Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέβη και ήταν τρομακτικό: Όταν αεροπλανοφόρο 80.000 τόνων των ΗΠΑ συγκρούεται με ρωσικό υποβρύχιο και ο χρόνος σταματά...

Συνέβη και ήταν τρομακτικό: Όταν αεροπλανοφόρο 80.000 τόνων των ΗΠΑ συγκρούεται με ρωσικό υποβρύχιο και ο χρόνος σταματά...
Οι ναύτες του USS Kitty Hawk ξύπνησαν από μια σφοδρή πρόσκρουση καθώς το τεράστιο σκάφος τους 80.000 τόνων συγκρούστηκε με το σοβιετικό υποβρύχιο 5.200 τόνων
Ήταν 21 Μαρτίου 1984, εν μέσω αυξημένων εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου, όταν μια δραματική σύγκρουση συγκλόνισε τη Θάλασσα της Ιαπωνίας καθώς το USS Kitty Hawk, ένα αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συγκρούστηκε με ένα σοβιετικό επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Victor K-314.
Το USS Kitty Hawk, ένα τεράστιο σκάφος 80.000 τόνων που μετέφερε 85 αεροπλάνα, συμμετείχε σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας περίπου 150 μίλια ανατολικά της Νότιας Κορέας.
Καθώς το αεροπλάνο έπλεε μέσω της Θάλασσας της Ιαπωνίας με ταχύτητα 15 κόμβων με τα φώτα ναυσιπλοΐας του αναμμένα, γνώριζε ότι ακολουθείτο από ένα σοβιετικό υποβρύχιο, ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια τέτοιων ελιγμών κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η φύση των ναυτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου συχνά περιλάμβανε ένα λεπτό παιχνίδι μεταξύ γάτας-ποντικιού, με υποβρύχια τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τους σοβιετικούς στόλους να συμμετέχουν σε αποστολές μυστικής επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.
Τέτοιες συναντήσεις ενέχουν όπως είναι αναμενόμενο εγγενείς κινδύνους. Στις 22:05 της 21ης ​​Μαρτίου 1984, το υποβρύχιο K-314 της ΕΣΣΔ εμφανίστηκε ξαφνικά ακριβώς μπροστά από το Kitty Hawk. Ήταν πολύ σκοτεινά και υπερβολικά κοντά για να παρατηρήσει τη Kitty Hawk και να μπορέσει να αποτρέψει τη σύγκρουση που ακολούθησε.
Οι ναύτες του USS Kitty Hawk ξύπνησαν από μια σφοδρή πρόσκρουση καθώς το τεράστιο σκάφος τους 80.000 τόνων συγκρούστηκε με το σοβιετικό υποβρύχιο 5.200 τόνων.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο πλοίαρχος Rogers, ο κυβερνήτης του Kitty Hawk, βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή της σύγκρουσης και βίωσε ένα «αισθητό ρίγος, ένα αρκετά βίαιο ρίγος».
Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν γρήγορα για να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με αναφορές από τους New York Times εκείνη την εποχή, η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό επιφανειακό βαθούλωμα στο Kitty Hawk. Την ίδια στιγμή, το σοβιετικό υποβρύχιο K-314 φαινόταν να αντιμετωπίζει πιο σημαντικές ζημιές. Το υποβρύχιο δεν ανταποκρίθηκε και δεν μπορούσε να κινηθεί με τη δύναμή του.
Το Kitty Hawk και τα συνοδευτικά του σκάφη παρέμειναν σε ετοιμότητα για να βοηθήσει.
Χρησιμοποιώντας φώτα που αναβοσβήνουν, έγιναν προσπάθειες επικοινωνίας με το σοβιετικό καταδρομικό Petropavlovsk, τη ναυαρχίδα της σοβιετικής ομάδας εργασίας που συνόδευε το υποβρύχιο. Ωστόσο, το Petropavlovsk δεν απάντησε και το υποβρύχιο φαινόταν να παραμένει αξιόπλοο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα σοβιετικό πυραυλικό καταδρομικό αρνήθηκε αργότερα τις αμερικανικές προσφορές βοήθειας. Ως αποτέλεσμα, το αεροπλανοφόρο επανέλαβε τη λειτουργία του.

Το χρονικό

Κατά τη διάρκεια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, τα σοβιετικά υποβρύχια πλησίαζαν συχνά τα αμερικανικά πλοία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν διχασμένοι σχετικά με το πώς το υποβρύχιο κλάσης Victor I απέτυχε να εντοπίσει το αεροπλανοφόρο πριν από τη σύγκρουση.
Την ώρα του συμβάντος, το υποβρύχιο K-314, συνήθως επανδρωμένο από περίπου 90 μέλη του πληρώματος, ακολουθούσε ένα σοβιετικό καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου που κατευθυνόταν βόρεια.
Ο πλοίαρχος Vladimir Evseenko, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου, όπως γράφτηκε σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Nikolay Cherkashin το 2011 Disturbers of the Depths ανέεφερε σχετικά ότι πίστευαν ότι ο πύργος του υποβρυχίου είχε σβήσει και το υποβρύχιο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.
6232e2c324000093a196ce64.jpeg


Ήταν το περιστατικό μια μεμονωμένη περίπτωση;

Η εν λόγω σύγκρουση σηματοδότησε τη δεύτερη περίπτωση σύγκρουσης σοβιετικού πολεμικού πλοίου με αμερικανικό στρατιωτικό σκάφος μέσα σε έξι μήνες.
Πριν από αυτό το περιστατικό, τον Οκτώβριο του 1983, ένα σοβιετικό υποβρύχιο χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί στην Κούβα αφού διέκοψε τη συσκευή σόναρ μιας αμερικανικής φρεγάτας και έμεινε εκτός λειτουργίας.
Το 1972, οι Σοβιετικοί και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία με την οποία δεσμεύονταν να μην παρεμβαίνουν ο ένας στις ναυτικές επιχειρήσεις του άλλου.
Ο στόχος ήταν να μειωθούν οι συγκρούσεις στη θάλασσα, οι οποίες ήταν συχνές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς αμερικανικά και ρωσικά πλοία συχνά επιχείρησαν εκεί κοντά.
Παρά τη συμφωνία αυτή, τα ατυχήματα συνεχίστηκαν.
Μια μεγάλη σύγκρουση σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 1974 όταν αμερικανικά και σοβιετικά πυρηνικά υποβρύχια συγκρούστηκαν κοντά στη Σκωτία, αποφεύγοντας ελάχιστα να βυθιστούν το ένα το άλλο. Αυτό το περιστατικό αποκαλύφθηκε σε ένα αποχαρακτηρισμένο υπόμνημα της CIA το 2017.
Ακόμη και σήμερα, τα επεισόδια στη θάλασσα συνεχίζονται. Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις με αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη και ξένα πλοία ή υποβρύχια συνέβησαν το 2017 όταν το USS Fitzgerald και το USS John S. McCain, αμφότερα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συγκρούστηκαν με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ACX Crystal και το τάνκερ Alnic MC, αντίστοιχα.
Στις 18 Ιανουαρίου 2024, δύο σκάφη του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, τα HMS Chiddingfold και HMS Bangor, συγκρούστηκαν ενώ ελλιμενίζονταν σε λιμάνι στα ανοικτά των ακτών του Μπαχρέιν βιλ του Τέξας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης