Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Xi Jinping στη Δύση – Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Κίνα…

Μήνυμα Xi Jinping στη Δύση – Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Κίνα…
Ο ολλανδικός τεχνολογικός γίγαντας ASML έχει αποκλειστεί από την εξαγωγή μηχανών λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας στην Κίνα
Η τεχνολογική πρόοδος της Κίνας δεν μπορεί να σταματήσει, είπε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte όταν συναντήθηκαν στο Πεκίνο για συνομιλίες σε τομείς όπως η κρίσιμη βιομηχανία ημιαγωγών.
«Ο κινεζικός λαός έχει επίσης νόμιμα δικαιώματα ανάπτυξης και καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει τον ρυθμό της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου της Κίνας», δήλωσε ο Xi, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Xi είπε ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να επιδιώκει μια προσέγγιση κερδοφόρα».
Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ολλανδίας έχουν τεταθεί από τη στιγμή που η Ολλανδία, μαζί με τις ΗΠΑ, μπλόκαρε τις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας τσιπ στην Κίνα λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Τα τσιπ ημιαγωγών είναι κρίσιμα εξαρτήματα που μπορούν να βρεθούν σε οτιδήποτε, από smartphone έως αυτοκίνητα.
Ο ολλανδικός τεχνολογικός γίγαντας ASML έχει αποκλειστεί από την εξαγωγή μηχανών λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας στην Κίνα — είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί επί του παρόντος να κατασκευάζει τέτοιου είδους μηχανήματα.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει στείλει ακόμη ούτε ένα μηχάνημα EUV στην Κίνα.
Τέτοιες μηχανές λιθογραφίας EUV είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή τσιπ και χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η TSMC της Ταϊβάν για να φτιάξει τα μικρότερα και πιο εξελιγμένα τσιπ.
Τον Ιανουάριο, η Ολλανδία απαγόρευσε στην ASML να εξάγει ορισμένα από τα συστήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας της στην Κίνα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ελαφρώς λιγότερο προηγμένων τσιπ.

Η αντίδραση της Κίνας

Το Πεκίνο επέκρινε την κίνηση της ολλανδικής κυβέρνησης, προτρέποντας την «να τηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση και τις αρχές της αγοράς» και «να προστατέψει τα κοινά συμφέροντα» των δύο χωρών και των εταιρειών τους.
«Η δημιουργία επιστημονικών και τεχνολογικών φραγμών και η αποκοπή των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων θα οδηγήσει μόνο σε διχασμό και αντιπαράθεση», δήλωσε ο Xi, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Xinhua.
Είπε ότι η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος και πρόσθεσε ότι «η αποσύνδεση και το σπάσιμο της αλυσίδας» δεν αποτελεί επιλογή.
Ο Xi είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Ολλανδία και προέτρεψε την ολλανδική πλευρά «να προσφέρει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Rutte δήλωσε ότι η Ολλανδία προσπάθησε να διασφαλίσει ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές, όταν σχετίζονται με τη βιομηχανία ημιαγωγών και εταιρείες όπως η ASML, δεν στοχεύουν ποτέ σε μία χώρα.
«Πάντα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος», φέρεται να είπε.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Rutte απάντησε λέγοντας ότι η αποσύνδεση δεν είναι επιλογή πολιτικής ούτε για την ολλανδική κυβέρνηση, «καθώς οποιαδήποτε πράξη υπονομεύει τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας θα κάνει μπούμερανγκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης