Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βουλγαρική ακροδεξιά υπόσχεται έξοδο από το ΝΑΤΟ

Η βουλγαρική ακροδεξιά υπόσχεται έξοδο από το ΝΑΤΟ
«Το ΝΑΤΟ είναι ο κατασταλτικός μηχανισμός των ΗΠΑ, όπου τα κράτη μέλη κάθε άλλο παρά ισότιμοι εταίροι είναι», αναφέρεται στο επιχείρημα του νομοσχεδίου
Το φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane εισήγαγε νομοσχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση της Βουλγαρίας από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον μήνα που η χώρα γιορτάζει την 20ή επέτειο της ένταξής της.
Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας, υποστηρίζει το κόμμα, απηχώντας το κύριο σημείο συζήτησης του Κρεμλίνου, που συχνά διαδίδεται μέσω φιλορωσικών καναλιών παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το ΝΑΤΟ είναι ο κατασταλτικός μηχανισμός των ΗΠΑ, όπου τα κράτη μέλη κάθε άλλο παρά ισότιμοι εταίροι είναι», αναφέρεται στο επιχείρημα του νομοσχεδίου.
Το κόμμα ισχυρίζεται ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν τροφοδοτούνται και υποστηρίζονται με όπλα από τις ΗΠΑ.
Στην αιτιολόγηση του νομοσχεδίου, το Vazrazhdane δεν κάνει καμία αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε στην κατοχή του 20% της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας, ούτε στην έλλειψη συμμετοχής του ΝΑΤΟ στις άλλες δύο συγκρούσεις που αναφέρονται.
Ανεξάρτητα από τις προσπάθειές τους, το νομοσχέδιο του Vazrazhdane δεν μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Προφανώς, το φιλορωσικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα χρησιμοποιεί το νομοσχέδιο ως τέχνασμα για να διεγείρει περαιτέρω τους ψηφοφόρους του, ιδίως τη σκληροπυρηνική εκλογική του πελατεία, ενόψει των ευρωεκλογών.
Μέχρι στιγμής, το κόμμα έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει σαφή θέση για την ένταξη στην ΕΕ.
Τον περασμένο μήνα, μια αντιπροσωπεία του Vazrazhdane επισκέφθηκε το Κρεμλίνο μετά από πρόσκληση του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, μετά την οποία ανακοίνωσε ότι προσχώρησε στη συντηρητική ομάδα ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ξεκίνησε συνεργασία με το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες κοινωνιολογικές έρευνες, η υποστήριξη του κόμματος στις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι περίπου 13% με ποσοστό συμμετοχής 30%, ενώ η υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να είναι περίπου 10%, εάν διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές με αναμενόμενη υψηλότερη συμμετοχή (περίπου 40%).
Από τις αρχές του έτους, το κόμμα προσπαθεί να αναζωπυρώσει την αντίθεση στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, η οποία αναμένεται το 2025.
Το κόμμα προσπαθεί επίσης να συσπειρώσει την αντιπολίτευση στα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως στα σχέδια για την κατασκευή μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο βόρειο τμήμα της βουλγαρικής υφαλοκρηπίδας της Μαύρης Θάλασσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης