Διεθνή

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση της Ευρωβουλής για το «σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας»

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση της Ευρωβουλής για το «σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας»
Η πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew και εκλεκτή του Macron κάλεσε για «επείγουσα συζήτηση» στο Ευρωκοινοβούλιο με επιστολή της στη Roberta Metsola
Οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι η Ρωσία χρημάτισε Ευρωβουλευτές για να παρέμβουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, σε ευθυγράμμιση με την ατζέντα της πρέπει να διερευνηθούν, σύμφωνα με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους της Ευρωβουλής.
Η τσεχική κυβέρνηση επέβαλε την Τετάρτη (28/3) κυρώσεις στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Voice of Europe, λέγοντας ότι ήταν μέρος μιας επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής.
Ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo δήλωσε την Πέμπτη λέγοντας ότι η Ρωσία προσέγγισε τους ευρωβουλευτές και «τους πλήρωσε για να προωθήσει τη ρωσική προπαγάνδα».
Σε απάντηση, η πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew, Valérie Hayer - η οποία είναι επίσης η εκλεκτή του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για τις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - κάλεσε για «επείγουσα συζήτηση» στο Ευρωκοινοβούλιο σε επιστολή της προς την πρόεδρό του πανευρωπαϊκού νομοθετικού σώματος Roberta Metsola.
Αυτή η συζήτηση θα διεξαχθεί στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας, στις 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
«Εάν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές ή οι υποψήφιοι στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχουν πάρει χρήματα ή έχουν διαφθαρεί από τη ρωσική κυβέρνηση ή τους πληρεξουσίους της, πρέπει να εκτεθούν», έγραψε ο Hayer στην επιστολή.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Bas Eickhout ζήτησε επίσης έρευνα για τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή.
«Οι ευρωεκλογές είναι σε 10 εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανένας από τους υποψηφίους για αυτές τις εκλογές δεν πληρώνεται από Ρώσους», τόνισε σε δήλωσή του.
Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχουν σχολιάσει επίσημα τους ισχυρισμούς.
Ένας εκπρόσωπος της Metsola, ο οποίος προέρχεται από το ΕΛΚ, αρκέστηκε στο εξής σχόλιο: «Ο πρόεδρος γνωρίζει τις καταγγελίες που διατυπώνονται και εξετάζει συγκεκριμένες κατηγορίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης