Διεθνή

“Όχι” της BofA Merrill Lynch στη συμμετοχή της ΑΜΚ της China Construction Bank;

“Όχι” της BofA Merrill Lynch στη συμμετοχή της ΑΜΚ της China Construction Bank;
Η Bank of America Merrill Lynch κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τις μελλοντικές της κινήσεις αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξήγγειλε η China Construction Bank Corporation.
Στελέχη της αμερικανικής τράπεζας δήλωναν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η BofA να πουλήσει τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου που διαθέτει σε τρίτους.
Η China Construction είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία. Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο κινεζικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός προσφέρει στους παλαιούς μετόχους της 7 νέες μετοχές για κάθε 100 παλαιές στην τιμή των 3,77 γουάν στο χρηματιστήριο της Σανγκάης και στην τιμή των 4,38 δολαρίων Χονγκ Κονγκ στο αντίστοιχο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BofA, Brian Moynihan προσπαθεί να απεγκλωβίσει την τράπεζα από τις απώλειες μέσω των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, όπου η τράπεζα κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά των ΗΠΑ. Συνεπώς, αυτός είναι που ουσιαστικά βάζει... φρένο στη συμμετοχή της Bank of America στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κινεζικής τράπεζας στο όνομα του εξορθολογισμού των τραπεζικών διαθέσιμων της αμερικανικής τράπεζας. Εξάλλου, στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων, οι κατασχέσεις έχουν παγώσει σε ένδειξη καλής θέλησης από όλες σχεδόν τις αμερικανικές τράπεζες και η επίλυση των ζητήματος, πόσω μάλλον η προσαρμογή των οικονομοτεχνικών δεδομένων στα μακροοικονομικά στοιχεία της τράπεζας, θα καθυστερήσει πολύ.
Για να ασκήσει τα δικαιώματά της στην ΑΜΚ της China Construction Bank, η BofA πρέπει να καταβάλλει κάτι λιγότερο από 1 δις δολάρια. Αυτή τη στιγμή κατέχει 25.580.0000 μετοχές του κινεζικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού. Σε περίπτωση που οι φήμες επιβεβαιωθούν και η BofA δεν συμμετάσχει τελικά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό της στην China Construction Bank θα μειωθεί σε 10,2% από 10,95%. Σε κάθε περίπτωση, βασικός μέτοχος της κινεζικής τράπεζας παραμένει το κινεζικό κράτος με ποσοστό 57% αυτή τη στιγμή. Η επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings αποτελεί τον τρίτο κύριο μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό 5,65%.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης