Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει; - Γιατί αξιωματικοί ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, τρέμουν στην κυριολεξία τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Zircon;

Τι συμβαίνει; - Γιατί αξιωματικοί ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, τρέμουν στην κυριολεξία τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Zircon;
Με μια τέτοια εμβέλεια (τουλάχιστον 1500 χιλιόμετρα ή πιθανώς ακόμη και πάνω από 2000 χιλιόμετρα), η χρήση του Zircon επιτρέπει στη Ρωσία να στοχεύει οποιαδήποτε τοποθεσία στο έδαφος της Ουκρανίας
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Γιατί ΝΑΤΟ και Ουκρανικός στρατός τρομοκρατούνται από τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Zircon;
Πύραυλοι όπως ο 3M22 Zircon, ένας υπερηχητικός πύραυλος κρουζ με κινητήρα scramjet, έχουν τεθεί σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια και τώρα μεταφέρονται επίσης σε επίγειες πλατφόρμες , συγκεκριμένα το παράκτιο αμυντικό σύστημα K300P Bastion-P, με βεληνεκές 1500 χιλιόμετρα (ίσως και περισσότερο) και ταχύτητα 9 Mach, το «Zircon» είναι πάνω από 3 φορές ταχύτερο και η εμβέλειά του είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή των υπερηχητικών πυραύλων P-800 «Oniks» που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στις επίγειες πλατφόρμες…. ενισχύοντας τις ήδη άνευ προηγουμένου δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας

Τι σχεδιάζει η Ρωσία;

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus της Μόσχας… οι ρώσοι συνέδεσαν αυτό το φρικτό έγκλημα με Ουκρανούς… και ετοιμάζουν εκδίκηση.
Με μια τέτοια εμβέλεια (τουλάχιστον 1500 χιλιόμετρα ή πιθανώς ακόμη και πάνω από 2000 χιλιόμετρα), η χρήση του Zircon επιτρέπει στη Ρωσία να στοχεύει οποιαδήποτε τοποθεσία στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε πάντα αυτή την ικανότητα.
Η διαφορά τώρα είναι ότι μπορεί να κάνει πολύ πιο γρήγορα και με πολύ λιγότερο χρόνο προειδοποίησης.
Η χρήση αεροεκτοξευόμενων και επίγειων συστημάτων υπερηχητικών πυραύλων όπως τα 9-A-7660 Kinzhal και Iskander-M εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία επίθεσης σκοτώνοντας υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ (αν και ο θάνατός τους σίγουρα θα αποδοθεί σε ατυχήματα στο σκι από τους δυτικούς).

Ωστόσο, ο πύραυλος Iskander-M μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τεράστια κεφαλή HE 700 κιλών που ενδείκνυται καλύτερα ενάντια σε στόχους πρώτης γραμμής και υψηλότερες συγκεντρώσεις στρατευμάτων.
Ουσιαστικά το ίδιο ισχύει για πολύ πιο γρήγορους πυραύλους Kinzhal.
Επιπλέον, μερικές φορές μπορούν να ανιχνευθούν από τα μέσα του ΝΑΤΟ ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση), ιδιαίτερα αερομεταφερόμενα και διαστημικά, δίνοντας στους αξιωματικούς της Ουκρανίας και στους ξένους «συμβούλους» τους αρκετό χρόνο για να τραπούν σε φυγή αν και όχι …πάντα.
Η εκτόξευση ενός «Iskander» μπορεί να ανιχνευθεί από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ το ISR μπορεί να δει…. τα MiG-31K/I.
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μεταδοθούν στο καθεστώς του Κιέβου ή σε οποιοδήποτε προσωπικό του ΝΑΤΟ στο έδαφος.
Από την άλλη πλευρά, η ανίχνευση ενός Zircon που τροφοδοτείται από scramjet μπορεί να είναι πολύ πιο προβληματική.

Τότε μπαίνουν στο παιχνίδι οι αριθμοί:

– Κίεβο: 3 λεπτά 30 δευτερόλεπτα.

– Lviv: 5 λεπτά 20 δευτερόλεπτα.

– Dnepropetrovsk: 2 λεπτά 30 δευτερόλεπτα.

– Vinnitsa: 3 λεπτά 40 δευτερόλεπτα.

– Kharkiv: λιγότερο από 4 λεπτά.

– Οδησσός: λιγότερο από 1 λεπτό.

Φανταστείτε να είστε αξιωματικός του SBU, του GUR (στρατιωτική υπηρεσία) ή κάποιων από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Είστε εγκατεστημένοι σε ένα κτίριο, ζώντας με την ψευδαίσθηση ότι είστε ασφαλείς όταν το ρωσικό SVR ή GRU μαθαίνει για την τοποθεσία σας και μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες σε μονάδες στην Κριμαία, οι οποίες στη συνέχεια στέλνουν ένα Zircon.
Αυτός είναι ο χρόνος που θα είχατε πριν από την κρούση.
Ωστόσο, ας εξετάσουμε το καλύτερο σενάριο και ας φανταστούμε ότι τα μέσα ISR του ΝΑΤΟ εντοπίζουν τον πύραυλο αμέσως μετά την εκτόξευση (πράγμα εξαιρετικά απίθανο).
Και πάλι αυτός είναι ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να εκκενώσετε.
Είναι δυνατόν να φύγεις εγκαίρως;
Σίγουρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό.
Αντίθετα, ο απόλυτος πανικός που προέκυψε από μια προειδοποίηση θα έκανε σίγουρα την εκκένωση πολύ πιο δύσκολη.
Το ίδιο ισχύει και για τις εκτοξεύσεις πυραύλων Kinzhal και Iskander.

Zircon… ο απόλυτος τρόμος του ΝΑΤΟ

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Zircon είναι πολύ πιο επικίνδυνος για στόχους υψηλής αξίας (HVT) στο πίσω μέρος είναι επειδή έχει πολύ μικρότερη κεφαλή (περίπου 300 κιλά), πράγμα που σημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός είναι πιο πιθανό να τον χρησιμοποιήσει σε χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας.
Η εκτόξευση ενός Iskander ή Kinzhal θα μπορούσε να προκαλέσει απαράδεκτη ζημιά σε αμιγώς μη στρατιωτικές υποδομές στις γύρω περιοχές, τόσο λόγω των μεγαλύτερων και πιο καταστροφικών κεφαλών τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Kinzhal, με την ταχύτητα να του δίνει επίσης τεράστια κινητική ενέργεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα πιο καταστροφικά πυραυλικά συστήματα είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν εναντίον καθαρά στρατιωτικών στόχων, όπως μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και σημαντικά οπλικά συστήματα όπως SAM (βλήματα επιφανείας-αέρος) και MLRS (συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης) που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν PGM (πυρομαχικά καθοδήγησης ακριβείας) κ.λπ.

Από την άλλη, ακριβώς λόγω της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης πυραύλων «Zircon», η Ρωσία έχει περισσότερες επιλογές για να χτυπήσει κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία.
Αυτό εξηγεί τον πανικό στο ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο , τα οποία βρίσκονται τώρα σε δίλημμα για το πώς να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δυνάμεων τους στην Ουκρανία.
Προσεχώς να παρακολουθούμε πληροφορίες σχετικά με «αιφνίδιους θανάτους» αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε διάφορα «ατυχήματα» τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Μπορεί σύντομα να μάθουμε για Αμερικανούς, Πολωνούς ή κάποιους άλλους ταγματάρχες, συνταγματάρχες και ακόμη και στρατηγούς του ΝΑΤΟ που πεθαίνουν «μυστηριωδώς» και «ανεξήγητα» ενώ κάνουν σκι στις Άλπεις, πέφτουν από ελικόπτερα, πνίγονται τρώγοντας κρουασάν ή ροφήματα.
Αλλά από την άλλη το καθεστώς του Κιέβου επιμένει ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό, καθώς μπορεί να «καταρρίψει οτιδήποτε εκτοξεύουν οι ρώσοι»

Η προπαγάνδα… διασύρει τους Ουκρανούς

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους τελευταίους ισχυρισμούς της Ουκρανίας «έχουν καταρρίψει τουλάχιστον δύο πυραύλους «Zircon».
Οι Ουκρανοί επιμένουν ότι το έχουν επιτύχει με «αμερικάνικα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας πάνω από το Κίεβο, στις 25 Μαρτίου».
Σίγουρα οι γνώστες γελάνε…
Μπορεί το υπερδιαφημισμένο «Patriot» SAM που αποτυγχάνει παντού τα τελευταία 30+ χρόνια , ακόμη και ενάντια σε μάλλον πρωτόγονους βαλλιστικούς πυραύλους να είναι τόσο επιτυχημένο απέναντι σε νέους υπερηχητικούς πυραύλους;
Επιπλέον, είναι αρκετά ενδιαφέρον πώς μπορούν να το «πετύχουν», αλλά παραδόξως σύμφωνα με τους Ουκρανούς οι ρώσοι έχουν εκτοξεύσει 300 πυραύλους P-800 «Oniks» και δεν έχουν καταρρίψει ούτε ένα, παρόλο που είναι 3-4 φορές πιο αργός και λιγότερο ευέλικτος από το Zircon.
Ο θάνατος Ουκρανών αξιωματικών και νατοϊκών αξιωματικών φέρει το όνομα Zircon…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης