Τελευταία Νέα
Διεθνή

Assange ώρα μηδέν: Αύριο 26/3 αποφασίζει η Βρετανία για έκδοση στις ΗΠΑ

Assange ώρα μηδέν: Αύριο 26/3 αποφασίζει η Βρετανία για έκδοση στις ΗΠΑ
Κρίσιμη ημέρα για τη δυτική Δικαιοσύνη...
Σχετικά Άρθρα
Η βρετανική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την Τρίτη 26/3 εάν θα παραχωρήσει στον Julian Assange το δικαίωμα μιας τελευταίας προσφυγής ενάντια στην έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διώκεται για μια μαζική διαρροή εγγράφων βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.
Έπειτα από μια διήμερη ακροαματική διαδικασία τον Φεβρουάριο, δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η Viktoria Sharp και ο Jeremy Johnson, αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους από τις 12:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ατζέντα του δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε.
Αναμένεται να αποφασίσουν εάν παραχωρούν ή όχι στον 52χρονο Αυστραλό, ιδρυτή των Wikileaks, το δικαίωμα να εφεσιβάλει την έκδοσή του προς τις ΗΠΑ, την οποία αποδέχθηκε η βρετανική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.
Σε περίπτωση ήττας, ο Julian Assange θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την ελπίδα να αναστείλει την έκδοσή του, σύμφωνα με τη σύζυγό του, Stella.
Η αμερικανική δικαιοσύνη διώκει τον Julian Assange επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών σε αυτήν την υπόθεση που έχει αναχθεί σε σύμβολο των απειλών σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου.
Η υπεράσπισή του έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει σε περίπτωση έκδοσης.

Η κυβέρνηση Biden εξετάζει την απελευθέρωση του Assange, αν δηλώσει ένοχος

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στον Julian Assange να δηλώσει ένοχος για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
(κατηγορία χαμηλότερη σε σύγκριση με τις τωρινές), σύμφωνα με όσα μετέδιδε στις 20/3 η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές, ανοίγοντας έτσι ένα «παραθυράκι» συμφωνίας που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην απελευθέρωσή του από τις βρετανικές φυλακές.
Επί 14 χρόνια ο ιδρυτής των Wikileaks βρίσκεται σε εγκλεισμό επειδή είχε το θάρρος να αποκαλύψει εγκλήματα και διαφθορά της Δύσης
Ο Julian Assange δίνει μια επίπονη νομική μάχη με τη βρετανική κυβέρνηση για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για δημοσίευση χιλιάδων εμπιστευτικών αρχείων το 2010. Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει επί του παρόντος εάν θα επιτραπεί μια τελευταία έφεση στον 52χρονο.
Από τότε που επιτράπηκε σε αξιωματικούς της βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας να εισέλθουν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στις 11 Απριλίου 2019 όπου βρισκόταν για χρόνια ο Julian Assange, βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς. Εάν εκδοθεί, πιθανότατα θα περάσει ισόβια στη διαβόητη φυλακή ADX Florence στο Κολοράντο.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η υπόθεση επανήλθε δυναμικά όταν η πατρίδα του, η Αυστραλία υπέβαλε επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Η πρόταση που εγκρίθηκε από το αυστραλιανό κοινοβούλιο εκείνη την εποχή τόνισε «τη σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ να ολοκληρώσουν το θέμα, ώστε ο κ. Assange να επιστρέψει στην οικογένειά του στην Αυστραλία».
Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος της ομάδας πληροφοριών «Five Eyes», αυτή ήταν μια τεράστια νίκη για τον Julian Assange. Είναι πολύ πιθανό αυτή η πράξη από μόνη της να ώθησε την κυβέρνηση Biden να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική στάση.
Ωστόσο, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ εξακολουθεί χωρίς αμφιβολία να ζητά εκδίκηση μετά από χρόνια ταπείνωσης και δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν τα WikiLeaks, τα οποία αποκάλυψαν κρατικά μυστικά και εγκλήματα πολέμου.
Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν εάν μια τέτοια συμφωνία επίκλησης γινόταν ποτέ πραγματικότητα, και ο χρόνος τρέχει, σημειώνει περαιτέρω η WSJ: «Οι συζητήσεις παραμένουν σε ροή και οι συνομιλίες ενδέχεται να διακοπούν. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε έγκριση στα υψηλότερα επίπεδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο δικηγόρος του Assange, είπε ότι δεν του δόθηκε καμία ένδειξη ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε συμφωνία. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει».
«Εάν οι εισαγγελείς επιτρέψουν στον Assange να επικαλεστεί μια κατηγορία των ΗΠΑ για κακή διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων -κάτι που οι δικηγόροι του έχουν επικαλεστεί ως πιθανότητα- θα ήταν πλημμέλημα. Σύμφωνα με μια τέτοια συμφωνία, ο Assange θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβάλει το αίτημα εξ αποστάσεως, χωρίς να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ. Ο χρόνος που πέρασε πίσω από τα κάγκελα στο Λονδίνο θα μετρούσε για ποινή στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα ήταν ελεύθερος να φύγει από τη φυλακή λίγο μετά τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης