Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη – σοκ από δορυφόρους – Σε ασκήσεις εναέριας επίθεσης κατά της Ταιβάν επιδίδεται η Κίνα

Αποκάλυψη – σοκ από δορυφόρους – Σε ασκήσεις εναέριας επίθεσης κατά της Ταιβάν επιδίδεται η Κίνα
Οι μακέτες παρέχουν επίσης στην Ταϊβάν μια εικόνα για το πώς η Κίνα μπορεί να σχεδιάσει να οργανώσει την εισβολή της
Σε μια αποκάλυψη σοκ προχώρησε ένας Ταϊβανός αμυντικός αναλυτής, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που δείχνουν ένα σχολαστικά λεπτομερές αντίγραφο του Προεδρικού Γραφείου της Ταϊβάν που βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα στρατιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας.
Οι δορυφορικές εικόνες, που δημοσιεύτηκαν στις 26 Μαρτίου, αποκαλύπτουν ένα αντίγραφο της Ειδικής Ζώνης Bo'ai, μιας απαγορευμένης περιοχής στην περιοχή Zhongzheng της Ταϊπέι που στεγάζει σημαντικά κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Γραφείου.
Αυτό το πεδίο άσκησης βρίσκεται στο διοικητικό τμήμα Alxa Left Banner της Alxa League στη νοτιοδυτική Κίνα Εσωτερική Μογγολία.
Ο αναλυτής Joseph Wen επεσήμανε ότι ενώ προηγούμενες μακέτες περιλάμβαναν αντίγραφα συγκεκριμένων κτιρίων, όπως το Προεδρικό Κτήριο, αυτή η τελευταία περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο τμήμα της Ειδικής Ζώνης Bo'ai.
Εκτίμησε ότι η μακέτα φαίνεται να χρησιμεύει ως εναέριος βομβαρδισμός και εκπαίδευση πυροβολικού, υποδεικνύοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προσομοίωση σεναρίων μάχης.
Οι αναφορές δείχνουν ότι η κατασκευή του εικονικού γραφείου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και σχεδόν ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Αυτή η εξέλιξη αντανακλά τις προσπάθειες της PLA να δημιουργήσει εξαιρετικά ρεαλιστικά περιβάλλοντα για να προετοιμάσει τις δυνάμεις του για πιθανές συγκρούσεις.

Οι ενέργειες της Κίνας

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιων στρατιωτικών προετοιμασιών από την Κίνα.
Το 2015, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας παρουσίασε μια στρατιωτική άσκηση στην Εκπαιδευτική Βάση Zhurihe στην Εσωτερική Μογγολία, με στρατιώτες της PLA να προσομοιώνουν την επίθεση σε ένα κτίριο που μοιάζει με το γραφείο του προέδρου της Ταϊβάν από την εποχή της Ιαπωνίας.
Δορυφορικές εικόνες από το 2020 αποκάλυψαν επίσης μια τεράστια μακέτα του κέντρου της Ταϊπέι στην ίδια βάση εκπαίδευσης, πλήρης με αντίγραφα βασικών κυβερνητικών κτιρίων.
Το φόντο αυτών των εξελίξεων είναι η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την άσκηση ελέγχου στο νησί.
Η τελευταία αποκάλυψη έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών σχετικά με τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας.
Ο ναύαρχος John Aquilino, διοικητής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, προειδοποίησε για εισβολή του PLA στην Ταϊβάν έως το 2027 κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών των ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου.
Η εμφάνιση της μακέτας του PLA στην Ταϊπέι για στρατιωτική εκπαίδευση χρησιμεύει επίσης ως έντονη υπενθύμιση των επίμονων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή και του διαρκώς διαφαινόμενου φάσματος σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Τι εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες

Η αποκάλυψη της μακέτας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην Ταϊπέι για στρατιωτική εκπαίδευση έφερε εκ νέου την προσοχή στη συμβολική σημασία του Προεδρικού Γραφείου της Ταϊβάν.
Το Προεδρικό Κτήριο στην Ταϊβάν δεν είναι μόνο ένα μέρος διακυβέρνησης - είναι σύμβολο της ιστορίας του νησιού και του αγώνα του για ανεξαρτησία.
Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της Ιαπωνίας από το 1912 έως το 1919, επέζησε της καταστροφής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αναστηλώθηκε κατά την εθνικιστική εποχή της Ταϊβάν από το 1947 έως το 1948.
Τότε, ονομαζόταν Chieh Shou Hall, τιμώντας την ηγεσία του Chiang Kai-shek.
Αυτό το κτίριο αντιπροσωπεύει το ταξίδι της Ταϊβάν, που στέκεται ισχυρό παρά τις πιέσεις από την ηπειρωτική Κίνα.
Η ανθεκτικότητά του αντανακλά την αποφασιστικότητα της Ταϊβάν να χαράξει την πορεία της.
Αλλά το αντίγραφο αυτού του κτιρίου στο Zhurihe υπονοεί την επιθυμία της Κίνας να διεκδικήσει εκ νέου την Ταϊβάν και είναι μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ της ανεξαρτησίας και της εξωτερικής επιρροής.
Σε απάντηση στην πρόσφατη αποκάλυψη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της κινεζικής μακέτας της Ταϊπέι για στρατιωτική εκπαίδευση, ταϊβανέζοι αμυντικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις.
Ο Lu Te-yun, ειδικός στις δορυφορικές εικόνες και πρώην επιθεωρητής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (MND), ενημέρωσε την United Daily News με έδρα την Ταϊβάν ότι η μακέτα παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο ρεαλισμού.
Τόνισε ότι αν και είναι απαραίτητες ακριβείς μετρήσεις για μια ακριβή εκτίμηση των αναλογιών οπτικά, μοιάζει πολύ με την πραγματική τοποθεσία.
message-editor%2F1590602107632-2352352525.jpg
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη μακέτα, ο υπουργός Άμυνας Chiu Kuo-cheng τόνισε ότι η αναπαραγωγή εγκαταστάσεων από οποιαδήποτε χώρα δεν είναι ασυνήθιστη.
Αναγνώρισε ότι ο στρατός της Ταϊβάν διεξάγει επίσης προσομοιώσεις και ασκήσεις, απηχώντας το αίσθημα ότι τέτοιες προετοιμασίες αποτελούν συνήθη πρακτική στον σύγχρονο πόλεμο.
Ο Su Tzu-Yun, αναλυτής ασφαλείας στο Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, ένα ταϊβανέζικο think tank, τόνισε σε συνέντευξή του στο Taiwan Plus News ότι η Κίνα εντείνει σταθερά τις ρεαλιστικές και εστιασμένες στη μάχη εκπαιδευτικές προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Επιπλέον, η Κίνα έχει εφαρμόσει πιο συστηματικά αντίμετρα.
Ωστόσο, αυτές οι μακέτες παρέχουν επίσης στην Ταϊβάν μια εικόνα για το πώς η Κίνα μπορεί να σχεδιάσει να οργανώσει την εισβολή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης