Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - Ρωσία: Δεδομένη η εμπλοκή Ουκρανίας, αλλάζει στάση η Δύση - 360 οι τραυματίες

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα - Ρωσία: Δεδομένη η εμπλοκή Ουκρανίας, αλλάζει στάση η Δύση - 360 οι τραυματίες
Ρώσοι ειδικοί και αναλυτές υποστηρίζουν πως η όλη επιχείρηση αλλά και η κράτηση των δραστών... δεν έχουν καμία σχέση με το προφίλη του ISIS
(upd8) Στο αφήγημα ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα που άφησε πίσω της 140 νεκρούς (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 144 νεκρούς) είναι η Ουκρανία και όχι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) επιμένει η Ρωσία, η οποία μάλιστα υποστηρίζει πως ακόμα και η Δύση αλλάζει στάση ως προς την αρχική της τοποθέτηση.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova αναφέρει ότι και η Δύση αλλάζει τη στάση της απέναντι στην τρομοκρατική επίθεση, καθώς – όπως υποστηρίζει – αντιλαμβάνεται ότι αν δεν άλλαζε την προσέγγιση της, «θα έμενε πίσω» από τα γεγονότα και από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν πως συνολικά οι τραυματίες από την επίθεση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, ανήλθαν συνολικά σε 360, εκ των οποίων οι 83 παραμένουν σε νοσηλεία.

Zakharova: Αλλάζει στάση η Δύση

Σε σημερινή της παρέμβαση η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova υποστήριξε ότι η Δύση αλλάζει τη στάση της όσον αφορά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, διότι αντιλήφθηκε ότι «θα έμενε πίσω».
Όπως είπε η Zakharova, αντιπρόσωποι της Δύσης επισκέφθηκαν μαζικά χθες Τρίτη 26/3 το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και «συνειδητοποίησαν παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν ότι είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου, η μητρόπολη, ότι ο κόσμος έχει ήδη προχωρήσει μπροστά».
Η Zakharova υπογράμμισε ότι η παγκόσμια πλειοψηφία δεν άφησε καμία ευκαιρία στους Δυτικούς ηγέτες να μην αλλάξουν την «τρελή» στάση τους σε μια πιο… φυσιολογική.
«Η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ότι η Δύση άλλαξε την αρχική της αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση μόνο εξαιτίας της πίεσης της παγκόσμιας πλειοψηφίας» είπε η Zakharova.
«Τους πήρε λίγες ώρες να φτάσουν μπροστά από το μικρόφωνο, να ανάψουν τα φώτα, να καλέσουν τον Τύπο και να βγάλουν συμπέρασμα για το ποιος φταίει για αυτήν την τρομερά αιματηρή τρομοκρατική επίθεση» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ: «Μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την επίθεση, ακόμα και πριν προλάβει να σβήσει η φωτιά, οι Αμερικάνοι άρχισαν να φωνάζουν ότι δεν είναι από πίσω η Ουκρανία.
Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ενοχοποιητικό στοιχείο.
Δεν μπορώ να το ταξινομήσω διαφορετικά.
Είναι από μόνο του απόδειξη» επισήμανε η Zakharova, τονίζοντας ότι εξίσου εκπληκτικό είναι και το πόσο γρήγορα οι  ΗΠΑ κατέληξαν ότι ήταν σίγουρα έργο του ISIS.
«Νομίζω ότι αυτο-εγκλωβίστηκαν, διότι μόλις άρχισαν να λένε ότι είναι ISIS, όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στις διεθνείς σχέσεις, που είναι πολιτικοί επιστήμονες και ειδικοί, θυμήθηκαν και υπενθύμισαν σε όλους τους άλλους τι είναι πραγματικά το ISIS.
Εσείς βρίσκεστε πίσω από όλες αυτές τις δομές τύπου ISIS, εσείς - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία - οι ίδιοι τις δημιουργήσατε» τόνισε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

Στους 360 συνολικά οι τραυματίες

Επισήμως, οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση ανέρχονται σε 140, (αν και υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για 143 νεκρούς) καθώς υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα Τετάρτη 27/3 ένας από τους τραυματίες.
Όσον αφορά τους τραυματίες, αυτοί συνολικά ανήλθαν σε 360 και όχι σε 182 όπως είχε αναφερθεί αρχικά.
Όπως αναφέρεται, «έως σήμερα Τετάρτη 27/3 το πρωί, 360 άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων και 11 παιδιών.
Από αυτούς, οι 92 χρειάστηκε να νοσηλευτούν, οι 63 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο ενώ οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν σε 205 θύματα.
Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα μέσα στον πανικό τους, δεν αναζήτησαν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Εκτιμάται ότι ανάμεσα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι 4 παραμένουν σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Παραμένουν νοσηλευόμενοι οι 83

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας, Sergei Sobyanin, αυτή τη στιγμή, 60 άνθρωποι παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Μόσχας ενώ υποστήριξε πως ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον τρεις φορές.
Πάντως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 83 άνθρωποι νοσηλεύονται σε δομές υγείας και νοσοκομεία σε όλη την Περιφέρεια της Μόσχας.

Δεν είναι το ISIS, είναι η Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, Ρώσοι αναλυτές και αξιωματούχοι απορρίπτουν ότι πίσω από την επίθεση αυτή είναι το Ισλαμικό Κράτος, επιμένοντας για τον ρόλο της Ουκρανίας.
Σχολιάζοντας μάλιστα βίντεο που φέρονται να ανάρτησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq του ISIS, οι ριζοσπάστες Ισλαμιστές που εξαπέλυσαν την επίθεση στη Μόσχα, οι ειδικοί εκτιμούν πως και αυτή η κίνηση εντάσσεται στην εκστρατεία για να κρυφτούν οι πραγματικοί ένοχοι, οι οποίοι – όπως επισημαίνουν – εντοπίζονται στην Ουκρανία και στη Δύση.
Αφού καταρρίπτουν το όλο πλαίσιο του βίντεο ως πραγματική δημιουργία του ISIS, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το επιχείρημα των Ισλαμιστών ότι αυτή ήταν μια επίθεση κατά των χριστιανών είναι τελείως αβάσιμο, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν αρκετοί μουσουλμάνοι, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τη σχετική λίστα που έχουν δώσει οι αρμόδιες ρωσικές αρχές.
Επίσης, αναφέρεται πως το οι δράστες δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και το Ισλάμ αποδεικνύεται και από τη στάση που τήρησαν και τηρούν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως δεν επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους, ότι δεν προσπάθησαν καν να πολεμήσουν μέχρι τέλους, αλλά επιχείρησαν να διαφύγουν καθώς και ότι τρέμουν και κλαίνε μπροστά στους Ρώσους που τους ανακρίνουν και τους φρουρούν, στάση που αν μη τι άλλο δεν παραπέμπει στο προφίλ των μαχητών του ISIS, όπως τουλάχιστον αυτοί είναι γνωστοί στην παγκόσμια κοινή γνώμη από τη δράση τους στο Ιράκ και στη Συρία στις αρχές του 2010.

FSB: Οι Ουκρανοί από πίσω

Την θέση οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας είναι πίσω από την οργάνωση και την εκτέλεση αυτής της επίθεσης διατύπωσε ο διευθυντής της FSB Alexander Bortnikov, ο οποίος ζήτησε να κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση η SBU, η υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.
«Οι μαρτυρίες των κρατουμένων στην υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης επιβεβαιώνουν ουκρανικά ίχνη.
Τα πρωτογενή στοιχεία που λάβαμε από τους συλληφθέντες το επιβεβαιώνουν.
Ενεργούμε προς την κατεύθυνση του εμπλουτισμού των πληροφοριών μας ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι εάν υπήρξε συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν υπάρχει λόγος να πούμε ότι αυτό ακριβώς είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο» υπογράμμισε ο Bortnikov, τονίζοντας ότι οι ισλαμιστές δεν θα μπορούσαν να είχαν προετοιμάσει μόνοι τους μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση.
«Συνεπώς, ο ηθικός αυτουργός δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, αλλά η FSB βλέπει ποιος οργάνωσε την επίθεση και στρατολόγησε τους δράστες.
Η τρομοκρατική επίθεση ήταν επωφελής για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και την Ουκρανία, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία και να σπείρουν τον πανικό στη ρωσική κοινωνία» επισήμανε ο Bortnikov.

Καταγγέλλουν Βρετανία, ΗΠΑ, Ουκρανία

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής FSB Alexander Bortnikov κατηγόρησε και τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση.
Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονταν πίσω από την επίθεση, απάντησε: «Έτσι πιστεύουμε».
Ο Bortnikov έκανε λόγο για εμπλοκή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι η FSB δεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου για τον υψηλό κίνδυνο επίθεσης στη Μόσχα και κατήγγειλε ότι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών «που δείχνουν ότι η Δύση και η Ουκρανία έχουν σκοπό να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα μας».
Επανέλαβε τον ισχυρισμό του Putin ότι οι δράστες σχεδίαζαν να διαφύγουν μέσω των ουκρανικών συνόρων - κάτι που το Κίεβο έχει αρνηθεί.
«Θα σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό: επρόκειτο να τους υποδεχτούν ως ήρωες στην άλλη πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bortnikov.

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε τη σύλληψη του αρχηγού των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών

«Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας [κεντρικός δήμος της ρωσικής πρωτεύουσας] έκανε δεκτό το αίτημα της έρευνας και συνέλαβε ερήμην τον επικεφαλής της SBU, Vasily Maliuk για υπόθεση τρομοκρατίας», δήλωσαν δικαστικές πηγές στο RIA Novosti.
Νωρίτερα, ο Maliuk ανάφερε στο κανάλι του στο Telegram ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας εμπλέκεται σε χτυπήματα σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία.
Κατονόμασε επίσης τη γέφυρα της Κριμαίας και τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των στόχων της SBU.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το RIA Novosti, ο Maliuk «επιβεβαίωσε ουσιαστικά την εμπλοκή της υπηρεσίας του στις δολοφονίες και τις απόπειρες δολοφονίας Ρώσων και Ουκρανών πολιτικών και δημόσιων προσώπων».
Ειδικότερα είπε ότι το Κίεβο «δεν θα το αναγνωρίσει με κανέναν τρόπο», αλλά έδωσε λεπτομέρειες για τις δολοφονίες του στρατιωτικού ανταποκριτή Vladlen Tatarsky, του γενικού εισαγγελέα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Sergei Gorenko και του πρώην βουλευτή της Verkhovna Rada [η ουκρανική Βουλή], Ilya Kiva, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας του συγγραφέα Zakhar Prilepin.
Το πρακτορείο επικαλείται δημοσίευμα τη Washington Post, το οποίο με τη σειρά επικαλέστηκε Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η CIA έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το 2015 για να μετατρέψει τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου σε σύμμαχό της κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν διαπράξει δεκάδες δολοφονίες τους τελευταίους περίπου 20 μήνες, μεταξύ των θυμάτων είναι ο στρατιωτικός ανταποκριτής Vladlen Tatarsky και η πολιτική αναλύτρια Darya Dugina.

Επιμένει ο Putin

Από τη μεριά του, o Vladimir Putin, σε ομιλία του στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Γενικής Εισαγγελίας, παρείχε στοιχεία για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus.
«Οι εγκληματίες που διέπραξαν αυτή τη μαζική δολοφονία, όπως γνωρίζετε, έχουν συλληφθεί.
Οι ανακριτές διερευνούν τις συνθήκες αυτού του βάρβαρου εγκλήματος, καθορίζουν τον ρόλο και τον βαθμό ενοχής κάθε συμμετέχοντα», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους
Ο Putin διευκρίνισε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και άλλες ειδικές υπηρεσίες επεξεργάζονται τις ερωτήσεις τους σε συντονισμό με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή
Όπως είπε ο πρόεδρος, αναμένει ότι οι εισαγγελείς θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν ότι οι τρομοκράτες θα τιμωρηθούν.

Κεραυνοί Patrushev

Ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία «φυσικά» ήταν πίσω από τη φονική επίθεση της Παρασκευής.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο SHOT δημοσίευσε ένα βίντεο με μια ανταλλαγή απόψεων, κατά την οποία ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Patrushev «Isis ή Ουκρανία;» καθώς περνούσε από δίπλα του.
«Φυσικά η Ουκρανία», απάντησε ο Patrushev.

Η απάντηση των Ουκρανών

Ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak, απάντησε στις κατηγορίες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
«Τα ψέματα διαδίδονται επισήμως από τον (Ρώσο γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας) Patrushev και στη συνέχεια από τον επικεφαλής της FSB Bortnikov.
«Υπάρχουν αδιάψευστα γεγονότα, κοινή κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών, πλήρης δυσπιστία ακόμη και από ουδέτερες χώρες για το ουκρανικό ίχνος στην τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Οι συλληφθέντες

Οι τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται από τη Ρωσία ότι πραγματοποίησαν τη φονική επίθεση ήταν όλοι από το Τατζικιστάν.
Οι Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev, 32 ετών, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, 30 ετών, Shamsidin Fariduni, 25 ετών, και Muhammadsobir Fayzov, 19 ετών, εμφανίστηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο Basmanny της Μόσχας την Κυριακή.
Καθένας από αυτούς είχε τραύματα που έδειχναν πως είχαν υποστεί σκληρή ανάκριση.
Συνολικά οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει 11 άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για την τρομοκρατική επίθεση ενώ ένας ακόμα ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση.
Πρόκειται για τον Alisher Kasimov, ο οποίος κατηγορείται ότι παρείχε στέγη στους τέσσερις άνδρες από το Τατζικιστάν που κατηγορούνται για τη διάπραξη της επίθεσης.
Ο Kasimov γεννήθηκε στο Κιργιστάν.
Είναι Ρώσος πολίτης και έχει τρία παιδιά. Είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στο Krasnogorsk.

ISIS σε Μόσχα: Περιμένετε μια σφαγή πολύ σύντομα

Το ISIS απείλησε να «σφαγιάσει» τον Vladimir Putin και δήλωσε ότι τα βασανιστήρια των τρομοκρατών της επίθεσης στη Μόσχα «αύξησαν τη δίψα μας για αίμα», καθώς νέα πλάνα δείχνουν έναν ύποπτο που πιάστηκε να κρύβεται σε ένα δέντρο, ενώ παράλληλα το Κρεμλίνο ορκίστηκε να «σκοτώσει όλους τους εμπλεκόμενους».
Το ISIS, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, κάλεσε τον Putin να «σταματήσει να βασανίζει τους ισλαμιστές κρατούμενους» και προειδοποίησε ότι οι εικόνες και τα βίντεο των βασανιστηρίων αύξησαν μόνο τη «δίψα για αίμα για χιλιάδες αδελφούς μας».
«Περιμένετε μια σφαγή, πολύ σύντομα.
Αυτή τη φορά, θα σας χτυπήσουμε τόσο δυνατά που οι μελλοντικές γενιές, θεού θέλοντος, θα σας θυμούνται και αυτοί οι πόνοι και οι πληγές του παρελθόντος θα ξεχαστούν» αναφέρει η απειλή του ISIS.
«Ναι! Πολύ βαριά, θανατηφόρα, αιματηρά, καυτά και καταστροφικά χτυπήματα. Περιμένετε! Περιμένετε μια σφαγή, θεού θέλοντος. Πολύ σύντομα, θεού θέλοντος» προειδοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης