Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για να διασωθεί ο Ουκρανός καπετάνιος που έριξε τη γέφυρα της Βαλτιμόρης επικαλείται τον… Τιτανικό

Για να διασωθεί ο Ουκρανός καπετάνιος που έριξε τη γέφυρα της Βαλτιμόρης επικαλείται τον… Τιτανικό
Η εταιρεία θα επικαλεστεί σχεδόν σίγουρα έναν ομοσπονδιακό νόμο του 19ου αιώνα - που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς από τον ιδιοκτήτη του Τιτανικού - για να περιορίσει την ευθύνη του
Σχετικά Άρθρα
Ένα νόμο του 1851… αναμένεται να επικαλεστεί ο Ουκρανός καπετάνιος που κατέστρεψε τη γέφυρα της Βαλτιμόρης, ανατρέχοντας στο ναυάγιο του… Τιτανικού.
Οι πλοιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και ο καπετάνιος του Dali, του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνετρίβη στη μεγάλη γέφυρα της Βαλτιμόρης, καταστρέφοντάς την, θα αντιμετωπίσει ένα βουνό νομικών προβλημάτων.
Οι αναλυτές έχουν ήδη εκτιμήσει ότι οι αξιώσεις από τη θανατηφόρα καταστροφή που προκάλεσε την απότομη κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key του Μέριλαντ θα μπορούσαν να κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια στους ασφαλιστές.
Τρεις νομικοί όμως, εκτίμησαν μιλώντας στο Business Insider ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου με σημαία Σιγκαπούρης που ονομάζεται Dali θα επικαλεστεί σχεδόν σίγουρα έναν ομοσπονδιακό νόμο του 19ου αιώνα - που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς από τον ιδιοκτήτη του Τιτανικού - για να περιορίσει την ευθύνη του.
«Εάν πετύχει, θα περιορίσει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν για αποζημίωση», είπε στο BI ο Michael Sturley, ειδικός στο ναυτικό δίκαιο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στη Νομική Σχολή του Austin.
Η Grace Ocean Private, η ιδιοκτήτρια του πλοίου Dali 95.000 τόνων που κατευθυνόταν για τη Σρι Λάνκα προτού συνθλίψει έναν από τους πυλώνες στήριξης της γέφυρας, έχει περίπου έξι μήνες για να υποβάλει αίτηση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο σύμφωνα με τον νόμο περί περιορισμού ευθύνης του 1851.
«Οι πιθανότητες να υποβάλουν αγωγή περιορισμού είναι στο… 99,99%,» είπε ο Sturley.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος επιτρέπει στους πλοιοκτήτες να περιορίζουν τις αξιώσεις ζημιών που προκύπτουν από μια θαλάσσια καταστροφή στην αξία του πλοίου μετά το συμβάν, καθώς και στα χρήματα που οφείλονται από το φορτίο που μετέφερε το πλοίο, είπαν οι ειδικοί.
«Στην ουσία, αντιμετωπίζεται σαν το ίδιο το πλοίο να είναι η εταιρεία», είπε ο Sturley.
«Έτσι, στην ουσία λέτε, πάρτε όλα τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της ναυτιλιακής εταιρείας και χρησιμοποιήστε τα για να πληρώσετε τις αξιώσεις».
«Θα μπορούσε να τους εξοικονομήσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια», εκτίμησε ο Sturley.
Προκειμένου να χορηγηθεί ο περιορισμός από δικαστή βάσει του νόμου, ο πλοιοκτήτης θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για το ναυτικό συμβάν και ότι δεν είχε «γνώση» οποιασδήποτε αμέλειας ή συνθηκών που οδήγησαν στην περιστατικό.
Το αν ο ιδιοκτήτης του πλοίου θα τα καταφέρει να υποβάλει αίτηση για περιορισμό της ευθύνης εξαρτάται από το τι θα προκύψει από την έρευνα για την καταστροφή, σύμφωνα με τους ναυτικούς νομικούς εμπειρογνώμονες.
Το πλήρωμα του Dali είχε αναφέρει ότι το πλοίο έχασε την ισχύ του λίγο πριν προσκρούσει στη γέφυρα, βυθίζοντας την στον ποταμό Patapsco.

Νοθευμένα καύσιμα;

Οι ερευνητές ασφαλείας είναι πιθανό να εξετάσουν εάν «νοθευμένα καύσιμα» συνέβαλαν στην κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης
Μέρος της έρευνας για την τραγωδία θα εξετάσει εάν «νοθευμένα καύσιμα» είχαν κάποια σχέση με την αρχική απώλεια ισχύος του πλοίου, είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα στη Wall Street Journal.
Ο Sturley είπε ότι η πράξη περιορισμού «επικαλείται τακτικά, αλλά πολύ λιγότερο συχνά είναι επιτυχής».
Ο Martin Davies, διευθυντής του Κέντρου Ναυτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, είπε στο BI ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι «η πλειονότητα των αιτήσεων περιορισμού αποτυγχάνει, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, επειδή είναι σχετικά εύκολο για τους ενάγοντες της ευθύνης να αποδείξουν «λάθος ή μυστικότητα από την πλευρά του πλοιοκτήτη».
Ωστόσο, η υποβολή αίτησης παραγραφής επιτρέπει σε έναν πλοιοκτήτη να διοχετεύει οποιαδήποτε διαφορά σε ένα δικαστήριο, το οποίο ο Davies χαρακτήρισε «σημαντικό πλεονέκτημα από μόνο του».
Στην περίπτωση του Τιτανικού, η αίτηση παραγραφής στέφθηκε με επιτυχία.
Μετά τη βύθιση του φημισμένου υπερωκεάνιου πλοίου το 1912 με περισσότερους από 1.500 νεκρούς, η White Star Line προσπάθησε να περιορίσει την ευθύνη της στις αγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών στα 92.000 δολάρια, την αξία των σωσίβιων λέμβων που ανακτήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters.
Η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και το δικαστήριο τελικά τάχθηκε υπέρ της White Star Line.
Εκατομμύρια νομικές αξιώσεις είχαν κατατεθεί κατά της White Star Line, η οποία τελικά διευθέτησε όλες τις υποθέσεις για ένα σύνολο 664.000 δολαρίων.
«Ο Τιτανικός ήταν ένα ολοκαίνουργιο πλοίο», είπε ο Davies.
"Η αιτία του ατυχήματος ήταν ένα καθαρό σφάλμα ναυσιπλοΐας - το να πηγαίνεις πολύ γρήγορα σε νερά με παγόβουνο.
Δεν υπήρχε "λάθος" από την πλευρά του εφοπλιστή εκεί."
Εν τω μεταξύ, ο ναυτιλιακός δικηγόρος Gordon Carey με έδρα το Όρεγκον - ο οποίος το 2019 κατέθεσε αγωγή σωματικής βλάβης κατά της Grace Ocean Private Ltd για λογαριασμό ενός άνδρα που τραυματίστηκε σε άλλο πλοίο - είπε στο BI ότι δεν προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης του Dali να έχει επιτυχία με μια διαδικασία περιορισμού.
«Εάν μιλάτε για μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει ρεύμα, όπου το σκάφος ουσιαστικά είναι απενεργοποιημένο λόγω έλλειψης ρεύματος, τότε δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν λόγο για τον οποίο ο ιδιοκτήτης δεν ήξερε ή δεν έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν συντηρείται σωστά», είπε ο Carey.
Την τελευταία δεκαετία, ο ιδιοκτήτης του Dali και ο χειριστής Synergy Marine Group, έχουν μηνυθεί πολλές φορές για τραυματισμούς εργαζομένων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.
Οι περισσότερες υποθέσεις διευθετήθηκαν, ενώ μία απορρίφθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης