Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόλις λίγους μήνες αφότου ο Scope πήρε έγκριση από την ΕΚΤ... πήρε πρόστιμο για παραβίαση συμφερόντων

Μόλις λίγους μήνες αφότου ο Scope πήρε έγκριση από την ΕΚΤ... πήρε πρόστιμο για παραβίαση συμφερόντων
Η Greensill Bank κατέρρευσε το 2021 αργότερα και οι Γερμανοί εισαγγελείς άνοιξαν ποινική έρευνα για τη διοίκηση της τράπεζας
Σχετικά Άρθρα
Δεν έκλεισε καν χρόνο από τότε που ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope εντάχθηκε στην επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 2 εκατ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για παραβιάσεις σύγκρουσης συμφερόντων που συνδέονται με αξιολογήσεις που παρείχε στην Greensill Capital, τον καταρρεύσαντα χρηματοοικονομικό όμιλο.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών δεν κατονόμασε δημόσια την Greensill όταν επέβαλε το σπάνιο πρόστιμο την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ημερομηνίες των ατομικών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες λεπτομέρειες που αναφέρονται στην ποινή των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ ταιριάζουν ακριβώς με το έργο της Scope για τον αποτυχημένο χρηματοοικονομικό όμιλο εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η Scope έδωσε στην Greensill Bank, τη γερμανική τραπεζική μονάδα του ομίλου, μια ισχυρή πιστοληπτική αξιολόγηση A- τον Αύγουστο του 2019, σε μια έκθεση που ανέδειξε την πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα της τράπεζας που εδρεύει στη Βρέμη.
Ενώ στη συνέχεια υποβάθμισε αυτήν την αξιολόγηση σε BBB+ τον Οκτώβριο του 2020, αυτό εξακολουθούσε να θέτει την Greensill Bank με ασφάλεια στην περιοχή επενδυτικής βαθμίδας.
Η Greensill Bank κατέρρευσε λιγότερο από έξι μήνες αργότερα και οι Γερμανοί εισαγγελείς άνοιξαν ποινική έρευνα για τη διοίκηση της τράπεζας.
Μέρες μετά την κατάρρευση, τον Μάρτιο του 2021, η Scope υποβάθμισε την τράπεζα σε junk και απέσυρε την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Μεγάλες οι προεκτάσεις της κατάρρευσης της Greensill

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων της Greensill Bank ύψους 3,5 δισ. ευρώ καλύφθηκε από ένα ασφαλιστικό σύστημα, η κατάρρευση προκάλεσε σοβαρές ζημίες σε ορισμένες μικρές πόλεις και δήμους που είχαν περίπου 500 εκατ. ευρώ ανασφάλιστων καταθέσεων στην τράπεζα.
Η Esma δεν κατονόμασε την Greensill στην απόφασή της και αρνήθηκε να σχολιάσει την ταυτότητα των εμπλεκόμενων μερών.
Αντίθετα, η ρυθμιστική αρχή στην έκθεσή της αναφέρθηκε σε ανώνυμες εταιρείες «[Company A] Bank AG» και «[Company A] Capital (UK) Limited».
Η ποινή αφορούσε πέντε παραβιάσεις, οι οποίες αναφέρουν λεπτομερώς τις αποτυχίες των πολιτικών και διαδικασιών του Scope για την επισήμανση και την αντιμετώπιση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων και υποδεικνύουν δύο πιθανές συγκρούσεις «σχετικά με ένα συγκεκριμένο άτομο» και μια οντότητα.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι οντότητες του Scope Group παρείχαν άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Greensill καθώς και αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, όπως «αναφορές κινδύνου κλάδου», είπε η Esma, και απέτυχε να επισημάνει αυτές τις υπηρεσίες κατά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Greensill Bank.
Ο οίκος αξιολόγησης απέτυχε επίσης να θίξει την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που αφορούσε τον Maurice Thompson, πρώην στέλεχος της Greensill.
Μεταξύ 2017 και 2021, η Scope παρείχε αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες υπηρεσίες στην Greensill, ενώ ο Thompson, ο πρόεδρος της Greensill Capital εκείνη την εποχή, ήταν επίσης μέτοχος της μητρικής εταιρείας του οίκου αξιολόγησης, Scope Group, και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του.
«Το άτομο έπαιξε επίσης ρόλο στο να φέρει αυτές τις οντότητες ως πελάτες στον όμιλο της Scope και πληρώθηκε για αυτό από την ομάδα της Scope», είπε η Esma στην έκθεσή της, προσθέτοντας ότι το άτομο «είχε επίσης αλληλεπιδράσεις με το προσωπικό της Scope που εμπλέκεται σε δραστηριότητες αξιολόγησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης