Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ισχνή οικονομική ανάπτυξη 0,1% το 2024 προβλέπουν τα ινστιτούτα

Γερμανία: Ισχνή οικονομική ανάπτυξη 0,1% το 2024 προβλέπουν τα ινστιτούτα
Ξεμένει από ενέργεια η «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για την ανάπτυξη της Γερμανίας προχώρησαν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, κάνοντας πλέον λόγο για επίδοση μόλις 0,1% το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για +1,3%.
«Αν και μια ανάκαμψη είναι πιθανή από την άνοιξη, η συνολική δυναμική δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή», δήλωσε ο Stefan Kooths, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη τα υψηλότερα επιτόκια, την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και την πολιτική αβεβαιότητα.
Τα ινστιτούτα προβλέπουν το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% το 2025 -στο +1,5% η προηγούμενη εκτίμηση.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι αυτή τη στιγμή οριακά υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, καθώς η παραγωγικότητα στη Γερμανία παραμένει έκτοτε στάσιμη, ανέφεραν τα ινστιτούτα σε έκθεση για τις εξαμηνιαίες, κοινές, οικονομικές τους προβλέψεις. «Πρόσφατα υπήρξαν περισσότεροι αντίθετοι παρά ευνοϊκοί άνεμοι στην εγχώρια και τις ξένες οικονομίες», ανέφερε η μελέτη.
Στην τρέχουσα χρονιά, η ιδιωτική κατανάλωση θα γίνει η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομία, ενώ ακολουθούν οι ισχυρότερες εξαγωγές την επόμενη χρονιά, ανέφεραν τα ινστιτούτα. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επωφεληθεί από τον χαμηλότερο πληθωρισμό -στο 2,3% το 2024 και στο 1,8% το 2025.
Μια εύρωστη αγορά εργασίας επίσης θα στηρίξει την κατανάλωση, σύμφωνα με τα ινστιτούτα. Η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί οριακά και στη συνέχεια να μειωθεί και πάλι, από την άνοιξη και ύστερα. Κατά τη διάρκεια του έτους, το ποσοστό της ανεργίας πιθανόν να διαμορφωθεί στο 5,8% και να υποχωρήσει στο 5,5% την επόμενη χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης