Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής παρέμβαση του Κογκρέσου στις ΗΠΑ – Οδεύουμε σε ένα σοκ αγοράς τύπου… Liz Truss

Πρωτοφανής παρέμβαση του Κογκρέσου στις ΗΠΑ – Οδεύουμε σε ένα σοκ αγοράς τύπου… Liz Truss
Η Truss παραιτήθηκε μετά από μόλις 45 ημέρες ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού το σχέδιό της να προχωρήσει σε βαθιές φορολογικές περικοπές με περισσότερο χρέος απέτυχε
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα σοκ τύπου Liz Truss, εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το αυξανόμενο ομοσπονδιακό χρέος της χώρας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοσιονομικής επιτροπής του Κογκρέσου.
Ο Phillip Swagel, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, είπε ότι η αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια «άνευ προηγουμένου» τροχιά, διακινδυνεύοντας μια κρίση του είδους που πυροδότησε την πτώση της λίρας και την κατάρρευση της κυβέρνησης της Liz Truss στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022.
«Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι αυτός που αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο με την πρώην πρωθυπουργό Truss, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να αναλάβουν δράση και στη συνέχεια να υπάρχει μια αντίδραση της αγοράς σε αυτήν την ενέργεια», δήλωσε ο Swagel σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Οι ΗΠΑ «δεν είναι ακόμη εκεί», είπε, αλλά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος πληρωμής των πιστωτών τους σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2026, οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν ένα σοκ.
Σύμφωνα με το CBO, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ ανερχόταν σε 26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 97% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο τέλος του περασμένου έτους.
Εκτοξεύτηκε μετά τις σαρωτικές φορολογικές περικοπές από τον Donald Trump το 2017 και τις τεράστιες δαπάνες τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Trump έχει δεσμευτεί να ανανεώσει τις φορολογικές περικοπές, που θα λήξουν τον επόμενο χρόνο, εάν νικήσει τον Joe Biden στις φετινές προεδρικές εκλογές.
"Έχουμε τη δυνατότητα για ορισμένες αλλαγές που φαίνονται μέτριες - ή ίσως ξεκινούν μέτριες και στη συνέχεια γίνονται πιο σοβαρές - να έχουν υπερβολικές επιπτώσεις στα επιτόκια και επομένως στη δημοσιονομική τροχιά", δήλωσε ο Swagel.
Η Truss παραιτήθηκε μετά από μόλις 45 ημέρες ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού το σχέδιό της να προχωρήσει σε βαθιές φορολογικές περικοπές με περισσότερο χρέος απέτυχε, οδηγώντας το κόστος δανεισμού της χώρας πολύ υψηλότερα.
1_626.JPG
Στο 166% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2054

Οι παρατηρήσεις του Swagel στους FT ήρθαν μια ημέρα μετά την έκδοση νέων μακροπρόθεσμων οικονομικών προβλέψεων από την ανεξάρτητη εποπτική αρχή, οι οποίες έδειξαν ότι τα επίπεδα χρέους θα αυξηθούν στο 166% του ΑΕΠ έως το 2054.
Ο Fitch αφαίρεσε τις ΗΠΑ από την τριπλή αξιολόγηση Α πέρυσι, επικαλούμενος ανησυχίες για «υψηλό και αυξανόμενο βάρος χρέους της γενικής κυβέρνησης».
Ο Moody's εξακολουθεί να αξιολογεί με τριπλό Α τις ΗΠΑ, αλλά είπε τον περασμένο Νοέμβριο ότι άλλαξε την προοπτική του από σταθερή σε αρνητική.
Οι προειδοποιήσεις από τον επικεφαλής του CBO έρχονται εν μέσω φόβων μεταξύ των οικονομολόγων ότι χρόνια δημοσιονομικής σπατάλης τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ.

2_452.JPG
«Θα έπρεπε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα ελλείμματα ουσιαστικά εν μέρει επειδή υπάρχουν μεγάλες δημογραφικές προκλήσεις», δήλωσε η Kimberly Clausing, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank του Ινστιτούτου Peterson.
"Κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν μιλάει για δημοσιονομική ορθότητα και ένας από αυτούς στην πραγματικότητα μιλά για παράταση των φορολογικών περικοπών", δήλωσε ο David Page, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Axa Investment Managers.
Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, μια ομάδα σκέψης, δήλωσε ότι εάν ο Trump ανανέωνε τις φορολογικές περικοπές, θα προσθέσει άλλα 5 τρις δολάρια στο ομοσπονδιακό χρέος μεταξύ 2026 και 2035.
Οι προβλέψεις του CBO δείχνουν ότι τα ελλείμματα κυμαίνονται σε περίπου 6% τα επόμενα 10 χρόνια - και βασίζονται στην προγραμματισμένη λήξη των φορολογικών περικοπών Trump το 2025.
Ο Swagel, ο οποίος υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο George Bush, αναγνώρισε ότι το επόμενο έτος θα είναι σημαντικό «για τη δημοσιονομική πολιτική ειδικότερα», δεδομένης της συζήτησης για την επέκταση των φορολογικών περικοπών και των επιδοτήσεων υγειονομικής περίθαλψης της εποχής Obama που επίσης πρόκειται να λήξουν.
Οι προβλέψεις του CBO που εκδόθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι τα επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ ξεπέρασαν το υψηλό τους 116% του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου το 2029 - μια τροχιά που ο Swagel περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου».
«Το χρέος που αντλήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη γενιά των ανθρώπων που πολέμησαν τον πόλεμο», είπε ο Swagel.
«Τα δημοσιονομικά βάρη που δημιουργούνται σήμερα δεν είναι αυτά που πρόκειται να επωμιστεί η σημερινή γενιά».
3_271.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης