Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτσι «βραχυκυκλώνουν» πια τα ουκρανικά ραντάρ - Τα ρωσικά αεροσκάφη Su-25 γίνονται φάντασμα... με μια νέα αναβάθμιση

Έτσι «βραχυκυκλώνουν» πια τα ουκρανικά ραντάρ - Τα ρωσικά αεροσκάφη Su-25 γίνονται φάντασμα... με μια νέα αναβάθμιση
Το ρωσικό Su-25 μπήκε πλέον στην τελευταία φάση της εξελικτικής του πορείας
Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εδάφους Sukhoi Su-25 πετούν πλέον με... παράσιτα ηλεκτρονικού πολέμου που προορίζονται να διακόψουν την παρακολούθηση από τα ουκρανικά ραντάρ αεράμυνας ή ακόμα και να μπλοκάρουν τους εισερχόμενους πυραύλους εδάφους-αέρος.
Τα αεροσκάφη με τη νέα ικανότητα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (RuMoD).
Το ρωσικό Su-25 μπήκε πλέον στην τελευταία φάση της εξελικτικής του πορείας.
Σχεδιασμένο την δεκαετία του 70, σαν ένα από αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης, ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα εξελικτική πορεία για να καταλήξει σήμερα ένα αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων με ιδιαίτερες ικανότητες στον αντιαρματικό αγώνα.
Από την αρχή του πολέμου, το βαριά θωρακισμένο Su-25 ήταν ο πυλώνας των επιθέσεων πυραύλων χαμηλού επιπέδου σε θέσεις εδάφους της Ουκρανίας, διεκπεραιώνοντας αποστολές σε διάφορους τομείς από βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο.
Η εμφάνιση ενός αεροσκάφους με δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού πολέμου έρχεται μετά την πρόσφατη σειρά απωλειών των μαχητικών βομβαρδιστικών Su-34 Fullback και των αεροσκαφών A-50U Airborne Warning and Control System (AWACS).
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου, το RuMoD το περιέγραψε ως «αεροσκάφος επίθεσης εδάφους που συνεχίζει να πλήττει μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στην κατεύθυνση του Σεβεροντόνετσκ».
Κατά τη διάρκεια «πτήσης, αεροσκάφος επίθεσης εδάφους Su-25 έπληξε καμουφλαρισμένο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού με μη κατευθυνόμενους εναέριους πυραύλους.
Η καταστροφή του στόχου επιβεβαιώθηκε από τον ελεγκτή».
Μια κάμερα GoPro που βλέπει προς τα πίσω από το κύριο αεροσκάφος έδειξε τρία άλλα αεροσκάφη να πετούν, το ένα διαγώνια πίσω από το άλλο. Φαίνεται ότι είναι εξοπλισμένα μόνο με μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμου και λοβούς πυραύλων σε κάθε πτέρυγα (συνολικά δύο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, η νέα βαθιά εκσυγχρονισμένη εκδοσή του Su-25 (με βάση το Su-25UB), αντί του δεύτερου χειριστή, θα εγκατασταθεί πλέον μια πρόσθετη δεξαμενή καυσίμου, θα διαθέτει καινούργιο σύστημα σκόπευσης τύπου SOLT-25 (ηλεκτρο-οπτικό με καθοδήγηση μέσω laser και θερμικού ίχνους) χάρη στο οποίο μπορεί να εγκλωβίσει έως τέσσερεις στόχους κατά την πρώτη είσοδο. Το οπλικό ωφέλιμο φορτίο παραμείνει περίπου στους έξι τόνους.
Επίσης προβλέπεται και η εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA.
Su-25-EW-Pods.webp
Η ακρίβεια βολής...

Η παραλλαγή του Su-25 έχει επίσης μια μονάδα δορυφορικής πλοήγησης που συνδέεται με τον GLONASS της Ρωσίας.
Για μεγαλύτερη ακρίβεια βολής, το σκάφος εφοδιάστηκε με το σύστημα GLONASS, αυξάνοντας έτσι τις επιδόσεις του σχεδόν τρεις φορές, συγκριτικά με τις υπάρχουσες εκδόσεις. Αυτή η επιπλέον ακρίβεια θα καταστήσει εφικτή την ακριβή άφεση βομβών με το πρώτο πέρασμα από την περιοχή του στόχου ενώ θα επιτρέψει και τυφλές αφέσεις οπλισμού με CEP=10

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης