Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ : Αμυντική βοήθεια ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ : Αμυντική βοήθεια ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία
«Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ βοήθησε σημαντικά την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία να επιταχύνουν αρκετά έργα στρατιωτικής υποδομής και ανάπτυξης τεχνογνωσίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Hanno Pevkur
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της νομοθέτησης δημόσιων δαπανών 1,2 τρισ. δολ. ενέκρινε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 νομοσχέδιο που περιλαμβάνει συνολική στρατιωτική και αμυντική βοήθεια ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία το 2024 στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Βαλτικής, δήλωσαν το Σάββατο 23 Μαρτίου αξιωματούχοι της Εσθονίας.
Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια προς τις τρεις χώρες της Βαλτικής, που είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ και γείτονες της Ρωσίας, η οποία εγκρίθηκε από τους γερουσιαστές την Παρασκευή 22/3.
«Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ βοήθησε σημαντικά την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία να επιταχύνουν αρκετά έργα στρατιωτικής υποδομής και ανάπτυξης τεχνογνωσίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Hanno Pevkur.
«Τα καλά νέα είναι ότι η υποστήριξη είναι ελαφρώς υψηλότερη από πέρυσι».
«Αυτή (οικονομική βοήθεια) στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας», είπε.
Η πρωτοβουλία Baltic Security Initiative ή BSI, που δημιουργήθηκε το 2020, είναι ένα project μέσω του οποίου το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει την ανάπτυξη στρατιωτικής ικανότητας και διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Το επίκεντρο της χρηματοδότησης των ΗΠΑ είναι η ανάπτυξη της αεροπορικής άμυνας, των ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων στα κράτη της Βαλτικής, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, προσθέτοντας ότι συνολικά 225 εκατομμύρια δολάρια χορηγήθηκαν σε βοήθεια στο πλαίσιο του BSI στις τρεις χώρες το 2023.
Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη της Βαλτικής συμφώνησαν σε έναν πενταετές οδικό χάρτη αμυντικής συνεργασίας που αποσκοπεί να διαμορφώσει τις σχέσεις συνεργασίας για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια μεταξύ των χωρών μέχρι το 2028.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης