Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ινδία προετοιμάζεται για «διπλή σύγκρουση» με Κίνα και Πακιστάν - Σοκ και δέος από τη μαζική πολεμική άσκηση Gaganshakti

Η Ινδία προετοιμάζεται για «διπλή σύγκρουση» με Κίνα και Πακιστάν - Σοκ και δέος από τη μαζική πολεμική άσκηση Gaganshakti
Μπαρούτι έτοιμο να σκάσει...

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βίντεο που δίνει μια γεύση από το κινεζικό FC-310 «Gyrfalcon» (παλαιότερα γνωστό ως J-31), ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που τονίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του.
 
Η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) θα απαντήσει την επόμενη εβδομάδα, όταν ξεκινήσει μια μαζική πολεμική άσκηση, το Gaganshakti, κατά μήκος των δυτικών και των ανατολικών συνόρων.

Οι παρουσιάσεις 10 ημερών θα δοκιμάσουν την ικανότητα της IAF να αντιμετωπίσει το Πακιστάν και την Κίνα ταυτόχρονα
Το Gaganshakti-2024 αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από την τελευταία άσκηση όλων των εναέριων δυνάμεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2018. Στο Gaganshakti 2018 πάνω από 1150 αεροσκάφη διεξήγαγαν 11.000 εξόδους σε 13 ημέρες.
Από την 1η Απριλίου 2024 και μετά, σχεδόν ολόκληρος ο εναέριος στόλος θα ενεργοποιηθεί από βορρά προς νότο και από δυτικά προς ανατολάς για να δοκιμάσει ολοκληρωμένες στρατηγικές και τακτικές πολεμικής μάχης σε συνδυασμό με τον Ινδικό Στρατό και το Ινδικό Ναυτικό.
Το 2018, η IAF κάλυψε όλες τις επιχειρήσεις εδάφους κατά τη διάρκεια του Gaganshakti – έρημο, μεγάλο υψόμετρο, θαλάσσιες και ειδικές επιχειρήσεις. Η ειδική εστίαση ήταν στην εναέρια μάχη, τη μάχη αέρος-εδάφους, την επίθεση αλεξιπτωτιστών και την ιατρική παροχή βοήθειας.
Η πρώτη Φάση είχε ξεκινήσει στα δυτικά σύνορα με το Πακιστάν, όπου τα Sukhoi Su-30 MKI και τα θαλάσσια μαχητικά αεροσκάφη Jaguar συμμετείχαν σε στόχευση πάνω από τη δυτική ακτογραμμή. Κατά τη Φάση ΙΙ, η εστίαση μετατοπίστηκε στον ανατολικό διάδρομο κοντά στα σύνορα με την Κίνα στις βορειοανατολικές πολιτείες.
Η IAF είχε πραγματοποιήσει πλήγματα κατά θαλάσσιων στόχων σε συνεργασία με το ινδικό ναυτικό.
Τα ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία λειτουργούσαν από βάσεις στη νότια χερσόνησο και στα νησιά Andaman και Nicobar.
Μια γεύση αυτής της συνέργειας αντικατοπτρίστηκε στην επιχείρηση κατά της πειρατείας που διεξήχθη πρόσφατα από το Ινδικό Ναυτικό και την IAF.
Η IAF είχε δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα εγχώριων αεροσκαφών LCA και το σύστημα πυραύλων Akash επικυρώθηκε.
Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη Mirage-2000 και MiG-29 δοκιμάστηκαν σε επιχειρησιακό περιβάλλον.
Το 2024 Gaganshakti έρχεται μετά την Επιχείρηση Balakot, κατά την οποία η IAF έπληξε στόχους πέρα ​​από τα σύνορα με το Πακιστάν και την επακόλουθη Επιχείρηση Swift Retort από το PAF. Έκτοτε, η IAF έχει εισαγάγει το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafales, το εγχώριο ελαφρύ ελικόπτερο μάχης (LCH) Prachand και το μεταγωγικό αεροσκάφος C-295.
Η IAF έχει ενσωματώσει υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ BrahMos με μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi. Το γαλλικό Rafale έχει επίσης έρθει με τον πύραυλο αέρος -αέρος πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια (BVRAAM) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την MBDA.
Η IAF εισήγαγε τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 μαζί με τον εγχώριο πύραυλο Astra Beyond Visual Range (BVR) Air-to-air στο απόθεμά του. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη πυρός της IAF.
Το LCA «Tejas» εντάχθηκε στην IAF το 2016, αλλά πρόσφατα αποστέλλει τις δύο μοίρες LCA του σε απόσπαση στις αεροπορικές βάσεις κατά μήκος των δυτικών και βόρειων συνόρων. Το έτος 2023 αναπτύχθηκε η LCA στο Τζαμού και στο Κασμίρ.

Βίαιες συγκρούσεις 

Το Gaganshakti-2024 έρχεται σε μια περίοδο όπου οι τεταμένες σχέσεις με την Κίνα βρίσκονται ξανά στο παρασκήνιο. Οι βίαιες συγκρούσεις της κοιλάδας Galwan οδήγησαν σε μια μαζική συσσώρευση δυνάμεων κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου με την Κίνα. 
Ελαφρύ ελικόπτερο μάχης (LCH) αναπτύχθηκε στο Ανατολικό Λαντάκ ακόμη και πριν από την επαγωγή για να αντισταθμίσει μια επιθετική Κίνα. Το Rafales πραγματοποιεί πτήσεις μεγάλης διάρκειας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού για να επιδείξει την εμβέλεια της IAF.
Οι επικείμενες πολεμικές ασκήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις όπου θα τεθούν σε λειτουργία και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Τα νεοαποκτηθέντα swarm drones του Ινδικού Στρατού είναι πιθανό να συμμετάσχουν στους πολεμικούς αγώνες, δεδομένου ότι η IAF θα εισαγάγει σύντομα τα swarm drones της.

India-China-clash-1.webp

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης