Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη αποτυχία των Οικονομικών – Η καμπύλη των ομολόγων προειδοποιεί δυο χρόνια για ύφεση, αλλά δεν έχει έρθει

Η μεγάλη αποτυχία των Οικονομικών – Η καμπύλη των ομολόγων προειδοποιεί δυο χρόνια για ύφεση, αλλά δεν έχει έρθει
Οι δύο από τους πιο δημοφιλείς και ιστορικά συνεπείς δείκτες ύφεσης είναι η καμπύλη απόδοσης και ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης του Conference Board
Μια μεγάλη αποτυχία βίωσε την τελευταία διετία η επιστήμη των Οικονομικών.
Οι δύο από τους πιο δημοφιλείς και ιστορικά συνεπείς δείκτες ύφεσης είναι η καμπύλη απόδοσης και ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης του Conference Board.

Η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης

Η καμπύλη απόδοσης αντιπροσωπεύει το σχήμα που σχηματίζεται σε ένα γράφημα όταν σχεδιάζει κανείς το επιτόκιο ή την απόδοση για χρεόγραφα του Δημοσίου με διάφορες λήξεις.
Συνήθως, τα πιο βραχυπρόθεσμα επιτόκια όπως η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του Δημοσίου είναι χαμηλότερη από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.
Η καμπύλη απόδοσης αντιστρέφεται όταν ένα πιο μακροπρόθεσμο επιτόκιο είναι χαμηλότερο από ένα βραχυπρόθεσμο επιτόκιο (π.χ. όταν η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι χαμηλότερη από την απόδοση του 2ετούς ομολόγου).
Ιστορικά, όταν η απόδοση του 10ετούς τίτλου πέφτει κάτω από την απόδοση του 2ετούς (δηλαδή, όταν η καμπύλη αποδόσεων «2-10» αντιστρέφεται), θα ακολουθήσει κάπως σύντομα ύφεση.
1_20.webp
Πριν από δύο χρόνια, η καμπύλη αποδόσεων των 2-10 αντιστράφηκε, γεγονός που ενθάρρυνε τους οικονομολόγους που προειδοποιούσαν για μια επικείμενη ύφεση.
Ακόμη περιμένουμε αυτή την ύφεση.
Ο Jim Reid της Deutsche Bank σχολίασε μάλιστα ότι «περάσαμε τη μεγαλύτερη συνεχή αναστροφή των 2-10 των ΗΠΑ στην ιστορία.
Αν και η καμπύλη αναστράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου 2022, βρίσκεται σε σταθερή αντιστροφή για 625 ημέρες από τις 5 Ιουλίου 2022.
Αυτό υπερβαίνει τις 624 ημέρες από τον Αύγουστο του 1978, που κατείχε προηγουμένως το ρεκόρ».
2_13.webp
Ενώ η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης μπορεί να έχει καλό ιστορικό πρόβλεψης υφέσεων, δεν είναι πολύ ακριβής στο πότε θα ξεκινήσουν οι υφέσεις.
Σύμφωνα με μια ανάλυση της Goldman Sachs για τις αναστροφές του 2-10 από το 1965, πέρασαν επτά έως 49 μήνες πριν από την εκδήλωση ύφεσης, με διάμεσο 20 μήνες.
Έτσι, η οικονομία θα μπορούσε να πάει σε ύφεση σε μια εβδομάδα, έναν μήνα ή ένα χρόνο από τώρα, κάτι που αναμφισβήτητα θα επιβεβαίωνε το σήμα της ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων.

Ο πτωτικός δείκτης των δεικτών

Ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης (LEI) του Conference Board – ένας συνδυασμός μετρήσεων αγοράς και οικονομικών – είχε ισχυρό ιστορικό πρόβλεψης υφέσεων, ειδικά όταν η μέση εξάμηνη μεταβολή του είναι αρνητική.
Τα τελευταία δύο χρόνια, σηματοδοτούσε επίσης μια ύφεση που δεν έχει έρθει.
Και τον περασμένο μήνα, στην ενημέρωση του Ιανουαρίου, το Conference Board είπε ότι το σήμα του LEI έγινε θετικό.
3_8.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης