Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ιστορικό παράδοξο - Οι ΗΠΑ εξόπλισαν πραγματικά την Κίνα, φόβοι ότι ο Xi θα δαγκώσει το χέρι που τον έθρεψε

Το ιστορικό παράδοξο - Οι ΗΠΑ εξόπλισαν πραγματικά την Κίνα, φόβοι ότι ο Xi θα δαγκώσει το χέρι που τον έθρεψε
Η ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων της Κίνα «χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό» από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δυναμώσει επιθετικά τον στρατό του, επεκτείνοντας το οπλοστάσιό του τόσο συμβατικών όσο και πυρηνικών δυνατοτήτων. Η ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον αντίπαλό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα που διατύπωσαν ο James Fanell, ένας συνταξιούχος πλοίαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ, και ο Bradley Thayer, ανώτερος συνεργάτης στο Center for Security Policy, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο πρόγραμμα «American Though Leaders» του EpochTV.
«Το κινεζικό ναυτικό είναι τώρα μεγαλύτερο από το ναυτικό των ΗΠΑ.
Είναι τώρα το μεγαλύτερο ναυτικό από άποψη αριθμού σκαφών και χωρητικότητας», είπε ο Fanell, επίσης πρώην Διευθυντής Επιχειρήσεων Πληροφοριών και Πληροφοριών για τον Στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.
«Την τελευταία δεκαετία, έχουν παραγάγει περισσότερους πυραύλους χωρητικότητας και δύναμης μάχης.
Οι Κινέζοι έχουν περισσότερους αντιπλοϊκούς πυραύλους Kruz, μεγαλύτερου βεληνεκούς, υπερηχητικούς πυραύλους».
«Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα του ναυτικού, έχουν μετατραπεί από ένα κατώτερο, παράκτιο, ναυτικό καφέ… σε παγκόσμιο ναυτικό».
Η ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Thayer, «χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το κάναμε αυτό. Η Wall Street και οι επενδυτές μας τους έδωσαν τα χρήματα για να αναπτύξουν την οικονομία τους και να φτιάξουν τα όπλα για να μας σκοτώσουν», είπε.
Αλλά δεν συμβαίνει μόνο με το κινεζικό ναυτικό.
«Κάθε πτυχή της στρατιωτικής της ανάπτυξης, της οικονομικής ανάπτυξης, της διπλωματικής ανάπτυξης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εξερεύνησης της Σελήνης και της εξερεύνησης του διαστήματος που παρακολουθούμε οφείλεται στους Αμερικανούς», δήλωσε ο Thayer.
Για να αποτραπεί η άνοδος του καθεστώτος, «ο πρώτος κανόνας στρατηγικής είναι να μην βοηθάς τον εχθρό σου», είπε ο Thayer, συγγραφέας του νέου βιβλίου, «Αγκαλιάζοντας την κομμουνιστική Κίνα: Η μεγαλύτερη στρατηγική αποτυχία της Αμερικής».
«Φυσικά, το παραβιάσαμε ξανά και ξανά», ανέφερε.

«Επικείμενη» απειλή

Ο ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) Xi Jinping ανέφερε πρόσφατα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα φτάσουν σε πρότυπα «παγκόσμιας κλάσης», ικανές να «πολεμούν και να κερδίζουν πολέμους» μέχρι τα μέσα του αιώνα, τροφοδοτώντας ανησυχίες για έναν πιθανό πόλεμο με την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το ΚΚΚ έχει εντείνει την πίεση εναντίον της Ταϊβάν, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στο νησί σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι, νομοθέτες και αξιωματικοί των πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν συστήνει ότι το ΚΚΚ είναι κοντά στο να κάνει μια εισβολή ή να μπορεί να καταλάβει την Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του έδαφος.
Τα αποτελέσματα μιας πιθανής σύγκρουσης δεν θα περιοριστούν στην Ταϊβάν και τα 23 εκατομμύρια κατοίκους της, σύμφωνα με τον Fanell.
Οι Αμερικανοί ναύτες, στρατιώτες, πεζοναύτες και αεροπόροι που βρίσκονται εκεί θα υπέφεραν επίσης.
«Θα βρεθούν στο μοτίβο της επιβράδυνσης εάν η Κίνα αποφασίσει να εισβάλει στην Ταϊβάν», είπε, περιγράφοντας την απειλή από την Κίνα ως «επικείμενη», «πραγματική» και «αξιόπιστη».
Επιπλέον, ο κόσμος βασίζεται στην Ταϊβάν για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε smartphone και φορητούς υπολογιστές.
Το 2022, οι εταιρείες της Ταϊβάν παρήγαγαν πάνω από το 60% των παγκόσμιων τσιπ και περίπου το 70% των εξαιρετικά προηγμένων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊβάν.
Όλα τα τσιπ κάτω των επτά νανόμετρων κατασκευάστηκαν από μία εταιρεία, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation.
Εάν η Κίνα καταλάβει την Ταϊβάν, τα εργοστάσια τσιπ θα μπορούσαν να καταλήξουν να ελέγχονται από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Ενώ ορισμένοι μπορεί να διαφωνούν, δεδομένου ότι η διαταραχή του εμπορίου βλάπτει επίσης την Κίνα, ο Fanell σημείωσε ότι το καθεστώς έχει ήδη χρησιμοποιήσει οικονομικό πόλεμο για να στοχεύσει χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Αυστραλία.
Η Νορβηγία είδε επίσης την Κίνα να παγώνει τις εμπορικές συνομιλίες και να επιβάλλει μια σειρά ανεπίσημων περιορισμών στις εξαγωγές ψαριών του Osclo το 2010, όταν η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε την απόφασή της να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης σε έναν φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα, τον Liu Xiaobao.
Σύμφωνα με εκτίμηση της CMI, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Νορβηγία, οι άμεσες εξαγωγές ψαριών της Νορβηγίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 125 εκατομμύρια δολάρια από το 2010 έως το 2013.

Πυρηνικά Πυρομαχικά

Ο Fanell είπε ότι η Αμερική ήταν η κορυφαία ναυπηγική εταιρεία στον κόσμο τη δεκαετία του 1940.
Ωστόσο, τα τελευταία 80 χρόνια, η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ αντιπροσώπευε λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου μεριδίου, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Συγκριτικά, η Κίνα παρήγαγε το 46% των εμπορικών πλοίων του κόσμου το 2022, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση όσον αφορά τη ναυπηγική.
«Είμαστε σε αναντιστοιχία ως προς την ικανότητα να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες με την παραγωγή όπλων που δεν έχουμε δει πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η προετοιμασία απαιτεί χρόνο, αλλά η απειλή από την Κίνα είναι επικείμενη.
Ο Fanell πρότεινε στην Αμερική να αρχίσει να συζητά με συμμάχους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού για την εισαγωγή πυρηνικών όπλων και πυρηνικών πυρομαχικών.
«Κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά πυρομαχικά.
Αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε αποτρεπτικό αποτέλεσμα για τον Xi και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πρέπει να τους κάνουμε να επιστρέψουν στον πίνακα σχεδίων τους, να επιστρέψουν στα ολοκληρωμένα σεμινάρια και τους υπολογισμούς τους για εθνική εξουσία, και να πούμε: «Το κάναμε.
Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα το έκαναν αυτό.
Τι θα κάνουμε και πώς πρέπει να προσαρμόσουμε ή να καθυστερήσουμε τις ενέργειές μας;» είπε ο Fanell.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Κίνα κατασκεύασε 350 σιλό για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) στις κεντρικές και δυτικές περιοχές.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Fanell, αυτές οι κεφαλές είναι «πολύ ικανές και επιχειρησιακές».
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας», είπε.
«Η αποτρεπτική δύναμη είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι Κινέζοι δεν μπορούν να επιβάλουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω μας και να κάνουν ό,τι θέλουν να κάνουν, δηλαδή να εξαλείψουν βασικά τον αμερικανικό τρόπο ζωής».
Παρά τη συσσώρευση του κινεζικού στρατού, ο Thayer παραμένει σίγουρος για την Αμερική, λέγοντας ότι η χώρα έχει μεγάλες ιδεολογικές δυνάμεις έναντι του κομμουνιστικού καθεστώτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης