Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μερική νομιμοποίηση της κάνναβης από τον Απρίλιο στη Γερμανία

Μερική νομιμοποίηση της κάνναβης από τον Απρίλιο στη Γερμανία
Πράσινο φως δόθηκε σήμερα και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για τη νομιμοποίηση υπό προϋποθέσεις της χρήσης κάνναβης στη Γερμανία
Ιστορικό βήμα για την μερική νομιμοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης στη Γερμανία αποτελεί η υπερψήφιση του «νόμου Lauterbach» και από την άνω βουλή, την Bundesrat, στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 γερμανικά κρατίδια.
Ο νόμος είχε ήδη εγκριθεί πρόσφατα από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, την Bundestag και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα. Συγκεκριμένα από την 1η Απριλίου.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με τον νέο νόμο ενήλικες άνω των 18 ετών θα μπορούν πλέον να φέρουν πάνω τους έως 25 γραμμάρια κάνναβης για ιδιωτική κατανάλωση ενώ η δημόσια χρήση κάνναβης θα επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν βρίσκονται παιδιά σε απόσταση οπτικής επαφής.
Σε πεζοδρομημένες περιοχές θα απαγορεύεται μεταξύ 7 και 9 το βράδυ.
Σημαντική αλλαγή αποτελεί επίσης η ρύθμιση που νομιμοποιεί την κατοχή μέχρι 50 γραμμαρίων κάνναβης στο σπίτι ή μέχρι τριών δενδρυλλίων κάνναβης για οικιακή καλλιέργεια.
Από τον Ιούλιο του 2024 επίσης δίνεται πράσινο φως και στα λεγόμενα «κλαμπ κάνναβης» ώστε να καλλιεργούν αλλά και να αγοράζουν συγκεκριμένες ποσότητες κάνναβης για εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία μπορούν να είναι μέχρι 500.
Η χρήση κάνναβης για ανηλίκους παραμένει ωστόσο απαγορευμένη, κάτι που τονίζει και ο Σοσιαλδημοκράτης υπ. Υγείας και γιατρός Karl Lauterbach με κάθε ευκαιρία.
Για τον ίδιο η «αποποινικοποίηση» της χρήσης κάνναβης και ο συγκεκριμένος νόμος ήταν προσωπικό του στοίχημα.
Εδώ και μήνες ο Karl Lauterbach υπογραμμίζει από τη μια πλευρά ότι έτσι περιορίζονται οι πρακτικές μαύρης αγοράς και από την άλλη πλευρά με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο προστατεύονται οι ανήλικοι.

Αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

Έντονες πάντως ήταν εξαρχής οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον «νόμο Lauterbach» με κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, όπως τον πρωθυπουργό της Σαξονίας Michael Kretzmer,να αναφέρει ότι με τον συγκεκριμένο νόμο «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας».
Και ο πρωθυπουργός της Έσσης Boris Rein χαρακτήρισε τον νόμο για τη μερική νομιμοποίηση της κάνναβης «καταστροφή για τη Γερμανία».
Από την πλευρά της η υπ. Υγείας της Βαυαρίας Judith Gerlach από τους Χριστιανοκοινωνιστές αποκάλεσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο «παρέκκλιση», τονίζοντας επίσης ότι η εφαρμογή του στην πράξη θα έχει αυξημένο διοικητικό κόσμος που θα επιβαρύνει τα κρατίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης