Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυθισμένες στο χάος οι αγορές - Σε πανικό η Ευρώπη λόγω των ρωσικών πρώτων υλών, μοιραίο λάθος οι κυρώσεις

Βυθισμένες στο χάος οι αγορές - Σε πανικό η Ευρώπη λόγω των ρωσικών πρώτων υλών, μοιραίο λάθος οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις της G7 κατά των ρωσικών διαμαντιών έπληξαν την ευρωπαϊκή αγορά
Αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την επιβολή κυρώσεων κατά των ρωσικών διαμαντιών είναι ήδη οι Ευρωπαίοι.
Υπενθυμίζεται πως, για να «φιλτράρουν» τις πρώτες ύλες τις οποίες εισάγουν, η ΕΕ υποχρέωσε τους αγοραστές να τις υποβάλουν σε εξέταση – κάτι που προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις και αύξηση του κόστους.
Όπως είναι ευνόητο, ο κλάδος περιμένει ακόμη πιο σοβαρές ανατροπές.
Από το 2024 οι χώρες της G7 έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή διαμαντιών που εξορύσσονται, τυγχάνουν επεξεργασίας ή παράγονται στη Ρωσία.
Από την 1η Μαρτίου ισχύουν περιορισμοί για τις πέτρες που κόβονται σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με νομοθετικά μέτρα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πολύτιμοι λίθοι που εισάγονται στην ΕΕ πρέπει να πιστοποιούνται για πιθανή ρωσική προέλευση στην Αμβέρσα του Βελγίου, ένα από τα κορυφαία κέντρα εμπορίας διαμαντιών στον κόσμο.
Από τις αρχές Μαρτίου όλες οι πέτρες μεγαλύτερες του ενός καρατιού στέλνονται εκεί για εξέταση, και από τον Σεπτέμβριο θα ελέγχουν και όσες μεγαλύτερες από μισό καράτι.
Για κάθε διαμάντι πρέπει να προσκομίζεται ένα πιστοποιητικό που αναγράφει πού εξορύχθηκε και πού κόπηκε.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά βυθίστηκε στο χάος, γράφουν οι βρετανικοί The Times, επικαλούμενοι εκπροσώπους του κλάδου.
Οι βελγικές ρυθμιστικές αρχές απαιτούν να τεκμηριώνεται η προέλευση των πολύτιμων λίθων.
Οι έμποροι παραπονιούνται για πρόσθετο κόστος και τις μεγάλες καθυστερήσεις: αν στο παρελθόν χρειάζονταν δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί μια παραγγελία, τώρα η διαδικασία διαρκεί έως και δύο εβδομάδες.

«Είχατε προειδοποιηθεί»

Η εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας διαμαντιών De Beers είχε προειδοποιήσει τη βελγική κυβέρνηση τον Μάρτιο για τις συνέπειες των κυρώσεων.
Σύμφωνα με στελέχη της, η αύξηση της επεξεργασίας πολύτιμων λίθων έχει ως αποτέλεσμα «σημαντικές καθυστερήσεις, μπλοκαρίσματα και κόστος για τις εισαγωγές διαμαντιών στο Βέλγιο».
Κατά συνέπεια, η αγορά θα υποστεί σημαντικές απώλειες.
Το Reuters ανέφερε επίσης ότι περισσότερες από εκατό εταιρείες στη βιομηχανία διαμαντιών της Αμβέρσας αντιμετωπίζουν «δαπανηρές καθυστερήσεις στην εισαγωγή πολύτιμων λίθων λόγω της απαγόρευσης των G7».
Η De Beers επεσήμανε επίσης τους κινδύνους «διαρροής» ευρωπαίων εμπόρων στο Ντουμπάι και την Ινδία προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες της ΕΕ.
Δεδομένου ότι οι συνέπειες των κυρώσεων στις ρωσικές πρώτες ύλες δεν επηρεάζουν τα κέντρα διαμαντιών στο Ντουμπάι, το Νέο Δελχί και το Τελ Αβίβ, ορισμένες εταιρείες θέλουν να εγκατασταθούν εκεί.
Αυτοί οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν από πηγές των Times.
«Δέκα εταιρείες μου είπαν ότι σχεδιάζουν να μετακομίσουν στο Ντουμπάι ή στην Ινδία λόγω των νέων κανονισμών», δήλωσε στην εφημερίδα ένας οικονομικός σύμβουλος της βιομηχανίας διαμαντιών της Αμβέρσας.

«Μια άχρηστη ταλαιπωρία»

Αν μη τι άλλο, στο μέλλον θα υπάρξει ένα κύμα αρνητικότητας, που θα αφορά το υψηλό κόστος τους κατασκευαστές, υλικοτεχνικές δυσκολίες και περιορισμένη διαθεσιμότητα λίθων.
Άμεση συνέπεια θα είναι η αύξηση των τιμών στην αγορά των διαμαντιών, τουλάχιστον στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Η στρέβλωση που προκάλεσαν οι «κυρώσεις» είναι αντίθετη με τους κανόνες της αγοράς.
Και ενώ στόχος είναι οι Ρώσοι παραγωγοί, τελικά αυτή η κατάσταση βλάπτει όλους τους παίκτες και σε μεγαλύτερο βαθμό τους Ευρωπαίους.
Η εμφάνιση μιας γκρίζας αγοράς δεν είναι μακριά, η οποία θα υπάρχει πέρα από τους εγκριθέντες περιορισμούς κυρώσεων και θα επεκτείνεται για να τους παρακάμψει», αναφέρουν οι Times.
«Επιπλέον, οι σημαντικές καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό αποσταθεροποιούν τον τρέχοντα ρυθμό δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ των χωρών που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα.
Τελικά, οι περιορισμοί μειώνουν τη διαθεσιμότητα διαμαντιών για τους καταναλωτές και αυξάνουν τις τιμές.
Ως εκ τούτου, ορισμένοι πελάτες μοιραία θα στραφούν σε εναλλακτικά επενδυτικά αντικείμενα» σημειώνει ο Mikhail Gordienko, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plehanov.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων, κάτι ακόμη πιο δυσάρεστο είναι ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να προσδιοριστεί πού εξορύχθηκε ένα διαμάντι.
Και οι ειδικοί εξηγούν γιατί.
«Με βάση τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου Διαμαντιών, το οποίο περιλαμβάνει δήλωση, πρότυπο και σύστημα εγγυήσεων, οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να μάθουν την προέλευση των διαμαντιών.
Πρώτα απ 'όλα, ελέγχουν τα τιμολόγια που υποδεικνύουν τη χώρα εξόρυξης ή επεξεργασίας.
Αλλά έχουν κατάλογο και άλλων πραγμάτων που αφορούν τον μηχανισμό διαχωρισμού με χρωματική κωδικοποίηση, σύστημα καταγραφής πληροφοριών για τρία χρόνια, συμφωνία παραγωγής και αποθεμάτων, εκπαίδευση του προσωπικού στα αναφερόμενα μέτρα ελέγχου» αναφέρει ο Gordienko.
Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη την πολυπλοκότητα της επαλήθευσης των πληροφοριών στα παρεχόμενα έγγραφα.
Στο μεταξύ, οι πέτρες μπορούν να πουληθούν σε άλλη χώρα και από εκεί να εισέλθουν στην ΕΕ.
Η αγορά χαρακτηρίζεται από μια πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού και μια παγκόσμια διασταυρούμενη κίνηση λίθων, γεγονός που καθιστά τον έλεγχο της προέλευσης ιδιαίτερα δύσκολο, επισημαίνει ο οικονομολόγος.
Ο επικεφαλής της De Beers, Al Cook, δήλωσε επίσης στους Financial Times ότι οι τελωνειακοί δεν μπορούν να διακρίνουν τα ρωσικά διαμάντια από άλλα.
«O μέσος τελωνειακός δεν μπορεί να κοιτάξει το ένα διαμάντι, μετά το άλλο και να πει: “Αυτό είναι σίγουρα ρωσικό”», σημείωσε.

Αποδεικνύεται...

Υπάρχει ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο.
Όπως σημειώνουν οι Times, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον εγκατέλειψαν το σύστημα επιθεώρησης της Αμβέρσας, επιτρέποντας στους κατασκευαστές διαμαντιών να πιστοποιούν ανεξάρτητα τη χώρα προέλευσης.
Αποδεικνύεται ότι αυτά τα δύο μέλη των Επτά -οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποκινούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει αποχωρήσει από καιρό από την ΕΕ- λειτουργούν… λογικά, ώστε να μην πληγούν οι έμποροί τους.
Η οικονομία της ΕΕ είναι στάσιμη από τις αρχές του περασμένου έτους ενώ σημειώνεται συνεχώς εκροή κεφαλαίων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ασιατικές χώρες.
Η πίεση των κυρώσεων στον κλάδο έχει εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στους ευρωπαίους μεταποιητές και πωλητές πολύτιμων λίθων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης