Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Προσωρινή «νίκη» Biden – Δικαστικό μπλόκο στον αντιμεταναστευτικό νόμο του Texas

ΗΠΑ: Προσωρινή «νίκη» Biden – Δικαστικό μπλόκο στον αντιμεταναστευτικό νόμο του Texas
Οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν δριμύτατα την πολιτική των Δημοκρατικών και υποστηρίζουν πως έχει σημειωθεί αριθμός ρεκόρ των μεταναστών
Σχετικά Άρθρα
Μπλόκο στον σκληρό αντιμεταναστευτικό νόμο του Τέξας -υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους- ο οποίος θα επέτρεπε στις αρχές της πολιτείας να συλλαμβάνουν άτομα ύποπτα για παράτυπη διέλευση των συνόρων ΗΠA και Μεξικού, έβαλε εκ νέου αμερικανικό Εφετείο, λίγες ώρες μάλιστα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ.
Μια απόφαση αργά το βράδυ της Τρίτης 27/3 από το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ -με έδρα τη Νέα Ορλεάνη- σταμάτησε την επιβολή του νόμου. Η νομική επανεξέταση στην υπόθεση έχει προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του ξενοφοβικού μέτρου που έθεσε σε εφαρμογή ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott. Ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση Biden, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα εμπόδιζε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει τους νόμους για τη μετανάστευση. Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε ότι ο νόμος του Τέξας θα «σπείρει χάος και σύγχυση στα νότια σύνορά μας».
Ο νόμος του Τέξας, εάν εφαρμοστεί, καθιστά την παράτυπη είσοδο στο Τέξας πολιτειακό έγκλημα, με ποινές που κυμαίνονταν από 180 ημέρες φυλάκιση έως 20 χρόνια φυλάκιση. Απαιτεί από τους δικαστές του Τέξας να διατάξουν τους μετανάστες να επιστρέψουν στο Μεξικό, με ποινές έως και 20 ετών για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν. Το Μεξικό δήλωσε την Τρίτη 27/3 ότι δεν θα δεχτεί όσους επαναπατρίστηκαν από την πολιτεία του Τέξας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν δριμύτατα την πολιτική των Δημοκρατικών και υποστηρίζουν πως έχει σημειωθεί αριθμός ρεκόρ των μεταναστών που διέσχισαν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε δικαστικά τον Ιανουάριο 2024 κατά του νόμου, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Μαρτίου. Η Ουάσινγκτον έκρινε ότι παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και την ομοσπονδιακή νομοθεσία καθώς παρεμβαίνει στην εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ρυθμίζει τα θέματα της μετανάστευσης.
Δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο 2024 έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει ότι η μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης