Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάσπαση και χάος στην Ουκρανία – Απειλείται ως κράτος… εάν συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία

Διάσπαση και χάος στην Ουκρανία – Απειλείται ως κράτος… εάν συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία
Είναι προφανές πως το Κίεβο δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά τη Μόσχα
Για χαοτικές καταστάσεις που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν την Ουκρανία στην … εξαφάνιση κάνει λόγο σε άρθρο του το ιαπωνικό περιοδικό Shukan Gendai, υπογραμμίζοντας πως είναι προφανές πως το Κίεβο δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά τη Μόσχα.
«Χωρίς μεγάλης κλίμακας οικονομική υποστήριξη από τη Δύση, για να μην αναφέρουμε την προμήθεια όπλων, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις κρατικές λειτουργίες.
Εάν η στρατιωτική σύγκρουση συνεχιστεί όπως είναι τώρα, τότε η Ουκρανία δεν θα είναι μόνο ανίκανη να εξαπολύσει μια αντεπίθεση, αλλά θα υπάρχει επίσης πραγματικός κίνδυνος να πάψει να υπάρχει ως κράτος» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως υπάρχουν ακόμη πιο συγκεκριμένες επιλογές για το μέλλον της Ουκρανίας.

Απώλεια εδαφών ή…

«Στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλογή της κατάπαυσης του πυρός, υπό τον όρο όμως ότι θα αναγνωρίσει τα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ως ρωσικά.
Αυτή όμως είναι μια απόφαση που αφορά τον ουκρανικό λαό και όχι τη Δύση» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι οι μάχες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και οι Ουκρανοί έχουν λάβει ξεκάθαρα αμυντικές θέσεις.
«Οι προμήθειες όπλων και πυρομαχικών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι ανεπαρκείς σήμερα και οι απώλειες στον ουκρανικό στρατό είναι σαφώς πολύ πιο σοβαρές από ό,τι βλέπουμε στις καθημερινές ειδήσεις» επισημαίνει το Shukan Gendai.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και αν συνεχιστεί η βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία, δεν είναι σαφές εάν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα καταφέρουν να ανακτήσουν τη δύναμη τους και να πολεμήσουν για έναν ακόμα χρόνο ή περισσότερο, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει μετατραπεί σε μια στρατιωτική δύναμη.

Διάσπαση και χάος

«Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ανάγκη να συνεχιστεί μια σύγκρουση που, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν μπορεί να κερδηθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει χάος στην Ουκρανία.
Στη χειρότερη περίπτωση, η χώρα μπορεί να διασπαστεί και το πολιτικό της κέντρο να μετατοπιστεί στη Δυτική Ουκρανία που ιστορικά δεν ήταν ρωσική» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει πως έχει έρθει η ώρα η Δύση να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον τερματισμό της σύγκρουσης και στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας, αντί απλώς να τη βοηθά να πολεμά τη Ρωσία.
Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, για τη Δύση, αυτός ο πόλεμος δεν είναι ένας αγώνας επιβίωσης, είναι ένας αγώνας για μια Ιδέα, και από αυτήν την άποψη η ουκρανική σύγκρουση είναι αρκετά διαχειρίσιμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης