Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία θα λάβει έως και 160 μαχητικά F-16 από χώρες του ΝΑΤΟ... όμως δεν θα της φτάσουν

Η Ουκρανία θα λάβει έως και 160 μαχητικά F-16 από χώρες του ΝΑΤΟ... όμως δεν θα της φτάσουν
Η πρώτη παρτίδα των 6 αεροσκαφών από τη Δανία αναμένεται πριν από τα τέλη Μαΐου και οι επόμενες παραδόσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024
Η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Νορβηγία, που αναβαθμίζουν ενεργά τις αεροπορικές τους δυνάμεις σε μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς, σχεδιάζουν να μεταφέρουν έως και 160 μονάδες F-16 στην Ουκρανία, τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MLU.
Η πρώτη παρτίδα των 6 αεροσκαφών από τη Δανία αναμένεται πριν από τα τέλη Μαΐου και οι επόμενες παραδόσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024, γεγονός που θα επιτρέψει τον σχηματισμό έως και 5 μοιρών.
Αναμένεται ότι το 2025 η Ουκρανία θα λάβει επιπλέον F-16 από το Βέλγιο, τη Νορβηγία και τα υπόλοιπα από τη Δανία.
11 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υποστήριξαν το Κίεβο, έτοιμες όχι μόνο να παράσχουν αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά και να εκπαιδεύσουν πιλότους και να συντηρήσουν αεροσκάφη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα F-16 διαφέρουν σημαντικά από τα σοβιετικά αντίστοιχα, η επανεκπαίδευση Ουκρανών πιλότων μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 χρόνια.
Από αυτή την άποψη, τα περισσότερα από τα F-16 σχεδιάζονται να εδρεύουν όχι στην Ουκρανία, αλλά στην Πολωνία και τη Ρουμανία, όπου θα αναπτυχθεί η υποστηρικτική υποδομή.
Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει τις στρατηγικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, πιθανώς χωρίς την άμεση εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης