Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο βασιλιάς των ομολόγων, Gross, μίλησε: Σχιζοφρενική η άνοδος στις μετοχές – Επενδυτές, μην παρασύρεστε, κινδυνεύετε

Ο βασιλιάς των ομολόγων, Gross, μίλησε: Σχιζοφρενική η άνοδος στις μετοχές – Επενδυτές, μην παρασύρεστε, κινδυνεύετε
Ο δείκτης S&P 500 εκτινάχθηκε πάνω από τις 5.200 μον. για πρώτη φορά την εβδομάδα 18 - 22 Μαρτίου 2024
Σχιζοφρενικό χαρακτήρισε -ούτε λίγο ούτε πολύ- το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις αγορές μετοχών ο συνιδρυτής της Pimco, Bill Gross, γνωστός και ως «βασιλιάς των ομολόγων».
Όπως είπε, παρά την άνοδο που παρατηρείται ευρέως στα χρηματιστήρια, οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς αντίθετους ανέμους.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 την εβδομάδα που μας πέρασε κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 5.200 μον., στον απόηχο της υπόσχεσης περί νομισματικής χαλάρωσης και τουλάχιστον τριών μειώσεων επιτοκίων κατά 0,25% του 2024 εκ μέρους της Federal Reserve.
Σημειώνεται πως τους τελευταίους 12 μήνες έχει καταγράψει άνοδο +33%... παρότι το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve είναι σε υψηλό 20ετίας, με τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των αμερικανικών10ετών τα τελευταία δύο χρόνια στις 300 μονάδες βάσης.

Παράλογη πληθωρικότητα

Σύμφωνα λοιπόν με τον Gross, «πρωταρχικά αίτια για την παράλογη πληθωρικότητα, της οποίας όλοι όσοι μετέχουν στις αγορές γίνονται μάρτυρες, είναι οι δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ, οι οποίες όμως αυξάνουν το έλλειμμα, και ο ενθουσιασμός για την πρόοδο που σημειώνει η τεχνητή νοημοσύνη.
Πράγματι, αυτή η άνοδος που παρατηρείται είναι υπερβολική».
Αν μη τι άλλο, τα σχόλια του Gross απηχούν εκείνα του πρώην προέδρου της Fed, Alan Greenspan, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «παράλογη πληθωρικότητα» το 1996 για να περιγράψει την ευφορία των επενδυτών προς τις μετοχές εκείνη την εποχή.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι τόσο σχιζοφρενική, που ακόμη και ο Gross δυσκολεύτηκε να αντισταθεί στον πειρασμό να αγοράσει μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως είπε, «αυτομαστιγώθηκε και χτυπήθηκε πέρα δώθε» την περασμένη εβδομάδα από τη διαπραγμάτευση της Broadcom Inc. - μία από τις αγαπημένες μετοχές των επενδυτών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Μη ελκυστικά ομόλογα

Ο Gross, ο οποίος αποσύρθηκε από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων το 2019, είπε ότι τα ομόλογα δεν είναι ελκυστικά, δεδομένου ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ διογκώνεται.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν άλλοι αναλυτές, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, περίπου στο 4,2%, αντανακλά προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2024 στο 2,3%, από 3,2% τώρα.
Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Pimco θεωρεί απίθανο αυτό το σενάριο.
«Υπάρχει υπερβολικά μεγάλη προσφορά», είπε ο βασιλιάς των ομολόγων.
«Δεν καταλαβαίνω κανέναν από τους νέους γκουρού των ομολόγων που διαφημίζουν ομόλογα».
Στη συνέχεια, ο Gross εξέφρασε τη λύπη του για το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, τις τελευταίες δύο δεκαετίες: από τις τιμές της βενζίνης μέχρι τους κανόνες ενδυμασίας στην παραλία.
Ωστόσο, καταπώς σημείωσε, ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει πολύ: οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών, που βρίσκονται σε επίπεδα παρόμοια επίπεδα με πριν από 20 χρόνια.
Ο Gross είπε ότι στο στόχαστρό του βραχυπρ είναι τα 2τή, τα 5ετή και 10ετή ομόλογα.
Το λεγόμενο trading βάσει της καμπύλης ήταν ένα δημοφιλές «παιχνίδι» μεταξύ των επενδυτών που στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια - μια κίνηση που συνήθως οδηγεί τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων λήξεων να ξεπεράσουν το yield των μακροπρόθεσμων.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, ο Gross είπε ότι μια από τις αγαπημένες του συναλλαγές έχει κάνει τον δρόμο της, αν και του αρέσουν ακόμα οι Western Midstream Partners.
Το MLP trading επικεντρώνεται σε φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις και φορολογικά πλεονεκτήματα.
Το Global X MLP ETF απέδωσε 29% το περασμένο έτος.
Ο Gross είπε επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να πιάσουν το «μαχαίρι που πέφτει» στις περιφερειακές τράπεζες έως ότου η Fed μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο 2024.
Τέλος, ξεχώρισε την Truist Financial Corp. λόγω της χαμηλής της έκθεσης σε εμπορικά ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης