Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα ρίξει η Ρωσία στη μάχη την FAB-9000; Αν ναι, ετοιμαστείτε για πραγματική κόλαση

Θα ρίξει η Ρωσία στη μάχη την FAB-9000; Αν ναι, ετοιμαστείτε για πραγματική κόλαση
Η FAB-9000 M-54, που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, είναι μια από τις πιο ισχυρές μη πυρηνικές βόμβες που έχουν βρεθεί ποτέ στο οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ και αργότερα της Ρωσίας
Στο πλαίσιο της επανέναρξης της μαζικής παραγωγής από τη Ρωσία της ισχυρής εναέριας βόμβας FAB-3000, ο στρατιωτικός ανταποκριτής Alexander Sladkov θυμάται ένα ακόμη πιο ισχυρό πυρομαχικό - την FAB-9000, γνωστή με το παρατσούκλι «Elephant».
Η συγκεκριμένη βόμβα χρησιμοποιήθηκε ενεργά από τα σοβιετικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, καθώς και στον πόλεμο της Τσετσενίας, όπου μία από αυτές τις βόμβες τρύπησε το κτίριο του παλατιού Dudayev χωρίς να εκραγεί.
Ο Alexander Sladkov τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχουν εμπόδια στη χρήση του FAB-9000 στις τρέχουσες στρατιωτικές συνθήκες.
Ταυτόχρονα, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση μιας τόσο ισχυρής βόμβας είναι υπερβολική για πολλές εργασίες και προτείνουν πιο συμφέρουσες επιλογές για τη χρήση μικρότερων πυρομαχικών για επίθεση σε μεγάλες περιοχές, όπως βιομηχανικές ζώνες ή μεγάλες επιχειρήσεις.
Η FAB-9000 M-54, που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, είναι μια από τις πιο ισχυρές μη πυρηνικές βόμβες που έχουν βρεθεί ποτέ στο οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ και αργότερα της Ρωσίας. Με βάρος κεφαλής 4297 kg TNT, ο Elephant προοριζόταν να καταστρέψει βιομηχανικές κατασκευές, εργοστάσια και πλοία σε χώρους στάθμευσης και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από βομβαρδιστικά Tu-16, Tu-22 και Tu-95.

Τα χαρακτηριστικά της

Το FAB-9000 M-54 είναι ένας σοβιετικός εναέριος βομβαρδιστικός εξοπλισμός ελεύθερης πτώσης Ψυχρού Πολέμου.
Το μήκος του είναι 500 cm, η διάμετρος είναι 120 cm και το άνοιγμα του είναι λίγο περισσότερο από 150 cm.
Με τη σειρά του, η συνολική μάζα ταλαντώθηκε γύρω στα 9.400 κιλά, ενώ η μάζα του εκρηκτικού είναι σχεδόν 4.300 κιλά.
Η βόμβα FAB-9000 M-54 κατά τη στιγμή της εισαγωγής της σε υπηρεσία ήταν η βαρύτερη συμβατική βόμβα στη σοβιετική στρατιωτική αεροπορία.
Φυσικά, κατασκευάστηκε για να καταστρέψει ιδιαίτερα ισχυρά οχυρά σημεία αντίστασης του εχθρού, καθώς και να καταστρέψει σημαντικούς επιφανειακούς στόχους.
Ένας από τους μεταφορείς του ήταν το αεροπλάνο Tupolev Tu-22.
Η βόμβα χρησιμοποιήθηκε στη μάχη κατά τη διάρκεια του ιρακινο-ιρανικού πολέμου του 1980-1988.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη μάζα της εναέριας βόμβας, η εκτόξευση της τελευταίας από το UMPC δεν είναι δυνατή, τουλάχιστον στο επίπεδο των υπαρχουσών τεχνολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης