Τελευταία Νέα
Διεθνή

Veto από τις τράπεζες στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρει στην Ουκρανία τα κέρδη από τα ρωσικά assets

Veto από τις τράπεζες στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρει στην Ουκρανία τα κέρδη από τα ρωσικά assets
Οι τράπεζες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες από τη Ρωσία στο μέλλον για συμμετοχή στην παράνομη πρακτική και να υποστούν νομικές συνέπειες
Mια ομάδα από σημαντικές δυτικές τράπεζες ασκούν πιέσεις ενάντια σε ένα σχέδιο της Ευρωπαικής Ενωσης για χρήση κερδών από ρωσικά κεφάλαια κεντρικών τραπεζών που είναι παγωμένα στην Ευρώπη για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, ανέφερε το Reuters σε δημοσίευμά του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αποστολή έως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία ετησίως χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τα ρωσικά assets.
Περίπου το 90% θα πήγαινε σε ένα ταμείο που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα πήγαιναν στον κεντρικό προϋπολογισμό της ΕΕ για άλλους τύπους βοήθειας.
Η Ρωσία δεν αποδέχεται το σχέδιο και απειλεί με σημαντικά οικονομικά αντίποινα.

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

«Πρόκειται για ξεκάθαρη ληστεία και κλοπή.
Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μια κατάφωρη και άνευ προηγουμένου παραβίαση βασικών διεθνών κανόνων.
Είπαμε ότι θα απαντήσουμε, και έτσι θα απαντήσουμε», δήλωσε στο πρακτορείο TASS (20/3) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zalkharova.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι τράπεζες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες από τη Ρωσία στο μέλλον για συμμετοχή στην παράνομή συναλλαγή και να υποστούν τις νομικές συνέπειες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έντεκα κυρώσεις κατά της Ρωσίας χαλαρώνουν ή αίρονται, και οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικές διενέξεις που θα κρατήσουν δεκαετίες.
Οι τράπεζες ανησυχούν επίσης ότι η κίνηση θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη στο δυτικό τραπεζικό σύστημα.
Μια πηγή ανέφερε ότι θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο και ότι η κλοπή των κεφαλαίων θα ισοδυναμούσε με την «χρήση ως όπλων των ξένων αποθεμάτων και περιουσιακών στοιχείων» και κατά συνέπεια καμία χώρα δεν θα χρησιμοποιούσε το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα όσον αφορά τα αποθεματικά της ενώ διαβρώνεται και η εμπιστοσύνη και στα νομίσματα.
Μία δεύτερη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι μία τράπεζά ζητούσε νομικές συμβουλές για αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να απαιτηθούν για τη συμμετοχή στο σχέδιο της ΕΕ - καθώς βεβαίως όπως έχουν σχολιάσει έγκυροι νομικοί κύκλοι παραβιάζεται η ίδια η αρχή της ασφάλειας της ιδιοκτησίας και της προστασίας της από κρατικές αυθαιρεσίες, γεγονός που προδικάζει σχεδόν τη νομική έκβαση της υπόθεσης.

Αλλαγή της νομικής αρχιτεκτονικής

«Εάν αυτές οι προτάσεις προχωρήσουν, θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νομική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο Paul Feldberg, συνεργάτης και επικεφαλής της White Collar Defense, Investigations & Compliance του Brown Rudnick στο Λονδίνο.
Άλλες πηγές ανέφεραν: «Δεν υπάρχει άμεσα προφανής τρόπος για τις τράπεζες να προσταταυεθούν πλήρως από μελλοντικές διεκδικήσεις και ενέργειες τύπου clawback».
Ο όρος clawback ή claw back αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρήματα ή οφέλη που έχουν δοθεί, αλλά απαιτείται να επιστραφούν (clawback) λόγω ειδικών συνθηκών ή γεγονότων, όπως τα χρήματα που ελήφθησαν ως αποτέλεσμα οικονομικού εγκλήματος, ή όπου υπάρχει πρόβλεψη στην αποζημίωση στελεχών.

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να λάβουν ένα ακόμη πιο ακραίο μέτρο δίνοντας όλα τα ρωσικά κεφάλαια στην Ουκρανία, όχι μόνο το κέρδος και τους τόκους.
Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ιδέας.
«Είναι απαραίτητο και επείγον για τον συνασπισμό μας να βρει έναν τρόπο να ξεκλειδώσει την αξία αυτών των ''παγωμένων'΄περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη αντίσταση και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε η Yellen.
Η νομοθεσία για την κλοπή των ρωσικών assets και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία έχει εισαχθεί στο Κογκρέσο και έχει λάβει δικομματική υποστήριξη, αλλά τα νομοσχέδια δεν έχουν ακόμη κυρωθεί.
Περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας διακρατούνται στις ΗΠΑ, ενώ πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια διατηρούνται στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης