Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nancy Faeser (υπ. Εσωτερικών): Πολλαπλές απειλές για τη Γερμανία

Nancy Faeser (υπ. Εσωτερικών): Πολλαπλές απειλές για τη Γερμανία
Σε συνέντευξή της η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών κάνει λόγο για «νέα διάσταση» των ρωσικών υβριδικών απειλών
Σε νέα συνέντευξή της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Nancy Faeser εκφράζει πρώτα από όλα και εκείνη τον αποτροπιασμό της για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αποστέλλοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Στην ίδια συνέντευξη θέλησε να υπογραμμίσει όμως και τους νέους κινδύνους που εκπορεύονται από τον «υδριδικό πόλεμο» της Ρωσίας.
Ως προς τους παράγοντες που αποτελούν σήμερα «απειλές» για την ασφάλεια στη Γερμανία η υπ. Εσωτερικών αναφέρει μάλιστα: «Βιώνουμε πράγματι μια νέα διάσταση των απειλών που προέρχονται από τη ρωσική επιθετικότητα».
Ειδικότερα η Nancy Faeser από τους Σοσιαλδημοκράτες κάνει λόγο ευθέως για «προσπάθειες επιρροής μέσω διασποράς ψεμάτων και μαζικής παραπληροφόρησης» ενώ ταυτόχρονα «το ίδιο ενεργή είναι και η ρωσική κατασκοπεία».
Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης και η δήλωσή της ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να «αποσταθεροποιήσει» τη Δύση μέσω νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί για κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων αλλά και εκλογικής νοθείας ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων τους επόμενους μήνες, από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου μέχρι τις κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές σε Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για κρατίδια, στα οποία η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία σημειωτέων καλπάζει.

«Συναγερμός» για το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Αναφορικά με την επίθεση στο Crocus City Hall της Μόσχας που άφησε πίσω της πάνω από 130 νεκρούς η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι βάσει των πληροφοριών που είναι μέχρι τώρα γνωστές, υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση είναι το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν», παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους από το Αφγανιστάν που εδώ και καιρό εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργό.
Για την ίδια ο κίνδυνος ισλαμιστικής τρομοκρατίας παραμένει «έντονος» και όπως σημειώνει χαρακτηριστική η μεγαλύτερη ισλαμιστική απειλή και στη Γερμανία αυτή τη στιγμή προέρχεται από τη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.
Μόλις την περασμένη Τρίτη η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης είχε προβεί σε δύο συλλήψεις υπόπτων μελών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν στη Θουριγγία. Οι δύο άνδρες φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση στο σουηδικό κοινοβούλιο της Στοκχόλμης και μάλιστα τα σχέδιά τους, που προέβλεπαν ακόμη και δολοφονίες αστυνομικών, βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο.
Και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είχε σημάνει συναγερμός ειδικά στην Κολωνία, όπου νεαροί άνδρες, επίσης μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στον ιστορικό καθεδρικό ναό της πόλης.
«Η ισλαμιστική απειλή βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και των γερμανικών αρχών ασφαλείας» υπογραμμίζει η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών, κάνοντας κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση τον βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης