Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόλυτη υποκρισία των Αμερικανών – Ο Λευκός Οίκος επιτίθεται στην Κίνα, οι επιχειρηματίες συναντώνται με τον Xi Jinping

Η απόλυτη υποκρισία των Αμερικανών – Ο Λευκός Οίκος επιτίθεται στην Κίνα, οι επιχειρηματίες συναντώνται με τον Xi Jinping
Οι Ευρωπαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο για το CDF
Με μια ομάδα διευθυντικών στελεχών των ΗΠΑ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, καθώς οι ηγέτες των αμερικανικών επιχειρήσεων να προσπαθούν να επιδιορθώσουν τους δεσμούς που έχουν καταστραφεί από τις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η συνάντηση έρχεται καθώς αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Κίνας ότι το Πεκίνο επενδύει μεγάλα ποσά στη μεταποίηση για να ξεπεράσει τη βαθιά επιβράδυνση των ακινήτων, που οδηγεί σε υπερπροσφορά και πιθανό ντάμπινγκ στις διεθνείς αγορές.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο και περιλάμβανε μια φωτογράφηση με τον Κινέζο πρόεδρο. Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Στη συνάντηση αναμενόταν να συμπεριληφθούν διευθυντικά στελέχη των ΗΠΑ που παρευρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στο China Development Forum, το εμβληματικό ετήσιο επιχειρηματικό συνέδριο του Πεκίνου.
Στο φόρουμ συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Chubb, Evan Greenberg, ο Albert Bourla της Pfizer και ο Raj Subramaniam της FedEx.
Ο Xi είχε συναντηθεί με επιχειρηματίες των ΗΠΑ τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο που διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας και την Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Από πίσω και οι… Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι που είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο για το CDF δεν προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, αυτό έγινε επειδή διοργανώθηκε ως απάντηση στην εκδήλωση του Σαν Φρανσίσκο.
Ένας από τους διοργανωτές αυτής της συνάντησης, ο Stephen Orlins, πρόεδρος του NCUSCR, βρίσκεται στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σταθεροποιήθηκαν εν μέρει από τότε που ο Xi και ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχαν διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο του φόρουμ του Apec.

Συνεχίζονται οι εντάσεις

Όμως οι εντάσεις συνεχίζουν.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν εάν τα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, ενώ το Πεκίνο έχει εμποδίσει τη χρήση των οχημάτων iPhone και Tesla της Apple στις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Το Πεκίνο κατέθεσε την Τρίτη υπόθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά των αμερικανικών επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Κίνα προσπάθησε να παρουσιάσει μια πιο φιλόξενη εικόνα στις διεθνείς επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες μετά την πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει του CDF, η Κίνα ανακοίνωσε διευκρινίσεις στους νέους νόμους για τα δεδομένα, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τις επιχειρήσεις που ανησυχούν για τις διασυνοριακές μεταφορές δεδομένων.
«Οι εταιρείες των ΗΠΑ που είναι εδώ για να εξυπηρετήσουν την αγορά της Κίνας ή να πουλήσουν στην Κίνα, νομίζω ότι είναι λίγο πιο θετικές από ό,τι ήταν, ας πούμε, ένα χρόνο», δήλωσε ο Sean Stein, πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπόριο στην Κίνα.
«Υπάρχουν ακόμη βαθιά διαρθρωτικά ζητήματα που κρατούν πίσω την οικονομία, αλλά το κυκλικό κομμάτι φαίνεται να έχει βελτιωθεί και έτσι το σημείο που βρίσκονται στον επιχειρηματικό κύκλο είναι σε καλύτερη θέση».
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων παραδοσιακά συναντούν τον δεύτερο ηγέτη της Κίνας, τον πρωθυπουργό, μετά το CDF.
Αυτό δεν συνέβη φέτος, και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Qiang, δεν πραγματοποίησε ενημέρωση κατά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα.
Στο παρελθόν, η συνέντευξη Τύπου χρησίμευσε ως μια σπάνια ευκαιρία για τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης να ρωτήσουν τον αξιωματούχο που ήταν υπεύθυνος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ωστόσο, υπήρξαν περισσότερες διμερείς συναντήσεις με υπουργούς στο CDF και οι συνομιλίες ήταν πιο άμεσες σε σύγκριση με πέρυσι, είπαν οι παρευρισκόμενοι.
Ο Denis Depoux, παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Roland Berger, είπε ότι υπήρχαν περισσότεροι ξένοι επισκέπτες στο φετινό CDF και στο Boao Forum for Asia, ένα άλλο διεθνές συνέδριο που άνοιξε την Τρίτη στο νησί Χαϊνάν της Κίνας.
«Είναι περισσότερο σαν το 2019», είπε ο Depoux. «Είδα πολλούς περισσότερους CEO στο CDF και ήταν πολύ πιο ενεργητικοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης