Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματική «αντεπίθεση» από Ρωσία - Κίνα - Προ των πυλών το BRICS Pay: Πιο επικίνδυνο από τα ρωσικά πυρηνικά, λέει ο Βαρουφάκης

Νομισματική «αντεπίθεση» από Ρωσία - Κίνα - Προ των πυλών το BRICS Pay: Πιο επικίνδυνο από τα ρωσικά πυρηνικά, λέει ο Βαρουφάκης
Η ανάπτυξη συστημάτων πληρωμών εντός των BRICS θα αποδυναμώσει την επιρροή του δολαρίου
Στην επέκταση συστημάτων πληρωμών που δεν συνδέονται με το δολάριο και το ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ SWIFT προχωρούν οι «ανανεωμένες» χώρες των BRICS.
Ειδικότερα, εγγύς μέλλον, καταρτίζονται σχέδια για τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος πληρωμών τύπου BRICS Pay, βασισμένο στο blockchain.
Όπως έχει γίνει γνωστό από ανοιχτές πηγές, ένας αποκεντρωμένος μηχανισμός πολλαπλών νομισμάτων θα παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, θα ενισχύσει την οικονομική επιρροή της διεθνούς ένωσης και θα επιταχύνει την εμφάνιση ενός υπερεθνικού νομίσματος.
Ως είναι ευνόητο, αυτό αποτελεί άμεση απειλή για το αμερικανικό νόμισμα.

Blockchain

Η απεξάρτηση από το δολάριο είναι βασικό μέλημα των BRICS. Το 95% των σινορωσικών εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιείται ήδη σε ρούβλια και γιουάν.
«Αυτό αυξάνει τη φερεγγυότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα απέναντι σε αβεβαιότητες και εξωτερικούς κραδασμούς» δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών BRICS στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου Fudan, Shen Yi, προσθέτοντας:
«Αντικειμενικά μιλώντας, η διαφοροποιημένη ανάπτυξη του διεθνούς νομισματικού συστήματος και των συστημάτων πληρωμών είναι σύμφωνη με τη μεταβαλλόμενη τάση στην κατανομή της εξουσίας και τη γενική κατεύθυνση της εξέλιξης του παγκόσμιου συστήματος».
Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει το δικό τους σύστημα διεθνών διακανονισμών.
Τις προάλλες, ο βοηθός του προέδρου της Ρωσίας Yuri Ushakov ανακοίνωσε την πρόθεση των χωρών BRICS να δημιουργήσουν ένα σύστημα πληρωμών βασισμένο στην τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων blockchain.
Στόχος είναι να αναπτυχθεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική υπηρεσία πληρωμών (το πιλοτικό όνομα είναι BRICS Pay), «βολική», οικονομικά αποδοτική και, το σημαντικότερο, απαλλαγμένη από πολιτικές και γεωπολιτικές επιρροές.
«Και η αλήθεια είναι πως πλέον κρίνεται απαραίτητο να απομακρυνθούμε από τη σύνδεση με το δολάριο και τα δυτικά μέσα όπως το SWIFT» αναφέρει ο Guzel Protsenko Διευθύνων Σύμβουλος της Alfa-Forex, συμπληρώνοντας:
«Η τεχνολογία που θα αποτελέσει τη βάση του συστήματος χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία κρυπτογράφησης.
Πιθανότατα, θα είναι μια κοινή πλατφόρμα των κεντρικών τραπεζών των BRICS στο blockchain, μέσω της οποίας οι χώρες που είναι μέλη του οργανισμού θα μπορούν να διευθετούν τις μεταξύ τους συναλλαγές».
Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι η εμπιστευτικότητα, η γρήγορη επεξεργασία πληρωμών και το χαμηλό πολιτικό ρίσκο.
Επιπλέον, αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο εξουδετέρωσης των κυρώσεων.
«Μια ισχυρή εναλλακτική στο SWIFT προτάθηκε – ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις διεθνείς τράπεζες που εξυπηρετούν ρωσικές μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των μεταφορών».

Ένα επικίνδυνο προηγούμενο

Οι χώρες BRICS ήθελαν εδώ και καιρό να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα.
Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας την ανάγκασαν να δράσει, σημειώνει το Forbes.
«Το BRICS Pay, μαζί με την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών πληρωμών εντός της ένωσης, ιδίως στην Κίνα, θα κλονίσει σημαντικά τη θέση του δολαρίου στην παγκόσμια σκηνή.
Είναι πιο επικίνδυνο για την αμερικανική ηγεμονία από τα πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το σύστημα πληρωμών BRICS εξουδετερώνει πραγματικά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Ο Vladislav Antonov, οικονομικός αναλυτής της BitRiver, επισημαίνει τα ακόλουθα: «Πρώτον, οι χώρες BRICS και άλλα υπό ένταξη κράτη θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αμοιβαίους διακανονισμούς, παρακάμπτοντας το δολάριο.
Αυτό θα αποδυναμώσει τον ρόλο του ως κύριου μέσου διεθνών πληρωμών και αποθεματικού νομίσματος.
Δεύτερον, ένα αποκεντρωμένο σύστημα κρυπτονομισμάτων στο blockchain είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
Αυτό θα απαλλάξει το εμπόριο με τη Ρωσία χωρίς τον φόβο δευτερευουσών κυρώσεων.
Τρίτον, το BRICS Pay θα γίνει άμεσος ανταγωνιστής του SWIFT, η οποία ελέγχεται από τη Δύση.
Αυτό θα ενισχύσει την πολυπολικότητα στην παγκόσμια οικονομία, υπονομεύοντας τις υπαγορεύσεις της Δύσης και της ΕΕ.
Τέλος, η επιτυχής δρομολόγηση του δικού της συστήματος πληρωμών θα ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση στις χώρες BRICS και θα αυξήσει το συνολικό οικονομικό και πολιτικό βάρος στην παγκόσμια σκηνή.
Και αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για άλλα κράτη να ενταχθούν».
«Εάν υλοποιηθεί αυτό το έργο, οι συμμετέχοντες θα στραφούν στα δικά τους νομίσματα σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πληρωμές, χωρίς το δολάριο και τα τερματικά SWIFT.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται οι χώρες εκτός του μπλοκ να μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα
Η συνεργιστική επίδραση μιας τέτοιας αλληλεπίδρασης θα ενισχύσει τη θέση των BRICS στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» λέει ο Yaroslav Ostrovsky, ειδικός του Τμήματος Στρατηγικών Μελετών της Total Research.
Φυσικά, η δημιουργία του συστήματος πληρωμών θα πάρει χρόνο.
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι ο εντοπισμός σφαλμάτων θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

Ενιαίο νόμισμα

Ένα σύστημα πληρωμών βασισμένο σε blockchain μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για το μελλοντικό ενιαίο υπερεθνικό νόμισμα των BRICS.
Και εδώ προκύπτουν ορισμένες δυσκολίες από τις προοπτικές επέκτασης της ίδιας της ένωσης και την ενσωμάτωση των νεοεισερχόμενων: υπάρχουν άμεσοι στρατηγικοί αντίπαλοι μεταξύ τους.
«Αυτό το νόμισμα θα πρέπει να είναι πλήρως μετατρέψιμο στους παγκόσμιους διακανονισμούς.
Διαφορετικά, ηγέτες όπως η Κίνα ή η Ινδία, έχοντας συσσωρεύσει αρκετά ψηφιακά νομίσματα μέσω της εξαγωγής πόρων και προϊόντων, θα αναρωτηθούν: τι να αγοράσουν μαζί τους εάν η Δύση δεν τα αναγνωρίσει;» δήλωσε ο Oleg Kalmanovich, επικεφαλής αναλυτής της Neomarkets.
Όπως και να έχει, όλες αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μέρος του μεγάλου ταξιδιού των BRICS ως παγκόσμιου οργανισμού, συνδικάτου και οικονομικής ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης