν κρυμμένο σε ένα δάσος στα νότια της πόλης Chuhuiv, περίπου 44 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας περιοχή του Belgorod.

Οι δυνάμεις του Κιέβου πιθανότατα χρησιμοποίησαν το κρυφό στρατόπεδο ως εφαλτήριο για τις πρόσφατες απόπειρες διείσδυσής τους στο Belgorod, οι οποίες απέτυχαν όλες από τον ρωσικό στρατό.
Πλάνα από τη ρωσική επίθεση δείχνουν τουλάχιστον δύο τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους να χτυπούν το στρατόπεδο, να καταστρέφουν οχήματα και να πυρπολούν σκηνές.
Η επίθεση πιθανότατα πραγματοποιήθηκε με οιονεί βαλλιστικούς πυραύλους 9M723 (με βεληνεκές 500 χλμ) που εκτοξεύτηκαν από το σύστημα Iskander 9K720.
Ο πύραυλος καθοδηγείται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS, μπορεί να είναι εξοπλισμένο με οπτικό σύστημα αναζήτησης με ψηφιοποιημένο σύστημα συσχέτισης περιοχής χαρτογράφησης σκηνής για καθοδήγηση τερματικού και διαθέτει ακρίβεια μεταξύ 1-30 μέτρων.
Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων 9M723 μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.
Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε το σύστημα Iskander εναντίον πολλών στόχων υψηλής αξίας των δυνάμεων του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Κρεατομηχανή – Η Ουκρανία έχασε πάνω από 4.230 στρατιώτες σε Donetsk, Avdiivka μέσα σε 7 μέρες

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν πάνω από 1.870 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) και 13 άρματα μάχης στην κατεύθυνση Avdiivka την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (30/3/2024).
«Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 1.870 στρατιώτες, 13 άρματα μάχης, 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 50 οχήματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε το υπουργείο.
Επίσης έχασε 30 όπλα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων πέντε οβιδοβόλων M777 αμερικανικής κατασκευής, ενός αυτοπροωθούμενου M109 Paladin που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ και ενός Panzerhaubitze 2000 γερμανικής κατασκευής, καθώς και ενός εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών Grad.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι Ουκρανοί και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό Krasnoye.
Οι Ρώσοι απέκρουσαν 12 ουκρανικές αντεπιθέσεις με τους Ουκρανούς να χάνουν πάνω από 2.360 στρατιώτες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επιπλέον οι Ουκρανοί έχασαν πέντε άρματα μάχης, 16 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 23 όπλα πυροβολικού συμπεριλαμβανομένων 11 ξένης κατασκευής, καθώς και 61 αυτοκίνητα.

Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει 577 ουκρανικά αεροσκάφη και 270 ελικόπτερα από την αρχή του πολέμου

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 577 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24/2/2022, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα το Σάββατο (30/3/2024).
Επίσης έχουν καταστρέψει 270 ελικόπτερα, 17.773 drones, 489 συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος, 15.644 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 1.257 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και 8,5 εκτοξευτές πυραύλων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ρωσία: Στο φουλ η αμυντική βιομηχανία – Πυρετώδης παραγωγή όπλων και πυρομαχικών στη Δυτική Σιβηρία

Η αμυντική βιομηχανία στην περιοχή Altai στα νοτιοανατολικά της Δυτικής Σιβηρίας, εργάζεται πυρετωδώς για να αναβαθμίσει την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu κατά την επιθεώρηση εταιρειών εξοπλισμού στην περιοχή.
«Ο Στρατηγός Sergei Shoigu σημείωσε ότι οι εργασίες για την αναβάθμιση σχεδόν ολόκληρης της ικανότητας παραγωγής όπλων και πυρομαχικών έχουν ξεκινήσει σε τοπικά εργοστάσια σύμφωνα με αποφάσεις που έλαβε ο Ρώσος πρόεδρος», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μεταξύ άλλων κατασκευαστών, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε την Technodinamika, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εξαγωγικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Rostec, που ειδικεύεται στην παραγωγή εξαρτημάτων για πυρομαχικά αέρος και εδάφους-αέρος, πυραύλους MLRS και εκτοξευτές χειροβομβίδων.
1_637.JPG
02_31.JPG
03_14.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης