Τελευταία Νέα
Διεθνή

Poletaev – Marandi (Πολιτικοί Αναλυτές): Η Ουκρανία γνώριζε για την επίθεση στη Ρωσία – Ο ύποπτος ρόλος των ΗΠΑ και η ταξιδιωτική οδηγία

Poletaev – Marandi (Πολιτικοί Αναλυτές): Η Ουκρανία γνώριζε για την επίθεση στη Ρωσία – Ο ύποπτος ρόλος των ΗΠΑ και η ταξιδιωτική οδηγία
Δύο σημαντικοί πολιτικοί αναλυτές καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Σχετικά Άρθρα
O πολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Sergey Poletaev τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε επίσημα ότι οι ύποπτοι τρομοκράτες είχαν επαφές στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Poletaev, ακόμη και αν αληθεύουν οι αναφορές ότι οι δράστες είναι πολίτες του Τατζικιστάν, η επίθεση στη Μόσχα θα μπορούσε να είχε οργανωθεί είτε από κάποιο είδος ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει δεσμούς με την Ουκρανία, είτε ακόμη και απευθείας από την Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, φαίνεται ότι η ουκρανική ηγεσία είχε προηγουμένως γνώση αυτής της τρομοκρατικής πράξης, «που τους καθιστά τουλάχιστον συνεργούς».
Ο Poletaev υποστήριξε επίσης ότι ενώ η επίθεση πιθανότατα σχεδιάστηκε από επαγγελματίες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δράστες ήταν εξίσου ικανοί, με τον αναλυτή να παρατηρεί πώς μαθητές γυμνασίου σκοτώνουν μερικές φορές δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια πυροβολισμών.
Σχολιάζοντας τις προσπάθειες τόσο της Ουάσιγκτον όσο και του Κιέβου να αρνηθούν βιαστικά τα ίχνη της Ουκρανίας σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση, ο Poletaev εκτίμησε ότι η Δύση θα επιμείνει πως το ISIS είναι το μόνο υπεύθυνο.
Έτσι, υπέθεσε, θα υπάρξουν δύο αφηγήματα – το ρωσικό και το δυτικό – και όλα καταλήγουν στην πλευρά ποιανού θα πάρει η «παγκόσμια πλειοψηφία».
«Είναι προς το συμφέρον μας να συγκεντρώσουμε ένα πειστικό σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για την υπόθεσή μας. Θα μας βοηθούσε πολύ στη διπλωματία», παρατήρησε ο Poletaev.
«Μιλάμε για τις «τρίτες χώρες», φυσικά, καθώς η Δύση πιθανότατα θα απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση για εμπλοκή της Ουκρανίας».

Ο ύποπτος ρόλος των ΗΠΑ

Ο Seyed Mohammad Marandi, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, βρήκε επίσης περίεργο το γεγονός ότι, ακόμη και όταν «δεν ήταν γνωστές πραγματικές λεπτομέρειες» για την επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιμένουν ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται.
«Είναι επίσης πολύ περίεργο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να δώσουν μια τόσο λεπτομερή ταξιδιωτική οδηγία ή προειδοποίηση για μια τρομοκρατική επίθεση ονοματίζοντας συναυλίες και δίνοντας λεπτομέρειες για μια επίθεση στη Μόσχα και μεγάλες συγκεντρώσεις και όλα αυτά πριν από την επίθεση», προστέθηκε.
«Έχουν λοιπόν όλες αυτές τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν κάτι συγκεκριμένο στους Ρώσους.
Όλα αυτά κάνουν κάποιον να πιστεύει ότι κάτι δεν πάει καλά».
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι το ISIS είναι υπεύθυνο για την επίθεση, ο Marandi υποστήριξε ότι αυτή η θεωρία δεν αποκλείει απαραίτητα «τη συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και του ISIS ή τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Το ίδιο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την αρχή, είπαν ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται και το ίδιο το γεγονός ότι έδωσαν μια τόσο λεπτομερή προειδοποίηση στους πολίτες τους εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Αλλά το ISIS και το ουκρανικό καθεστώς έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις με τη Δύση», διευκρίνισε. «Το ISIS έχει συνεργαστεί με χώρες του ΝΑΤΟ, έχει συνεργαστεί με το Ισραήλ και έχει συνεργαστεί με άλλους Αμερικανούς συμμάχους στη Συρία για χρόνια.
Και η Ουκρανία είναι επίσης βαθιά εξαρτημένη από τις χώρες του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης