Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε για πρώτη φορά ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε για πρώτη φορά ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν, επιτρέποντας την ψήφισή του
(upd 3) Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα 25/3 το πρώτο του ψήφισμα που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν, επιτρέποντας την ψήφισή του.
Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα του ισλαμικού Ραμαζανιού και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Τέσσερα προηγούμενα ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός είχαν αποτύχει, συμπεριλαμβανομένου ενός που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή 22/3.
Η αποχή των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ εν μέσω οξείας διαφωνίας για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Rafah.

Δυσαρέσκεια Netanyahu για τη στάση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ - Ακυρώνει την αποστολή αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των ΗΠΑ στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanuahy μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να απέχει αυτή τη φορά και να μην ασκήσει βέτο, με συνέπεια η πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των ομήρων, να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο.
Ως αποτέλεσμα, ο Netanuahy αποφάσισε να υλοποιήσει την «απειλή» του για την ακύρωση της αποστολής ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα πιθανής εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Rafah.
«Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συνεπή θέση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η υποχώρηση αυτή βλάπτει τόσο την πολεμική μας προσπάθεια όσο και την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων, διότι δίνει στη Hamas την ελπίδα ότι η διεθνής πίεση θα της επιτρέψει να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των απαχθέντων μας. Σαν συνέπεια, η αντιπροσωπεία μας δεν θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον» είπε ο Netanuahy, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα περιελάμβανε τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και έναν αξιωματούχο των IDF που ηγείται των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη Γάζα.

«Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας», απαντούν οι ΗΠΑ στον Netanyahu για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Την «απογοήτευσή» του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την «άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία.
«Είναι απογοητευτικό. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν θα έρθουν στην Ουάσινγκτον ώστε να έχουμε μια συνολική συζήτηση μαζί τους σχετικά με τις βιώσιμες εναλλακτικές επί του πεδίου της Rafah» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin θα συναντηθεί πάντως αύριο 26/3 με τον Ισραηλινό ομόλογό του που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν θέματα όπως η απελευθέρωση των ομήρων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των αμάχων στη Rafah. Ο Yoav Gallant πρόκειται επίσης να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε ζητήσει από τον Netanyahu να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις αναφορικά με το σχέδιο του Ισραήλ να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πόλη της Rafah, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ.
Ο Kirby ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παρά την απόφαση για αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την άποψή μας ότι μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Rafah θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε.
Ο Gallant από την πλευρά του υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους». Πρόσθεσε ότι θα πει στον Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση κατά της Hamas παντού, «ακόμη και σε μέρη που δεν έχουμε πάει ακόμη».
Ο Ισραηλινός υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν υπάρξει μια «νίκη αποφασιστικής σημασίας» στη Γάζα, «μπορεί να βρεθούμε εγγύτερα σε έναν πόλεμο στον βορρά», όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με μαχητές της Hezbollah εδώ και πέντε μήνες, αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τον παλαιστινιακό θύλακα.

Guterres: Θα ήταν ασυγχώρητο να μην εφαρμοστεί το ψήφισμα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, επικρότησε την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι «θα ήταν ασυγχώρητο να μην εφαρμοστεί»
Στον λογαριασμό του X και από την Ιορδανία, όπου βρίσκεται σε περιοδεία σε αραβικές χώρες, υπενθύμισε ότι αυτό το ψήφισμα «αναμενόταν για πολύ καιρό», γι’ αυτό και ζήτησε την εφαρμογή του.
Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός που περιλαμβάνεται στο ψήφισμα δεν εξαρτάται ούτε συνδέεται με άλλες ενέργειες, αλλά το κείμενο ζητά επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή πολιτοφυλακή Hamas.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield, έδωσε τη δική της ερμηνεία του ψηφίσματος στη σημερινή της ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου, και είπε ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί «να ξεκινήσει αμέσως με την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και επομένως η Hamas πρέπει να πιεστεί για να το κάνει».
Από την πλευρά της, η οργάνωση Human Rights Watch δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου υποχρεώνει το Ισραήλ να «ανταποκριθεί αμέσως διευκολύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τερματίζοντας τον λιμό στη Γάζα, παύοντας παράλληλα τις παράνομες επιθέσεις». Υπογράμμισε ωστόσο πως και η Hamas οφείλει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Hamas: Ξεκινάμε άμεσα την ανταλλαγή αιχμαλώτων μόλις εφαρμοστεί η συνολική κατάπαυση πυρός

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Hamas την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται μια συνολική κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα και στην επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους».
Ανακοίνωσε επίσης ότι αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια κατάπαυση του πυρός, θα είναι έτοιμη να μπει άμεσα σε μια διαδικασία «ανταλλαγής αιχμαλώτων που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές».
O Husam Badran, μέλος του πολιτικού γραφείου της παλαιστινακής οργάνωσης, ανέφερε ότι το ζήτημα με τις συνομιλίες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός «σχετίζεται, μάλλον, με την άρνηση του Ισραήλ να παράσχει εγγυήσεις για βασικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με τον Husam Badran, τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τη διακοπή της επίθεσης, τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων και ένα σαφές σχέδιο ανοικοδόμησης.
«Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ», λέει, προσθέτοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και «εξαπατά τον λαό του και τις οικογένειες των αιχμαλώτων για να καλύψει τις πολιτικές του αποτυχίες και τις αποτυχίες του σε θέματα ασφάλειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης