Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών
Η Επιτροπή εξέδωσε τώρα τις κατευθυντήριες γραμμές της για τις VLOP και VLOSE, συνιστώντας μέτρα μετριασμού και βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογικές εκδηλώσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Τρίτη (26 Μαρτίου) κατευθυντήριες γραμμές στο πλαίσιο της Πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, περιγράφοντας μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακεραιότητα των εκλογών σε ψηφιακό επίπεδο.
Έχουν μείνει λίγοι μόλις μήνες για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ δέκα ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές φέτος.
Η Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 17 Φεβρουαρίου, είναι μια οριζόντια νομοθεσία που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακοί φορείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Πέρυσι, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρώτη κατηγορία πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (VLOP) και πολύ μεγάλων μηχανών αναζήτησης (VLOSE), οι οποίες έκτοτε έχουν επικαιροποιηθεί. Στους καταλόγους περιλαμβάνονται πλατφόρμες όπως τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης Instagram και TikTok, μηχανές αναζήτησης, όπως η Google Search και η Bing, και λιανοπωλητές όπως η AliExpress και η Zalando.
Οι προαναφερθείσες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογές, μέσω του περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα deepfakes, ή της διάδοσης παραπληροφόρησης.
Η Επιτροπή εξέδωσε τώρα τις κατευθυντήριες γραμμές της για τις VLOP και VLOSE, συνιστώντας μέτρα μετριασμού και βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογικές εκδηλώσεις.
Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται πρέπει να αποδείξουν ισοδύναμη αποτελεσματικότητα. Η Επιτροπή προγραμματίζει μια δοκιμή αντοχής στα τέλη Απριλίου.

Εκτίμηση κινδύνου

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τη σύσταση εσωτερικών ομάδων με επαρκείς πόρους και τη χρήση διαθέσιμων αναλύσεων και πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το τοπικό πλαίσιο και τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών με τις υπηρεσίες τους για την αναζήτηση και την απόκτηση πληροφοριών.
Προτείνουν επίσης την εφαρμογή μέτρων μείωσης του κινδύνου ειδικά για τις εκλογές, προσαρμοσμένων για κάθε εκλογική περίοδο και τοποθεσία. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της επίσημης εκλογικής πληροφόρησης, την έναρξη προγραμμάτων αλφαβητισμού στα μέσα ενημέρωσης, την προσαρμογή των συνιστώμενων συστημάτων για την ενδυνάμωση των χρηστών και τη μείωση της νομισματοποίησης και του virality του επιβλαβούς περιεχομένου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, αξιωματούχος της Επιτροπής σημείωσε ότι η ειδική αξιολόγηση κινδύνου για κάθε εκλογική διαδικασία στην ΕΕ αποτελεί απαίτηση στο πλαίσιο της DSA και ότι οι πλατφόρμες «πρέπει να ελέγχουν εάν διαθέτουν αρκετούς συντονιστές περιεχομένου στο πεδίο και ότι έχουν επιτόπια γνώση, διότι κάθε εκλογική διαδικασία είναι διαφορετική».
Οι τοπικοί εμπειρογνώμονες δεν χρειάζεται να βρίσκονται στη χώρα, αλλά πρέπει να έχουν επαρκή γνώση της δυναμικής κάθε συγκεκριμένης πλατφόρμας τόνισε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή ερευνά τη Χ για πιθανή μη συμμόρφωση με την DSA, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η Χ ενδέχεται να μην διαθέτει αρκετούς συντονιστές περιεχομένου για να αντιμετωπίσει επαρκώς όλους τους κινδύνους.

Πολιτικές διαφημίσεις

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι πολιτικές διαφημίσεις θα πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς, προβλέποντας τον επερχόμενο κανονισμό για την πολιτική διαφήμιση, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας στις πολιτικές εκστρατείες, ιδίως στο διαδίκτυο. Έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανές χειραγωγήσεις, όπως ανάλογες με αυτές στο σκάνδαλο Cambridge Analytica.
Τον περασμένο Νοέμβριο, όπως μετέδωσε το Euracitv, οι συννομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον φάκελο, συμπεριλαμβανομένης των στοχευμένων διαδικτυακών διαφημίσεων και του ρόλου ενός νέου ευρωπαϊκού δημόσιου αποθετηρίου.

Deepfakes

Η Επιτροπή προτείνει στις VLOP και VLOSE, των οποίων οι πλατφόρμες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ή τη διάδοση περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη, να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό περιλαμβάνει την επισήμανση του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ όπως τα deepfakes, την ανάλογη προσαρμογή των όρων παροχής υπηρεσιών και τη διασφάλιση της εφαρμογής κατάλληλων μέτρων επιβολής.
Οι εταιρείες Meta και TikTok έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα απαιτήσουν την επισήμανση του περιεχομένου που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί επίσης το Instagram της Meta και το TikTok για την προεκλογική εκστρατεία.
Το TikTok μοιράστηκε επίσης την Τρίτη την τρίτη έκθεσή του στο πλαίσιο του Κώδικα Πρακτικής της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, περιγράφοντας τις προσπάθειες για την προώθηση αξιόπιστων πληροφοριών πριν από τις εκλογές της ΕΕ.

Παραπληροφόρηση

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τη συνεργασία με τις αρχές της ΕΕ και των κρατών μελών, τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές. Αυτό αποσκοπεί στο να καταστήσει δυνατή την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων μετριασμού, ιδίως όσον αφορά τη χειραγώγηση και παρεμβολή ξένων πληροφοριών (FIMI), την παραπληροφόρηση και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Η FIMI αναφέρεται σε σκόπιμες και συχνά συγκεκαλυμμένες προσπάθειες ξένων οντοτήτων να χειραγωγήσουν πληροφορίες ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε άλλη χώρα για πολιτικούς, στρατηγικούς λόγους και λόγους ασφαλείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διάδοση παραπλανητικών εκστρατειών προπαγάνδας ή την παρέμβαση σε δημοκρατικές διαδικασίες, όπως οι εκλογές.
Η Επιτροπή συνιστά επίσης την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων κατά τη διάρκεια των εκλογών, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού αντιμετώπισης περιστατικών- ένα καθορισμένο σχέδιο για την ταχεία αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στο αποτέλεσμα ή στην προσέλευση των ψηφοφόρων.

Μεταεκλογική περίοδος

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, μετά τις εκλογές θα πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν. Οι VLOP και οι VLOSE θα πρέπει να δημοσιοποιούν μη εμπιστευτικές εκδόσεις αυτών των αξιολογήσεων, επιτρέποντας την ανατροφοδότηση του κοινού σχετικά με τις στρατηγικές μετριασμού των κινδύνων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τη συμβολή του κοινού και τη συνεργασία με τους Συντονιστές Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSCs), δίνοντας έμφαση στον έλεγχο από τρίτους για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα μέτρα μετριασμού.
Οι DSCs, που ορίζονται από την DSA, αποτελούν γέφυρα μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των διαδικτυακών πλατφορμών.
Ωστόσο, οκτώ κράτη μέλη δεν τους έχουν ακόμη διορίσει παρά την προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης