Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος ακήρυχτος πόλεμος μόλις άρχισε: Νομισματική Δευτέρα Παρουσία με μάχη του BRICS Pay κατά του SWIFT

Νέος ακήρυχτος πόλεμος μόλις άρχισε: Νομισματική Δευτέρα Παρουσία με μάχη του BRICS Pay κατά του SWIFT
Οι BRICS ανακοινώνουν σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε blockchain για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη νομισματική μάχη της Μεγιδδώ, μια Αρμαγεδδών κατά τα πρότυπα της Αποκάλυψης του Ιωάννη.
Και αν μη τι άλλο, η έκβαση του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ των BRICS και του δυτικού άξονα του δολαρίου θα κρίνει τη νομισματική Δευτέρα Παρουσία και την εγκαθίδρυση ενός νέου μεταποκαλυπτικού τοπίου σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες συναλλαγές.
Ως γνωστόν, εδώ και καιρό, οι χώρες μέλη των BRICS προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το δολάριο, αλλά η δημιουργία ενός κοινού νομίσματος δεν ήταν δυνατή ως τώρα, λόγω της κυριαρχίας της κινεζικής οικονομίας εντός του ομίλου - πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε κοινό νόμισμα θα ήταν de facto το γιουάν.
Ωστόσο, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Yury Ushakov, δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS ότι έχει προταθεί μια άλλη λύση: αντί για νόμισμα, θα χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα πληρωμών που θα βασίζεται σε blockchain, και το οποίο θα ονομάζεται «BRICS Pay».
«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών αποτελεί σημαντικό στόχο για το μέλλον.
Θα βασίζεται σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain.
Το κυριότερο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βολικό και διάφανο για τις κυβερνήσεις, τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις» σημείωσε ο Ushakov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος στόχος είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των BRICS στο διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το 2023 τα μέλη του οργανισμού ανέφεραν στη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ πως θα εργαστούν για την αύξηση των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα και την ενίσχυση των δικτύων ανταποκριτών τραπεζών για την εξασφάλιση των διεθνών συναλλαγών.
«Οι εργασίες θα συνεχιστούν για την ανάπτυξη του Contingent Reserve Arrangement, κυρίως όσον αφορά τη χρήση νομισμάτων διαφορετικών από το δολάριο» επεσήμανε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία έχει ήδη αυξήσει τη χρήση εθνικών νομισμάτων στο διμερές εμπόριο με φιλικές χώρες στο 75%...
Σημειώνεται πως αυτό το καλοκαίρι πρόκειται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική περιοχή του Καζάν.

Βlockchain

Συνεπώς, δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα νέο κοινό νόμισμα με τη σφραγίδα των BRICS, παρά μάλλον ένα ανάλογο σύστημα του SWIFT για συναλλαγές με ψηφιακά εθνικά νομίσματα επί τη βάσει της τεχνολογίας blockchain.
Προφανώς, αυτη θα ενσωματωθεί με τις ψηφιακές εκδόσεις του ρουβλίου, του γιουάν, της ρουπίας κ.λπ.
Η Ρωσία, ειδικότερα, έχει επιταχύνει τα σχέδιά της για ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα λειτουργούν εκτός του ελέγχου των διεθνών ρυθμιστικών αρχών.
Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα (CBR) εργάζεται για τη δημιουργία του νέου ψηφιακού της νομίσματος (CBDC), του ψηφιακού ρουβλίου, το οποίο θα τεθεί σε κυκλοφορία το 2025.
Σύμφωνα με νέα νομοθεσία του 2023, η CBR θα έχει καθεστώς χειριστή της πλατφόρμας του ψηφιακού ρουβλίου.
Η ρυθμιστική αρχή θα είναι επίσης υπεύθυνη για την ασφάλεια των ψηφιακών ρουβλίων που είναι σε κυκλοφορία, καθώς και για την οργάνωση και την 24ωρη λειτουργία της πλατφόρμας.
Σημειώνεται πως το CBDC δεν είναι ένα «νόμισμα» που βασίζεται σε blockchain, αλλά ένα ηλεκτρονικό νόμισμα, ανάλογο των fiat νομισμάτων.
Η CBR κυκλοφόρησε πιλοτικά ένα ψηφιακό ρούβλι τον Αύγουστο του περασμένου έτους που περιελάμβανε αρκετές εμπορικές τράπεζεςς. Επίσης έχει εκδώσει μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για το ψηφιακό νόμισμα υπό τον τίτλο «Το ψηφιακό ρούβλι: τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε».
«Προετοιμαζόμασταν πολύ καιρό για την έναρξη πραγματικών συναλλαγών», δήλωσε η πρώτη υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Olga Skorobogatova σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη του πιλότου.
«Αυτός ο πιλότος θα περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, δοκιμή ενεργών συναλλαγών όπως το άνοιγμα πορτοφολιών σε ψηφιακά ρούβλια για τράπεζες, πελάτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), μεταφορές ψηφιακών ρουβλίων μεταξύ πελατών και πληρωμές σε επιχειρήσεις εμπορίου και παροχής υπηρεσιών».

Μάχη…

Το δίκτυο SWIFT είναι η ραχοκοκαλιά των παγκόσμιων τραπεζικών συναλλαγών - μια πλατφόρμα που οι BRICS ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν για να ξεκινήσουν το δικό τους δίκτυο.
Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί μια αποφασιστική καμπή σε σύγκριση με την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, και όχι μόνο.
Πάντως, σύμφωνα με τον Nick Kerigan, επικεφαλής Καινοτομίας της SWIFT, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για έναν μετασχηματισμό.
Το CBDC της SWIFT έχει υποβληθεί σε μια επιτυχημένη δοκιμή έξι μηνών που περιλαμβάνει μια διαφορετική ομάδα ενδιαφερομένων.
Μέχρι στιγμής, αυτή είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία σε CBDC και tokenized assets.
Αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν ότι το CBDC της SWIFT θα μπορούσε να κυκλοφορήσει πριν από το νόμισμα των BRICS.
Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο, μπορεί να μην επιτρέψει στο BRICS PAY να ενσωματωθεί γρήγορα στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.
Συνεπώς, το CBDC της SWIFT απειλεί τις φιλοδοξίες των BRICS για αποδολαριοποίηση.
Συνοπτικά, η πιθανή κυριαρχία του CBDC της SWIFT αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση για τα σχέδια των BRICS. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι η μάχη μεταξύ του CBDC της SWIFT και του νομίσματος των BRICS θα καθορίσει το μέλλον της διεθνούς χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης