Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εγκέφαλοι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα χρησιμοποιούν το ISIS για να κρύψουν τα ίχνη τους

Οι εγκέφαλοι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα χρησιμοποιούν το ISIS για να κρύψουν τα ίχνη τους
Η γενικόλογη ανακοίνωση του ISIS εγείρει πολλά ερωτήματα
Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στις 22 Μαρτίου στη Μόσχα, ωστόσο οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι η οργάνωση χρησιμοποιείται ως κάλυμμα από τους πραγματικούς δράστες.
Κατά τη διάρκεια της τρομερής επίθεσης, τέσσερις ένοπλοι τρομοκράτες εισέβαλαν στον μουσικό χώρο όπου γινόταν συναυλία. Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων προκαλώντας πανικό και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στην αίθουσα προτού τραπούν σε φυγή.
Τουλάχιστον 133 έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, ενώ περισσότεροι από 145 τραυματίστηκαν.
«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Krasnogorsk στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο προτού αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους. », αναφέρεται στην ανακοίνωση του ISIS.
Η δήλωση ήταν πολύ γενική και δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση ή τους τρομοκράτες που εμπλέκονται.
Το πρακτορείο Amaq δημοσίευσε μια δήλωση συνέχειας στις 23 Μαρτίου, μαζί με μια θολή φωτογραφία των τρομοκρατών μπροστά από μια αυτοσχέδια σημαία του ISIS.
«Η πιο βίαιη επίθεση εδώ και χρόνια: εκατοντάδες Ρώσοι Χριστιανοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε μια αιματηρή επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στην καρδιά της Ρωσίας», αναφέρθηκε.

Γενικόλογη η ανακοίνωση, χωρίς πληροφορίες

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση είχε στόχο έναν συναυλιακό χώρο στο οποίο βρίσκονταν χιλιάδες χριστιανοί, που βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο εμπορικό συγκρότημα στην πόλη.
Οι πηγές αποκάλυψαν στο Amaq ότι η επίθεση έγινε από τέσσερις μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που ήταν οπλισμένοι με πολυβόλα, πιστόλι, μαχαίρια και εμπρηστικές βόμβες και είχε προηγηθεί εντατική επιχείρηση παρακολούθησης του τόπου.
Εξήγησαν ότι οι μαχητές εισέβαλαν στην αίθουσα και τρεις από αυτούς άρχισαν να πυροβολούν κατά του πλήθους, ενώ ο τέταρτος μαχητής ήταν απασχολημένος να βάλει φωτιά στην αίθουσα χρησιμοποιώντας εμπρηστικές βόμβες που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων για το σκοπό αυτό.
Ανέφεραν ότι οι μαχητές επιβεβαίωσαν ότι πυροβόλησαν δεκάδες χριστιανούς στα κεφάλια και έσφαξαν αρκετούς από αυτούς μέσα στην αίθουσα και στους διαδρόμους της.
Η αιματηρή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα έναν άπειρο απολογισμό σε τουλάχιστον 300 χριστιανούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τα δύο τρίτα της αίθουσας και προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλων τμημάτων.
Οι πηγές επιβεβαίωσαν στο Amaq ότι η επίθεση εντάσσεται στο κανονικό πλαίσιο του μαινόμενου πολέμου μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση στην ανακοίνωση.

Τι κρύβεται

Πέρα από τη συνημμένη φωτογραφία, δεν υπήρχαν πληροφορίες για τους τρομοκράτες.
Το ISIS δεν ανέφερε την εθνικότητά τους, τα ονόματά τους ή ακόμα και το πολεμικό ψευδώνυμο τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο. Ακριβώς πριν από τη δημοσίευση της δεύτερης δήλωσης του Amaq, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τους τέσσερις τρομοκράτες στην περιοχή Bryansk, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Συνελήφθησαν επίσης επτά άλλοι ύποπτοι για διευκόλυνση της επίθεσης.
Αμέσως μετά, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε ότι κανένας από τους τρομοκράτες δεν ήταν Ρώσος υπήκοος.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους τρομοκράτες ήταν από το Τατζικιστάν. Η σύλληψη παρείχε τα πρώτα στοιχεία που έδειχναν ότι το ISIS συμμετείχε κατά κάποιο τρόπο στην επίθεση, τουλάχιστον όσον αφορά την παροχή κάλυψης για αυτήν.
Τα πλάνα των κρατουμένων τρομοκρατών δείχνουν ότι τουλάχιστον τρεις από αυτούς φορούσαν πουκάμισα παρόμοια με αυτά που φορούσαν οι τέσσερις άνδρες στη φωτογραφία του Amaq.
Ωστόσο, η απόφαση του ISIS να κατονομάσει τους τρομοκράτες ή τουλάχιστον να αναφέρει το ψευδώνυμό τους, εγείρει υποψίες για το πόσα πραγματικά γνώριζε η οργάνωση για την επίθεση ή τους πραγματικούς δράστες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης